Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kombi-dućan dva puta tjedno putuje na Sestrunj

19.08.2019. 12:54
Kombi-dućan dva puta tjedno putuje na Sestrunj


Problem smo premostili tzv. kombi-dućanom jednog privatnika iz Zemunika koji nam robu dovozi na otok dva puta tjedno utorkom i subotom. Dakle, imamo ono osnovno što nam treba i to će tako biti do daljnjega, dok ne uspijemo problem riješti na način na koji bismo to željeli, a to je da opet imamo dućan na otoku koji će raditi svaki dan. Nismo odustali. I dalje na tome radimo i nadamo se da ćemo na kraju i uspjeti, govori predsjednik Mjesnog odbora Sestrunja Nenad Šužberić.


Trgovačkom lancu neisplativo
Zasigurno se sjećate kada je Mjesni odbor ovog otoka na proljeće ove godine, raspisao natječaj za posao trgovkinje ili pak, trgovca. Tada je ovaj oglas dospio u fokus zanimanja svekolike javnosti jer je svega desetak minuta nakon što je objavljen na društvenim mrežema, izazvao lavinu poziva, ali i pisama putem elektroničke pošte. Javilo se tada, između 40 i 50 zainteresiranih i to ne samo iz Hrvatske, već i iz Irske, Njemačke, čak i SAD-a. Kako nam je tada potvrdio i sam predsjednik mjesnog odbora, radilo se o ljudima različitih dobnih skupina, zvanja i obrazovanja, ali i o našim ljudima koji žive vani i koji su možda na taj način, vidjeli svoju šansu da se vrate.
Međutim, u međuvremenu je nastao problem jer su propali pregovori s jednim trgovačkim lancem koji je trebao preuzeti dućan. Oni su odustali uz objašnjenje da im nije isplativo. Mjesni odbor na čelu s Nenadom Šužberićem i dalje je nastavio tražiti neki drugi trgovački lanac ili pak, privatnika koji bi preuzeo dućan. No nažalost, bezuspješno, pa se za sada rješenje našlo u putujućem dućanu.


Tridesetak stalnih stanovnika
No, kao i na svakom malom otoku, pa tako i na Sestrunju koji broji svega 30-ak stalnih stanovnika, dućan je uvijek puno više od dućana. Osim opskrbe koja je svakako najvažnija, ljeti kad se broj stanovnika poveća i po nekoliko puta, ali svakako i zimi – dućan je »centar svita«, mjesto okupljanja, druženja… To je mjesto na kojem uvijek nastaju najbolje i najkreativnije ideje koje pokreću mještane, tu se organiziraju razne ljetne feštice i manifestacije, tu se igra na karte i riješavaju »svjetski problemi«. Prema Šužberićevim riječima, tako je oduvijek bilo i tako je i ostalo. Dućan, iako ne radi i dalje je centar svih otočnih zbivanja, a on je na Sestrunju i doista u centru mjesta.Stan za buduću trgovkinju ili trgovca, odavno je uređen jer Sestrunjci ne odustaju i vjeruju da će vratiti dućan na svoj otok u pravom smislu te riječi.
I tako na kraju, i ova priča potvrđuje kako i Sestrunj koji je svega 15-ak kilometayra zračne linije udaljen od Zadra, dijeli sudbinu i ostalih naših otoka kad je u pitanju opskrba, brodske veze, liječnička skrb, odvoz smeća…