Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Šarić: Iza nas je uspješna godina puna projekata

19.08.2020. 14:31


Idućeg petka općina Zemunik slavi svoj Dan i blagdan Kraljice Mira, a ove će godine biti posebno svečano s obzirom da su dobili kapitalni projekt na kojeg su čekali čitavo desetljeće te da će uskoro započeti realizacija još jednog takvog.
Naime, početkom srpnja podvožnjak ispod uzletno- sletne staze Zračne luke Zadar je dobio uporabnu dozvolu te su Zemuničani konačno mogli prema Zadru krenuti svojom starom trasom, ali ovoga puta u novom ruhu. Istodobno, u pripremi je već dokumentacija za Poljoprivredno-edukacijski centar kojeg podiže Županija, a radi se o prvom takvom centru u Hrvatskoj. Riječ je o strateškom projektu za razvoj Ravnih kotara koji će vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pružiti svu potrebnu pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji, poput najma plastenika, savjeta stručnjaka, radionica i tečajeva te sveg ostalog neophodnog za pokretanje uzgoja voća i povrća. Cilj je pomoći mladim obiteljima koje se žele baviti poljoprivredom, a nemaju osnovnih sredstava za rad, do kojih će uskoro moći dobiti u ovom centru. Već smo pisali i o tome kako bi Zemunik trebao dobiti hotel za goste Zračne luke Zemunik, što bi dodatno ojačalo njihov ruralni turizam.
Kada se sve ovo sabere, Zemunik dan svoje općine dočekuje u nikad boljoj situaciji, a evo što nam je o njoj rekao načelnik Ivica Šarić:
– U odnosu na prošlu godinu zadovoljni smo ostvarenim napretkom. Prije svega, dovršen je veliki projekt podvožnjaka s kojim smo postali prva destinacija do Zračne luke Zadar i kojim ćemo još jače razvijati turizam u našoj općini. Već imamo četrdesetak kuća s bazenima koje su solidno popunejne unatoč pandemiji koronavirusa. I Općina u tom smislu želi pomoći radeći na unapređenju infrastrukture, pogotovo one najvažnije koju nema nitko na ovom zaobalnom području županije. Već smo dosta poodmakli u gradnji kanalizacije i pročišćivača otpadnih voda te upravo završili i natječaj za izvođača za izgradnju kanalizacijske mreže Zemunik Donji – Centar, kao prve faze. Jednako tako, plan nam je spojiti glavni cjevovod, a radimo i punom parom na uređenju cesta i puteva te vodovodnih ogranaka tamo gdje nedostaju, kao i na gradnji električne mreže, kaže načelnik, napominjući kako su već potpisali i ugovor s Elektrom Zadar o gradnji visokonaponske mreže u stambeno-poslovnoj zoni u Gornjem Zemuniku gdje se upravo grade 22 kuće za odmor.
– Imamo doista projekata i svaki od njih važan je za razvoj naše općine i što kvalitetniji život mještana, stoga mogu reći kako je iza nas jedna uspješna godina s kojom sam ja kao načelnik jako zadovoljan, a nadam se i naši mještani, poručuje prvi čovjek Zemunika.