Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Državni inspektorat utvrdio nepravilnosti u odnosu na Zakon o vodama

19.08.2021. 09:29


Nakon što se čitateljica Daniela Valčić nadležnim institucijama i Zadarskom listu obratila zbog problema pojave osipa nalik impetigu među djecom, koja se na otoku Ošljaku kupaju u blizini trajektnog pristaništa, stigao je odgovor Vodopravne inspekcije Državnog inspektorata, koja je provela nadzor.
– Državni inspektorat Područni ured Split, Služba za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije obavila je 10. kolovoza inspekcijski nadzor u objektu na adresi naznačenoj u Vašoj prijavi (Danijele Valčić, op.a.) odnosno u objektu na adresi Ošljak 27, na Ošljaku. Inspekcijskim nadzorom utvrdene su nepravilnosti u odnosu na Zakon o vodama te će vodopravni inspektor pokrenuti upravni postupak u svrhu usklađivanja s odredbama navedenog zakona, naveli su u kratkom dopisu upućenom Danijeli Valčić iz Vodopravne inspekcije.


Infekcije i osip
Daniela Valčić je, da podsjetimo, navela kako se potkraj srpnja među mještanima i domaćim gostima na otoku Ošljaku pojavila infekcija na koži kod jedne osobe, a potom i kod četvero – petero djece.
– Simptomi su poput impetiga ili neke slične kožne infekcije. Kraste se brzo prenose po tijelu od nogu, ruku, lica, glave. Do sada se infekcija pojavila kod djece i odraslih koji se kupaju na ošljačkoj rivi, mjestu koje je oduvijek bilo glavna kupališna točka. S obzirom na to se radi o samom centru otoka, na poziciji je dosta kuća koje nemaju adekvatno riješene septičke jame, a primaju turiste. Ne želim nikoga optuživati, ali bojim se kako veliki dio fekalija, ako ne i sve, završi u moru upravo u dijelu gdje se najveći broj mještana kupa. Mještani su nekoliko puta, u ranim jutarnjim satima primijetili fekalije kako plutaju po površini vode, a i ronioci, koji istražuju ošljačko podmorje su također uočili cijev odvodnje otpadnih voda u moru, kazala je tada Valčić.
Budući da plaža na Ošljaku nije standardno mjesto uzorkovanja mora, ovu provjeru je obavio Zavod za javno zdravstvo Zadar.


Izvrsna kakvoća mora
– Provjerom od strane djelatnika Službe za epidemiologiju utvrđeno je da su oboljele osobe pregledane od strane liječnice obiteljske medicine, te im je uključen antibiotik u liječenje. Kontaktirani su liječnici obiteljske medicine u Kalima i Preku, koji navode kako nisu primijetili povećan broj oboljelih od kožnih promjena. Djelatnici službe za zdravstvenu ekologiju su izlaskom na teren 9. kolovoza na naznačenom mjestu obavili uzorkovanje mora na dubini od 30 centimetara u sterilne staklene boce, stoji u izvješću o epidemiološkom izvidu na Ošljaku, te se navodi zaključak kako je na temelju nalaza analize mora utvrđeno kako je u trenutku uzorkovanja kakvoća mora bila izvrsna.
– Napominjemo da se kožne promjene opisanog tipa mogu prenijeti direktnim kontaktom između osoba, te predmetima opće uporabe. Preporuka je i dalje pratiti stanje propusnosti izvedenih septičkih jama. Jer prema prijavi dosta kuća nema adekvatno riješene septičke jame pa dolazi do ispuštanja u more, stoji u zaključku izvješća Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
Zadarski list je u kolovozu 2019. godine objavio niz tekstova o ovom istom problemu, koji se pojavio diljem županije. Tako je do izbijanja impetiga najprije došlo u Vinjercu, gdje se zarazilo nekoliko djece, potom u Salima, Selinama i Petrčanima.