Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Suradnja Vlade i Zadarske županije konkretna i razgranata

19.08.2021. 17:01


Nakon posjeta zrakoplovnoj bazi u Zemuniku premijer Andrej Plenković održao je radni sastanak u Zadarskoj županiji gdje se susreo sa županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem. Sastanku su još, uz ministre Davora Božinovića i Marija Banožića, nazočili ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te državni tajnici Josip Bilaver i Šime Erlić.
– Počašćen sam što su premijer i veliki dio Vlade stigli u Zadarsku županiji. Na današnji dan u županiji imamo gostiju koliko i stanovnika, to su odlične brojke iznad svih naših očekivanja, rekao je župan Longin istaknuvši kako je brend Zadarske županije sigurnost u svakom pogledu.


Razgovor o budućim projektima
– Hvala ministru Božinoviću na tome, na trudu koji je uložio kroz ove dvije godine, rekao je odmah na početku župan Longin, osvrnuvši se na radni sastanak na kojem se razgovaralo o trenutnom stanju u turizmu, ali i mnogobrojnim projektima koji su u tijeku te onima koji će se tek ostvariti.
– Razgovarali smo o novom projektu koji je u pripremi, vodovodizacija cijele županije. To je jedan od najvećih projekata koji će se dogoditi na ovom prostoru, a potpomognut je Europskim fondovima. Imamo dijelova naše županije koji još nemaju vodu, a ova mreža je dotrajala te su gubici veliki. Projekt je vrijedan 11,7 milijardi kuna i nadamo se da će kroz idući mjesec biti gotova potrebna dokumentacija, rekao je župan.
Gradonačelnik Dukić istaknuo je važnu ulogu premijera i Vlade za razvoj Zadra.
– I dalje želimo rješavati probleme u gradu Zadru, a to je trenutno parking. Grad Zadar ima problema s parkirnim mjestima i potrebna je garaža koja može primiti veći broj automobila, rekao je Dukić dodavši kako je i pitanje marine ono na čemu žele raditi.
– Želimo vidjeti progres naše marine koja je u središtu grada i vjerujem da će se ta pitanja uskoro i riješiti, rekao je kratko Dukić.
Premijer Plenković je rekao kako je sastanak bio konstruktivan, a posjet sadržajan. Plenković je nakon radnog sastanka u Županiji posjetio i Višnjik gdje je jučer započeo jedan od četiri kvalifikacijska turnira Europskog odbojkaškog prvenstva za žene.


Podrška ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji
– Želimo podržati hrvatsku reprezentaciju, hrvatski sport, kolektivni i ženski sport. Ministarstvo turizma i sporta i Vlada su podržali ovo prvenstvo i vjerujem kako ćemo se idućih nekoliko dana za vrijeme održavanja turnira osjećati dobro, izjavio je Plenković.
Osvrnuo se i na suradnju Vlade i Zadarske županije za koju kaže da je razgranata i konkretna.
– Mi smo kroz prvi mandat napravili velike napore s formom financiranja jedinica lokalne i područne samouprave. Povećani su prihodi županije i grada, drugih gradova i općina, a time smo dali mogućnost da ove jedinice bolje realiziraju svoje projekte, rekao je Plenković još se jednom osvrnuvši na očuvanje radnih mjesta, ali i dobre turističke rezultate.
– Uspjeli smo dobrim epidemiološkim mjerama i naporom turističkog sektora, ali i drugih aktera omogućiti siguran boravak, zaključio je na kraju premijer i dodao kako se nastavlja s projektima u svim resorima.