Radnici Odvodnje čiste kanalizacijske cijevi i kanale

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Masnoća koja se skuplja u cijevima uzrokuje velike probleme
Dio cijevi u povijesnoj jezgri star je više od sto godina zbog čega se dio unutarnjeg materijala zna mrviti pa je to potrebno očistiti
Bojan BOGDANIĆ
Radnici Odvodnje u u vrijeme turističkih gužvi sustav moraju održavati funkcionalnim

Radnici Odvodnje s kamionom ove gradske kolunalne tvrtke koji čiste i prazne odvodne cijevi i kanale mogu se ovih dana vidjeti u jutarnjim satima u povijesnoj jezgri grada. Riječ je o pojačanom održavanju kanalizacijske mreže stare gradske jezgre.

- Na Poluotoku imamo mrežu odvodnje čiji jedan dio datira još iz doba Austrije i Italije, dakle ima i preko sto godina. Riječ je o kanalima zidanima od sitne cigle koja se zbog vremena na nekim mjestima zna mrviti, urušiti i slično te je potrebno te cijevi učiniti opet prohodnima, rekao je svojedobno u izjavi za Zadarski list Grgo Peronja, direktor Odvodnje.

Tadašnji graditelji su prepoznali, naveo je tada Peronja, kako ne bi bilo dobro da se otpadne vode ispuštaju u Jazine, jer je riječ o zatvorenoj uvali, te su veći dio otpadnih voda s Poluotoka preusmjerili prema otvorenom moru. Upravo »hrbat« kanala prolazi ulicama uz Sud i prema crkvi sv. Marije, te do hotela Zagreb, gdje se spajaju svi vodovi i odakle idu prema moru. Kanal počinje već kod crkve sv. Petra i Andrije, te se proteže duž Poluotoka i kad bi ga išli mijenjati morali bismo kopati na šest metara dubine što bi ugrozilo statiku okolnih starih zgrada, rekao je Grgo Peronja.

Jedan od velikih problema na koji radnici Odvodnje nailaze čisteći cijevi jest masnoća koja se skuplja u cijevima. Naime, na Poluotoku ima jako velik broj malih ugostiteljskih objekata koji prema zakonu nisu dužni ugraditi mastolov. To je poseban filter, odnosno šaht, koji »lovi« masnoću tako da ona ne ide u kanalizaciju. Veća količina masnoće ipak završi u kanalizaciji gdje se stvaraju grude i potom začepljenja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno