Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Konferencija o upravljanju katastrofama u Zadru

Autor: Ivan Stagličić

18.09.2008. 22:00
Konferencija o upravljanju katastrofama u Zadru

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zadarsko Sveučilište će od 22. – 24. rujna biti domaćin 1. Međunarodne konferencije o mogućnostima primjene daljinskih istraživanja u upravljanju katastrofama i načinima hitnog djelovanja u slučaju katastrofa na području Mediterana, koju zajednički organiziraju EARSeL (Europska udruga laboratorija za daljinska istraživanja), Znanstveno vijeće za daljinska istraživanja HAZU, GEOSAT Ltd, Zagreb (Društvo za istraživačko razvojne usluge) i Sveučilište u Zadru. Tim povodom je na Sveučilištu održana konferencija za medije, na kojoj se predstavilo ovaj prestižni skup kojeg je Europska udruga laboratorija povjerila Hrvatskoj i Zadru.
Teme ove Konferencije će biti šumski požari, potresi, poplave, degradacija zemljišta, klizišta, orkanski vjetrovi, zagađenost mora i katastrofe uzrokovane ljudskim čimbenikom o kojima će govoriti vrhunski stručnjaci za navedena područja iz cijelog svijeta. Organizatori posebno najavljuju sudjelovanje dr. Wenjiana Zhanga (NR Kina), prestavnika Svjetske meteorološke organizacije, prof. dr. Emilia Chuvieca, stručnjaka za šumske požare, prof. dr. Mohsen Ghafory-Ashtiany (Iran), stručnjaka za potrese i dr. Vittorio Barale (Italija), stručnjaka za sve vrste onečišćenja mora.
Osim radnog dijela konferencije, koji će se odvijati u ponedjeljak i utorak, sudionici će u srijedu posjetiti Kornate, gdje će se posebna pozornost posvetiti tektonskoj strukturi i mogućnostima za šumske požare, a posjetit će se i mjesto na kojem su lani tragično stradali vatrogasci.
Sudionike skupa primit će gradonačelnik Zadra i rektor Sveučilišta, a pretpostavlja se da će na ovom skupu biti formirana i posebna Deklaracija o smjernicama daljnjeg djelovanja u slučajevima velikih prirodnih katastrofa, koja će nositi naziv «Zadarska deklaracija».