Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Male tajne velikog zanata otkriva 17 učenika

Autor: Jelica Farkaš

18.09.2008. 22:00
Male tajne velikog zanata otkriva 17 učenika

Foto: Jelica FARKAŠ



Riječ je o kombiniranom razredu kuhar – konobar u koji je ove godine upisano čak 17 kuhara i 5 konobara. S obzirom na činjenicu da smo turističko područje, ovakvi su profili u pravilu dosta traženi te nakon završenog školovanja većina njih ima mogućnost brzo pronaći zaposlenje, napominje ravnatelj Došen
Ove školske godine biogradska srednja škola može biti zadovoljna s brojem upisanih učenika, ali i s brojem upisanih u strukovna odjeljenja jer je interes za neka stručna zanimanja znatno veći u odnosu na proteklu godinu.
– Posebno smo zadovoljni s brojem upisanih u ugostiteljsku struku, istaknuo je ravnatelj Srednje škole profesor Božo Došen, dodavši kako je ova škola uvijek obrazovala kvalitetan mladi stručni kadar, koji se višestruko iskazao, između ostalog i na različitim natjecanjima tijekom školovanja, a kasnije dakako na svojim radnim mjestima. Stoga ovogodišnja brojka od 22 polaznika ugostiteljske struke posebno raduje.
Kombinirani razred
Riječ je o kombiniranom razredu kuhar – konobar u koji je ove godine upisano čak 17 kuhara i 5 konobara. Polaznici ovog usmjerenja su iz Biograda te okolnih mjesta, općina Svetog Filipa i Jakova, Pakoštana, Polače, a ima ih čak i iz Benkovca. S obzirom na činjenicu da smo turističko područje ovakvi su profili u pravilu dosta traženi te nakon završenog školovanja većina njih ima mogućnost pronaći zaposlenje, pogotovo tijekom ljeta. No, s obzirom da je turizam kod nas još sezonskog karaktera, teško nalaze posao izvan sezone, odnosno stalan posao. Jedan od problema tijekom izobrazbe učenika strukovnih odjeljenja s kojim se susrećemo je što na području čitave županije još nema licenciranih tvrtki za obavljanje prakse učenika ovakvih zanimanja. Županijska obrtnička komora poduzela je u tom smislu neke korake pa je za očekivati da će se u dogledno vrijeme i na tom planu postići neki znatniji iskoraci koji će biti od velikog značenja za daljnji rad i kvalitetnu izobrazbu mladih stručnih kadrova, kazao je Došen.
A da iz ove škole doista izlaze kvalitetni kadrovi najbolje potvrđuje i podatak da su četiri završena učenika ove škole upisala više daljnje strukovno obrazovanje u Šibeniku te hotelijerstvo u Opatiji.
Praktična nastava
Ovogodišnji prvi razred budućih kuhara i konobara zatekli smo u pripremi za praktični dio nastave, a njihovi predavači, nastavnici – iz kuharstva Pave Valeri te ugostiteljstva – Renata Polegubić, kazali su kako ovaj kombinirani razred ima uz teoretsku isto tako i praktičnu nastavu. Oko tri sata teorije mora se znati primijeniti u praksi. Tako se svakodnevno u školskoj kuhinji i kabinetu uči i praktično isprobava naučeno, a jednom na tjedan učenici imaju i praksu izvan škole, dakle u nekom od hotela ili restorana u gradu. Iako se radi prema planu i programu, u ovoj se školi posebna pozornost poklanja njegovanju starih tradicijskih jela pa je već prepoznatljiva njihova manifestacija “Što i kako su kuhale naše bake” na kojoj se široj javnosti prezentira naučeno u ovoj školskoj ustanovi. Protekle godine učenici i njihovi mentori ponudili su uzvanicima u školskoj sportskoj dvorani preko 60 različitih slatkih i slanih jela, predjela, jela i slastica. Protekla godina bila je za učenike ove škole iznimno uspješna jer su na Regionalnom natjecanju osvojili prvo mjesto u disciplini posluživanja menija, gdje su kuhari imali spremanje slanog i slatkog jela pred gostom, dok su na međunarodnom natjecanju u Poreču osvojili drugo mjesto u posluživanju menija. Tako se i ove godine uz obveznu nastavu obavljaju i dodatne pripreme kako bi učenici i ove godine sudjelovali na regionalnom natjecanju, a kasnije možda i dalje. Sve u svemu, zanimanja i dobre volje ima, a i talenta jer svi mladi ljudi s kojima smo razgovarali upisali su ovaj smjer jer ga istinski vole.
Budući kuhar Tomislav Čirjak kazao je da jednostavno voli kuhati, a pretpostavlja kako će jednog dana biti sam svoj majstor u nekom svom restoranu koji planira otvoriti. Nina Bašić bit će također kuharica jer, kako kaže, voli i želi kuhati, a od malih nogu je uvijek pomagala mami koja je također završila kuharstvo u ovoj istoj školi. Matea Kamber bit će konobarica. S takvim mladim entuzijastima nadamo se i dobrim rezultatima na predstojećim natjecanjima.