Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

NEMA ČEGA NEMA U RAVNOKOTARSKOM DVORU

Autor: Marijan Tomac

18.09.2008. 22:00
NEMA ČEGA NEMA U RAVNOKOTARSKOM DVORU

Foto: Marijan TOMAC



Bogatstvo i raznovrsnost proizvoda privukli su mnogobrojne posjetitelje koji ne samo da razgledavaju izložene eksponate, već i kupuju. – Očuvanje i snaženje ruralnih dijelova temelj su održiva i ravnomjernog razvitka Zadarske županije i pokretač novih gospodarskih i društvenih aktivnosti, istaknuo je župan Stipe Zrilić
Bogatstvo ruralnog prostora Hrvatske predstavljeno je peti put na Eko-etno sajmu održanom u sklopu jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma. Ponudu ruralnog prostora predstavilo je četrnaest županija, tri grada, jedna općina, a nakon prošlogodišnjeg uspješnog predstavljanja ruralnog prostora federacije Bosne i Hercegovine ove jeseni predstavila se i Republika Srpska.
Zadarska županija redovito predstavlja raznolikost i bogatstvo ruralnog prostora na Eko-etno sajmu. Zadarski štand svake godine izaziva posebnu pozornost. Svake godine štand predstavlja kutak Zadarske županije.
Kutak Zadarske županije
Prenesena zadarska pijaca u malom prije pet godina, preko bukovačke kamene kuće, dolazeće lađe krcate plodovima, ove godine Neno Stojaković pobrinuo se dočarati sliku ravnokotarskog dvora – avliju u dane fešte gdje su svratili prijatelji s otoka, Primorja, Bukovice, dijela Like i susjedi Ravnokotarci donoseći gospodaru svoje proizvode.
Dvor između zidova kamenih kuća u kojem rastu loza, bajam, murva ili smokva čije krošnje hlade čeljad za vrijeme ljetnih žega i zapara. Dvor je mjesto gdje obitavaju ukućani, s velikim stolom na čijem čelu sjedi gospodar kojeg su svi ukućani oslovljavali sa Vi. Dvor je i mjesto gdje dolaze prijatelji, rođaci, znani kao i neznani. Dvor je otvoren za svakog putnika namjernika i u njemu će svatko biti primljen i počašćen. “Gospodar” ravnokotarskog dvora je pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu Željko Katuša, koji uz pomoć triju simpatičnih hostesa Nike, Luce i Anite svakom tko svrati učini boravak ugodnim.
Bogato i raznovrsno
Da bi u dvoru bilo svega potrebnog pobrinuli su se predstavnici zadarske županije koji su na svojim štandovima predstavili bogatu ponudu ruralnog života. Tu su sa svojim proizvodima i uslugama: Zadarska županija, Sirena – Mala sirana, Maraska, Kamen Benkovac, OPG Krešimir Dražina, Badel 1862 – Vinarija Benkovac, Mataš – M. N., Uljara “Joskro”, Turistička zajednica Zadarske županije, OPG Zlatko Kaštelanac, Udruga pčelara “Velebit”, OPG Buljat, OPG Nikica Žampera, Bodulica Ramov, Braniteljska pčelarska zadruga Apis Dalmacija, OPG Sandra Babac, Paška sirana, Srednja tekstilna škola za dizajn i primijenjenu umjetnost, Kulturno-umjetničko društvo “Luzarica” Pridraga, Udruga kuhara Zadarske županije, Ribarska zadruga “Ribarska sloga”, Solana Pag, Pršutana Posedarje, Uljara Dujela i Južnomoravska regija iz Češke Republike, prijatelj Zadarske županije.
Bogatstvo i raznovrsnost proizvoda ruralnog područja Zadarske županije privukli su mnogobrojne posjetitelje koji ne samo da razgledavaju izložene eksponate, već i kupuju. A kupiti se ima što.
Maslinovo ulje s otoka, iz uljare Bodulice Ramov, i s ravnokotarskog i primorskog dijela županije koje su ponudile Uljara “Joskro” i Uljara “Dujela” iz Zadra. Slani i marinirani inćuni kao i ostali na izvorni i prirodan način konzervirani proizvodi od ribe, jedan su od traženijih proizvoda. Pršut dimljen smričem i hrastom i osušen na velebitskoj buri dviju renomiranih pršutana kako Posedarske tako i Pršutane “Mataš” – M.N. iz Jasenica u kombinaciji s vrhunskim sirevima otoka Paga Paške sirane i Sirane “Sirena” iz Kolana ili ekološkim sirom OPG Nikica Žampera s Dugog otoka, kombinacija su kojoj ne mogu odoljeti niti najizbirljivija nepca.
Ove i slične manifestacije su vrlo korisne, jer se uspostave mnogobrojni poslovni kontakti i susreti, a ujedno se predstave proizvodi širokoj javnosti, suglasni su sudionici Eko-etno sajma iz Zadarske županije.
Recept bake Luce
Recept bake Luce, tlo prekriveno opalim polusuhim smokvama, bilo je motiv za poduzetnički pothvat – spremanja pekmeza od smokava Sandre Babac iz Poljica. Ova mlada poduzetnica odlučila se za preradu smokve na tradicionalni način, što su vrlo dobro prihvatili posjetitelji. Ove godine “Šinjorina smokva” dobila je dvije mlađe sestre “Šinjorina dunja” i “Šinjorina kupina”.
Vina Zlatna kap OPG Kaštelanac, Benkovački rose vinarije Benkovac, Krešimir OPG Krešimir Dražina, prirodne rakije i likeri iz Maraske kao i obiteljska destilerija OPG Buljat poznati su brendovi koji svojom kvalitetom plijene pozornost posjetitelja. Posjetitelji sve više kupuju izvorni domaći proizvod bez obzira na cijenu, a ovo je upravo mjesto gdje se takvi proizvodi nude.
Solana Pag se predstavila s velikim brojem svojih proizvoda na bazi prave morske soli, za koje veliki broj posjetitelja kao i naša mala ekipa nikada nisu niti čuli, a kamoli ih upotrijebili.
Bogatstvo flore Velebita pretočene u med ponudili su Udruga pčelara “Velebit” i braniteljska pčelarska zadruga “Apis Dalmacija”.
Bogatstvo i raznolikost proizvoda ruralnog područja Zadarske županije te njihovu vrijednost i mogućnost u kulinarstvu predstavila je Udruga kuhara Zadarske županije na čijem čelu je Renato Kraljev.
Riječ župana Zrilića
Prema mišljenju stručnjaka i posjetitelja Zadarska županija uređenjem štanda i ponuđenim proizvodima nadmašila je prošlogodišnji. Da podsjetimo, prošle godine štand Zadarske županije odnio je prvu nagradu.
Zadarska županija jedinstvena je po spoju najrazličitijih prirodnih ambijenata – razvedene obale s čak 116 većih i manjih otoka, dubokim zaljevom Novigradskog i Karinskog mora, rijekama Zrmanjom, Krupom i Unom koje se usjekoše u kraški teren uske i slikovite doline, Vranskim jezerom ravnokotarskim platoom, podgorjem Bukovice i vrletima Velebita. Očuvanje i snaženje ruralnih dijelova temelj su održiva i ravnomjernog razvitka Zadarske županije i pokretač novih gospodarskih i društvenih aktivnosti, između ostalog napisao je župan Stipe Zrilić u Katalogu predstavljajući Zadarsku županiju.
Na kraju, što reći? Zadrani su i ovoga puta, kao i bezbroj puta bili jedinstveni. Pokazali su samo mali dio onog najboljeg što imaju, a imaju puno toga. Za sve vidjeti, evo razloga za doći u ovaj prostor.