Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Partnerstvo u promicanju zdravlja djece

Autor: Teuta Babajko Jamičić

18.09.2008. 22:00
Partnerstvo u promicanju zdravlja djece


Hrvatsko pedijatrijsko društvo i Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zadar organizatori su VIII. kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva i VII. kongresa Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, koji će se održati u Zadru od 8. do 11. listopada ove godine, pod pokroviteljstvom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske prof. dr. sc. Dragana Primorca.
Priznanje zadarskim pedijatrima
Partnerstvo u promicanju zdravlja djece u Hrvatskoj glavna je tema Kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva i Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, koji će u Zadru okupiti oko 500 hrvatskih pedijatara i medicinskih sestara, a održat će se u Falkensteinerovu hotelu “Donat”.
Dr. Darko Radman, voditelj Odjela za pedijatriju u Općoj bolnici Zadar, ujedno i predsjednik lokalnog organizacijskog odbora, istaknuo je da je održavanje Kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva i Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara veliko priznanje zadarskim pedijatrima.
– Hrvatski pedijatri posljednji put u Zadru su se okupili daleke 1972. godine, i to pod vodstvom dr. Slavka Perovića. Sada, nakon 36 godina, Zadar je domaćin Kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva i Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, što je za zadarske pedijatre velika čast i priznanje, svojevrsna potvrda našemu radu, govori dr. Darko Radman te dodaje da će Kongres u Zadru pratiti 500-tinjak hrvatskih pedijatara i medicinskih sestara.
Razmjena iskustava
Inače, Hrvatsko pedijatrijsko društvo s održavanjem kongresa krenulo je još 1993. godine. Kongresi se organiziraju svake dvije godine, s tim da je prvi održan u Rijeci. Nakon Rijeke, drugi kongres je održan u Dubrovniku, potom u Slavonskom Brodu, Čakovcu, Šibeniku, Zagrebu i Osijeku prije dvije godine.
– Posljednji kongres, prije dvije godine, održan je u Osijeku. Ove godine Zadru je pripala čast organizacije Kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva i Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, koji osim kvalitetnih predavanja vrhunskih hrvatskih pedijatara i medicinskih sestara, omogućava i razmjenu iskustva iz pedijatrijske struke. Pedijatrija, poput svih grana medicine, ubrzano napreduje, stoga je ovakvo stručno okupljanje idealna prilika za svojevrstan presjek situacije, kroz koji možemo najbolje vidjeti gdje je došla hrvatska pedijatrija, zaključio je dr. Darko Radman.
Osmi kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva i VII. kongres Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, koji se u Zadru održava od 8. do 11. listopada ove godine, svečano će biti otvoren 9. listopada u 8.30 sati u kongresnoj dvorani hotela “Donat”.