Stipe Zrilić Zadarsku županiju predstavio narodnom nošnjom Ravnih kotara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ekoetno1
Vedran SITNICA
Župan Stipe Zrilić u narodnoj nošnji imućnijih žitelja Ravnih kotara

Zadarska županija, veteranska u nastupima na Eko-etno sajmu Zagrebečkog velesajma gdje je i višekratno nagrađivana, na šestoj izvedbi sajma predstavila se ravnokotarskom svadbom u izvođenju KUD-a "Luzarica" iz Pridrage, koja je mnogima izmamila osmijeh, ali i potvrdu vjerodostojnosti uprizorenja, a što je jamčio i etnolog Livio Marijan.

Branko Uvodić najprije se i sam oduševio pozivajući na binu Stipu Zrilića, župana Zadarske županije, u izvornoj ravnokotarskoj narodnoj nošnji imućnijih stanovnika, netom poslije Milana Bandića koji je prethodno predstavio Zagreb, odnosno okolicu. No prethodno je zadarski župan binu u 1. paviljonu Zagrebačkog velesajma prepustio lijepo pozdravljenim dragim zadarskim gostima i prijateljima iz južnomoravskog mjesta Bilovice.

- Pozdravljamo manifestaciju koja nam omogućava, ali nas i potiče da skrbimo o blagu etnonaslijeđa, običaja, zanata i proizvoda vremena u kojem su naši preci živjeli, koju smo zdušno prihvatili i vjerno joj se odazivamo na taj način skrbeći o vlastitom naslijeđu. Zadarska županija ima u tome mnogo toga za pokazati. Ove smo godine i tiskali katalog etnoponude koji će vjerujemo svake godine biti sve deblji. Ponosan sam što predstavljam kraj koji i u tom pogledu ima što pokazati. Zadarska županija područje je jedinstvenosti u raznovrsnosti s obuhvatom otočnog i primorskog dijela, Ravnih kotara i Bukovice, Velebita i Podvelebita i ličkog dijela. Njegovanje običaja znači tradiciju, a ona tvori kulturu koja čini temelj društvenog ophođenja, a u čemu se zadržava naš identitet. Vjerujem da ćemo ga zahvaljujući i ovakvim manifestacijama održati i sačuvati naš način života, kazao je među ostalim Zrilić.

Livio Marijan kazao je kako je Zadarska županija možda i najraznovrsnija u pogledu tradicije i običaja u Hrvatskoj, jer sažima u sebi jadransko-mediteranski i dinarski splet običaja i tradicija, dok je za ravnokotarsku svadbu kazao kako u izgovorenom sadrži onaj neizrečeni, a natuknuti uvijek najbitniji dio. Potom su pred mnogobrojnim posjetiteljima, među njima mnoštva Zagrepčana podrijetlom s ovog područja, ali i mnogim uglednicima iz Zadarske županije, vrlo uvjerljivo i profesionalno svoju svadbu odradili Pridražani, a kažimo kako je mladoženja, bogme prilika, bio načelnik Općine Novigrad Joso Klapan.

Uz samog župana sa suradnicima iz županije našli su se tu i zadarski zastupnici Ivo Grbić i Nevenka Marinović, netom po glasovanju u Saboru, predstojnik Ureda državne uprave u Zadru Damir Valčić, načelnici mnogih općina, među kojima Nedjeljko Bubnjar iz Škabrnje, Željko Baradić iz Stankovaca, Mirko Erstić iz Grada Benkovca, donačelnik Sali Dragan Ramov, i mnogi drugi koji su zajedno s mnogobrojnim gledateljima i poštovateljima pravih tradicija potom završili na zadarskom štandu na ravnokotarskom ručku od, naravno, janjetine. Za taj dio pobrinuo se glavni i odgovorni Renato Kraljev, uz izdašnu pomoć koju su pružali Mario Arbanas i Milan Grbac.

Neki su probali, a nisu ni znali najnoviju kupažu Vinarije Benkovac, u kojoj su se zamjetno ćutilo nove sorte s korlatskih vinograda.

U konačnici Zadarska županija nositelj je posebnog priznanja 6. eko-etno sajma za ukupan sajamski nastup.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno