Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stipe Zrilić Zadarsku županiju predstavio narodnom nošnjom Ravnih kotara

Autor: Damir Maričić

18.09.2008. 22:00
Stipe Zrilić Zadarsku županiju predstavio narodnom nošnjom Ravnih kotara

Foto: Vedran SITNICA



Zadarska županija, veteranska u nastupima na Eko-etno sajmu Zagrebečkog velesajma gdje je i višekratno nagrađivana, na šestoj izvedbi sajma predstavila se ravnokotarskom svadbom u izvođenju KUD-a “Luzarica” iz Pridrage, koja je mnogima izmamila osmijeh, ali i potvrdu vjerodostojnosti uprizorenja, a što je jamčio i etnolog Livio Marijan.
Branko Uvodić najprije se i sam oduševio pozivajući na binu Stipu Zrilića, župana Zadarske županije, u izvornoj ravnokotarskoj narodnoj nošnji imućnijih stanovnika, netom poslije Milana Bandića koji je prethodno predstavio Zagreb, odnosno okolicu. No prethodno je zadarski župan binu u 1. paviljonu Zagrebačkog velesajma prepustio lijepo pozdravljenim dragim zadarskim gostima i prijateljima iz južnomoravskog mjesta Bilovice.
– Pozdravljamo manifestaciju koja nam omogućava, ali nas i potiče da skrbimo o blagu etnonaslijeđa, običaja, zanata i proizvoda vremena u kojem su naši preci živjeli, koju smo zdušno prihvatili i vjerno joj se odazivamo na taj način skrbeći o vlastitom naslijeđu. Zadarska županija ima u tome mnogo toga za pokazati. Ove smo godine i tiskali katalog etnoponude koji će vjerujemo svake godine biti sve deblji. Ponosan sam što predstavljam kraj koji i u tom pogledu ima što pokazati. Zadarska županija područje je jedinstvenosti u raznovrsnosti s obuhvatom otočnog i primorskog dijela, Ravnih kotara i Bukovice, Velebita i Podvelebita i ličkog dijela. Njegovanje običaja znači tradiciju, a ona tvori kulturu koja čini temelj društvenog ophođenja, a u čemu se zadržava naš identitet. Vjerujem da ćemo ga zahvaljujući i ovakvim manifestacijama održati i sačuvati naš način života, kazao je među ostalim Zrilić.
Livio Marijan kazao je kako je Zadarska županija možda i najraznovrsnija u pogledu tradicije i običaja u Hrvatskoj, jer sažima u sebi jadransko-mediteranski i dinarski splet običaja i tradicija, dok je za ravnokotarsku svadbu kazao kako u izgovorenom sadrži onaj neizrečeni, a natuknuti uvijek najbitniji dio. Potom su pred mnogobrojnim posjetiteljima, među njima mnoštva Zagrepčana podrijetlom s ovog područja, ali i mnogim uglednicima iz Zadarske županije, vrlo uvjerljivo i profesionalno svoju svadbu odradili Pridražani, a kažimo kako je mladoženja, bogme prilika, bio načelnik Općine Novigrad Joso Klapan.
Uz samog župana sa suradnicima iz županije našli su se tu i zadarski zastupnici Ivo Grbić i Nevenka Marinović, netom po glasovanju u Saboru, predstojnik Ureda državne uprave u Zadru Damir Valčić, načelnici mnogih općina, među kojima Nedjeljko Bubnjar iz Škabrnje, Željko Baradić iz Stankovaca, Mirko Erstić iz Grada Benkovca, donačelnik Sali Dragan Ramov, i mnogi drugi koji su zajedno s mnogobrojnim gledateljima i poštovateljima pravih tradicija potom završili na zadarskom štandu na ravnokotarskom ručku od, naravno, janjetine. Za taj dio pobrinuo se glavni i odgovorni Renato Kraljev, uz izdašnu pomoć koju su pružali Mario Arbanas i Milan Grbac.
Neki su probali, a nisu ni znali najnoviju kupažu Vinarije Benkovac, u kojoj su se zamjetno ćutilo nove sorte s korlatskih vinograda.
U konačnici Zadarska županija nositelj je posebnog priznanja 6. eko-etno sajma za ukupan sajamski nastup.