Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tisuću Zadrana hodočasti Gospi u Lurd

Autor: Marija Ćurko

18.09.2008. 22:00
Tisuću Zadrana hodočasti Gospi u Lurd


U nedjelju 21. rujna večernjim polaskom iz Zadra započinje sedmodnevno Nadbiskupijsko hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije u Lurd, koje Zadarska nadbiskupija organizira u povodu proslave 150 godina od Marijina ukazanja u Lurdu.
U hodočašću sudjeluje 918 hodočasnika u dvije skupine vjernika, predvođenih zadarskim nadbiskupom Ivanom Prenđom i generalnim vikarom Zadarske nadbiskupije mons. Ivanom Mustaćem. Među hodočasnicima su i članovi Katedralnog zbora sv. Stošije Zadar s dirigentom Žanom Morovićem koji će animirati pjevanja liturgijskih slavlja. To je hodočašće prvotno predviđalo 500 hodočasnika, no interes vjernika bio je toliko velik da se organizirao duplo veći aranžman.
Na putu do Lurda hodočasnici borave i u Padovi, gdje će u bazilici Sv. Ante Padovanskog misno slavlje predvoditi nadbiskup Prenđa te će posjetiti svetište Sv. Leopolda Bogdana Mandića. Zajednička slavlja su i u Nici i u Avignonu.
U srijedu 24. rujna hodočasnici stižu u Lurd. Sudjelovat će u pobožnosti križnog puta, euharistijskoj procesiji sa svijećama. Posjetit će Sv. Krunice i u bazilici Sv. Pija X. sudjelovati na međunarodnoj misi koja okuplja i do 40.000 hodočasnika. U četvrtak 25. rujna zadarski hodočasnici će s početkom u 6.00 sati sudjelovati na misnom slavlju u špilji Gospina ukazanja koju će predvoditi mons. Prenđa.
Šestog dana hodočašća je polazak prema Torinu, vožnja Provansom i Azurnom obalom do Italije. U Torinu, gradu “Svetog platna” i “Gradu svetaca” (sv. Benedikta Josipa Cottolenga, kršćanskog dobrotvora za hendikepirane osobe i sv. Ivana don Bosca) hodočasnici će posjetiti crkvu Sv. Ivana Krstitelja gdje su nalazi Torinsko platno.
U Milanu će posjetiti katedralu Il Duomo. Dolazak u Zadar predviđen je u nedjelju 28. rujna u ranim jutarnjim satima.