Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Česi će se vratiti

Autor: Krešimir Bukvić

18.09.2009. 22:00
Česi će se vratiti


U samostanu Sv. Pavla Pustinjaka u Preku na otoku Ugljanu i samostanu Sv. Duje u Kraju na otoku Pašmanu ovaj su tjedan u organizaciji otočne udruge “Trs” uz pomoć aktivistice s otoka Pašmana Biserke Bačić, te uz podršku općine Pašman, POU Preko, TZ općine Preko te gvardijana i redovnika samostana Sv. Pavle Pustinjak i Sv. Duje češki zborovi iz grada Vsetin Gaudeamus i Song koji djeluju pri Masarykovoj gimnaziji Vsetin, pod ravnjanjem dirigentice Helene Kaločove, održali dva koncerta.
Usprkos oblacima i kiši, češki su zborovi svojim nastupom oraspoložili sve prisutne gledatelje, poklonivši im dvije vrhunske koncertne večeri zborskog pjevanja. Spomenuti su zborovi na Pašmanu nastupali prvi put 2005. godine, održavši tom prilikom održali su dva koncerta i rock oratorij. Ovu godinu, pak, prisutni gledatelji su imali priliku uživati u izvedbi duhovnih klasika, afroameričkog gospela, čeških narodnih pjesama i djela iz doba renesanse. Osim zborskog pjevanja, član zbora Mihael Zalciko, student Konzervatorija Brno, odsvirao je solo izvedbu na violini čuvenog češkog skladatelja Antonina Dvoraka.
Goste su pozdravili u ime općine Pašmana Nikolino Bašić, a u ime Pučkog otvorenog učilišta Ante Sorić, ravnatelj POU Preko. Gosti su u prigodnom govoru izrazli svoje oduševljenje otocima Pašman i Ugljan i odličnom organizacijom nastupa, obećavši da će i iduću jesen ponovo gostovati na otocima.