Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

I dalje redovi ispred knjižara

Autor: Petra Mičić

18.09.2009. 22:00
I dalje redovi ispred knjižara

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako je početak školske godine iza nas, gužve ispred knjižara ne jenjavaju te roditelji i prije početka radnog vremena čekaju u redu za knjige. Mnoge roditelje, kad konačno dođu na red, dočekuje neugodna vijest da dio knjiga i radnih bilježnica u knjižari ne postoji ili su čak totalno rasprodane.
– Nažalost, ovo je kaos. Kako su nervozni roditelji koji čekaju, nervozni smo i mi koji radimo u knjižarama. Svakodnevno dolaze ljudi koji čekaju u redu, a ako ne nađu što traže, ljute se na nas pa je čak bilo i nekih dosta neugodnih situacija, naglasila je prodavačica u jednoj zadarskoj knjižari.
Pravo je pitanje tko je kriv za nastali kaos s udžbenicima. Knjižari spremno optužuju velike izdavače koji im, kažu, još nisu isporučili naručene i unaprijed plaćene udžbenike, a problem je i što mnogi roditelji nisu naručili knjige, već su pronalazili stare knjige i sada traže knjige koje im nedostaju. Kako doznajemo iz zadarskih knjižara, 98 posto udžbenika je na vrijeme izišlo iz tiska, međutim distribucija knjiga se otegla zbog potpisivanja ugovora s knjižarima. Posao koji knjižare zbog besplatnih udžbenika nisu obavljale dvije godine ove je godine poprilično nepovoljan za knjižare. Problem je u tome što knjižare nemaju pravo na povrat neprodanih školskih udžbenika, tako da sve knjige koje ne uspiju prodati, ostaju u knjižarama.
– Evo, ovo je treća knjižara koju posjećujem. Nedostaju nam dvije knjige za Medicinsku školu i iskreno se nadam da ću ih tu pronaći. Za ostalie knjige smo se snašli, neke su nam dali, a neke smo kupili rabljene, što nam je znatno niži trošak. Nije mi drago što moram čekati u redu, ali bolje i tako jer smo znatno uštedjeli kupujući rabljene knjige, kazala je gospođa koju smo zatekli kako čeka red ispred knjižare Libraria d.o.o na Ljepotici.
Osim knjiga još uvijek postoji velika potražnja za priborom, koricama, bilježnicama te raznim mapama, ovisi što traže učitelji i profesori, a kako postoje različiti formati udžbenika, roditelji i djeca nose sve knjige za sobom kako bi našli odgovarajuću koricu.