Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kako smanjiti potrošnju energenata

Autor: Jelica Farkaš

18.09.2009. 22:00
Kako smanjiti potrošnju energenata

Foto: Jelica FARKAŠ



Uklanjanje ključnih barijera za primjenu ekonomski isplativih, energetski efikasnih tehnologija u stambenom i uslužnom sektoru u Hrvatskoj, kako bi postupno smanjila emisija stakleničkih plinova, cilj je projekta što ga provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) i pripadajući projektni ured. Ovaj ekološki projekt predstavljen je u Biogradu na predavanju “Poticanje energetske efikasnosti u gradovima i općinama”, u okviru obilježavanja Europskog tjedna kretanja.
Strategija provedbe uključuje informativnu kampanju namijenjenu građanstvu, razvoj hrvatskog tržišta energetski efikasnih proizvoda, tehnologija i usluga, uvođenje sustavnog gospodarenja energijom u gradovima i županijama te niz ostalih aktivnosti. Očekivani rezultati su smanjenje potrošnje energenata, sustavno i kontinuirano praćenje potrošnje energije, informiranije i lakše planiranje godišnjeg proračuna, sustavno kreiranje energetske politike na razini grada ili županije informiranje i savjetovanje građana o efikasnom korištenju energije u domovima.
Biogradske gradske vlasti već su ranije iskazale spremnost biti dijelom spomenutog programa te su i obavile dio posla. Ono što slijedi jesu aktivnosti praćenja potrošnje energenata, temeljem tjednih očitanja, planiranje i realizacija projekta u suradnji s FZOE u fondu.