Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Čudesna šuma” diljem županije

18.09.2011. 22:00
“Čudesna šuma”  diljem županije


Autobus igraonica “Čudesna šuma” boravit će u na području OŠ Jurja Dalmatinca Pag – u Povljani, Dinjiškoj, Vlašićima, u OŠ Biograd i u Tkonu, na području OŠ Sv. Filip i Jakov – u Sikovu, Sv. Petru, Turnju i Raštanima Donjim, na području OŠ Starigrad i OŠ “Valentin Klarin” Preko – u Lukoranu, Poljani, Sutomišćici, Ugljanu, Kalima i Kukljici
Od danas do 30. rujna u mnogim će se mjestima Zadarske županije provoditi projekt Autobus igraonica “Čudesna šuma”.
Autobus igraonica “Čudesna šuma” boravit će u na području OŠ Jurja Dalmatinca Pag – u Povljani, Dinjiškoj, Vlašićima, u OŠ Biograd i u Tkonu, na području OŠ Sv. Filip i Jakov – u Sikovu, Sv. Petru, Turnju i Raštanima Donjim, na području OŠ Starigrad i OŠ “Valentin Klarin” Preko – u Lukoranu, Poljani, Sutomišćici, Ugljanu, Kalima i Kukljici.
Važan projekt
– Od 2005. godine nositelj ovog, za našu lokalnu zajednicu, važnog projekta je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Zadarska županija, Obiteljski centar Zadarske županije te osnovne škole s područja Zadarske županije. Svrha projekta je provođenje  mjera iz Nacionalne obiteljske politike, Programa za sprječavanje nasilja među djecom i mladima i Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine. Ciljevi projekta su razvijanje i širenje usluga namijenjenih obiteljima, posebno na područjima posebne državne skrbi i ruralnim područjima te područjima s velikim brojem djece u dobi od 3 do 14 godina, dostupnost sadržaja i programa usmjerenih djeci iz ruralnih područja, područja posebne državne skrbi te područja s manjim brojem odgojno-obrazovnih ustanova. Cilj je i poticanje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave da organiziraju programe, predškolskog odgoja, osmišljanje aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena učenika u osnovnim školama te ostvarivanje prava svakog djeteta da u potpunosti razvije svoje potencijale, kao i pravo na slobodno vrijeme, igru i razonodu, navodi ravnatelj Obiteljskog centra Zadarske županije Dario Vučenović.
Komunikacijske vještine
Autobus “Čudesna šuma” opremljen je raznim didaktičkim igračkama, društvenim igrama te informatičkom opremom. Navedena oprema omogućuje organiziranje likovnih, lutkarskih i informatičkih radionica. Osim što djeca uživaju u igri u radionicama, pod vodstvom stručnih osoba – odgojiteljica, psihologa i socijalne radnice te aktivnosti imaju važnu ulogu u procesu učenja i socijalizacije jer djeca kroz igru usvajaju norme ponašanja i stječu komunikacijske vještine.
U isto vrijeme provodit će se roditeljski sastanci u prostorijama škole na temu “Obiteljski odgoj u duhu Konvencije o pravima djeteta: Odgovorno roditeljstvo i Zabrana tjelesnog kažnjavanja s ciljem prevencije ovisnosti i nasilja među djecom i mladima” te će se roditeljima pružiti informacija o načinima pomoći, savjetima i podršci te mogućnosti individualnog i grupnog savjetovanja koje mogu potražiti u Obiteljskom centru Zadarske županije.