Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kalmeta: Ima lakih nota, ali nema lakih priča i obećanja

18.09.2011. 22:00
Kalmeta: Ima lakih nota, ali nema  lakih priča i obećanja


HDZ nema alternative, alternativa HDZ-u je katastrofa. Sada, pred izbore neki idu uokolo i pričaju bajke, govore da će napraviti ovo ili ono, ali nema brzih rješenja, kaže Kalmeta


Žitelji općine Sukošan jučer su prisjećanjem na poginule hrvatske vitezove, svetom  misom u crkvi sv. Kasijana,  svečanom sjednicom Općinskog vijeća i kulturno-zabavnim programom obilježili Dan općine i 20.  obljetnicu Dana obrane Sukošana i  Debeljaka, kada su mještani i hrvatski vojnici spriječili prodor agresora na Jadransku magistralu.
Svečanoj sjednici, održanoj u  Domu mladeži, pored obitelji poginulih branitelja, općinskih izaslanstva političkih stranaka, udruga  i ustanova nazočili su uglednici iz  političkog i javnog života među kojima i ministar Božidar Kalmeta,  saborski zastupnici Ana Lovrin,  Nevenka Marinović, Ivo Grbić i  Branko Kutija, predstojnik Ureda  državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, župan Stipe Zrilić  te Marko Gyorvari, gradonačelnik  Szentlorinca, grada prijatelja  Općine Sukošan.
– HDZ nema alternative, alternativa HDZ-u je katastrofa. Sada,  pred izbore neki idu uokolo i pričaju  bajke, govore da će napraviti ovo ili  ono, ali nema brzih rješenja. Danas  su bili s ribarima nakratko u Murteru da bi otišli na otok Žirje najesti  se bijele ribe. I tko zna hoće li se  uopće opet vratiti. Ima lakih nota,  ali nema lakih priča i obećanja,  ustvrdio je ministar Kalmeta
Na sreću, u našoj županiji nisu  nigdje na vlasti, laknulo je ministaru Kalmeti koji se prisjetio Domovinskog rata te odao priznanje  braniteljima koji su obranili Sukošan, ali i Hrvatsku, kada su točno  prije 20 godina zaustavili četnike  kod pruge u Sukošanu.
–  Sukošanci trebaju biti ponosni  na svoje općinsko vodstvo, naglasio  je Kalmeta te nazočnima poručio da  će se u općini Sukošan vrlo brzo  ponovno vidjeti.
Načelnik Ante Martinac je ustvrdio kako je proteklo jednogodišnje razdoblje “godina infrastrukturnih investicija”.
– S općinom Bibinje započeli smo  radove na izgradnji nulte faze kanalizacije, kopnenog i morskog ispusta te uređaja za pročišćavanje  otpadnih voda. Svečanost završetka radova bit će za mjesec dana dok  je u tijeku izrada glavnog projekta.  U tijeku su i radovi na vodoopskrbi  Gorice, Glavice, Vrljice i Goleše te  smo za izgradnju vodovodne mreže  u Gorici ishodili lokacijsku dozvolu. Projekt je nominiran u program EIB III. Radimo na nizu drugih projekata za koje je važna potpora Zadarske županije i resornih  ministarstava, navodi Martinac  podsjećajući kako su prije dva tjedna otvoreni radovi na uređenju  sukošanske rive te kako izdvajaju  značajna sredstva za razne udruge,  pomažu učenicima, studentima, socijalnim slučajevima, župi i drugima.
Župan Stipe Zrilić je govorio da  je napravljena županijska razvojna  strategija te da mu je želja da se sve  ono što se u poljoprivredi proizvede  koristi u turizmu.
– Vaši rezultati nisu došli sami od  sebe, već aktivnim pristupom čelnika ove općine i njihovom uspješnom suradnjom sa Zadarskom  županijom i ministarstvima, istaknuo je župan.
 Nazočne je pozdravio i sukošanski prijatelj iz Mađarske Marko  Gyorvari, predsjednik Mađarsko-hrvatske trgovačko industrijske komore.
– Došli smo ovdje zajedno s vama  slaviti vaš uspjeh koji ste postigli od  dana kada ste se s lovačkim puškama obranili od jedne od najvećih  vojski u Europi. Zadar i zadarska  regija mnogo su napredovali zadnjih godina. Isto tako i vi u Sukošanu. Možete biti ponosni na  svoje mjesto i s nim što ste postigli,  rekao je Gyorvari.


Općinski grb Zdravku Jeraku




Grb općine Sukošan dodijeljen je Zdravku Zdravi Jeraku iz Debeljaka, dugogodišnjem šefu zadarske ispostave Hrvatskih cesta. Dvije općinske zahvalnice otišle su u ruke Sukošanaca koji žive i rade u Zagrebu, Marku Smoliću iz tvrtke Zrinjevac i Vladislavu Vladi Brkiću iz Ine- Naftaplina.