Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ljepotani koji i nakon 50 godina oduzimaju dah

18.09.2011. 22:00
Ljepotani koji i nakon 50  godina oduzimaju dah


Jedanaesti zaredom oldtimer rally pod  nazivom “100 kilometara  Zadra” održan je u subotu  u organizaciji Oldtimer  kluba Zadar. Ovaj već tradicionalni susret okupio  je zaljubljenike i vlasnike  oldtimera iz cijele Hrvatske. Mjesto okupljanja bila je Branimirova obala  odakle se krenulo prema  Pagu. Subotnji događaj  bio je i završnica prvenstva Hrvatskog oldtimer  saveza koja je na parkiralište na Branimirovoj  obali privukla brojne znatiželjnike, koji su osim u  pogledu na odltimere  imali priliku uživati i u  vještine njihovih vozača  tijekom atraktivnog i zanimljiva ispita spretnosti.
– Danas se ovdje nalazi  preko 30 oldtimera. Ovaj  događaj ima i sportski i  promotivno-edukativni  karakter. Ljude koji dolaze iz cijele Hrvatske i  inozemstva upoznajemo s  ljepotama našeg kraja, a  istovremeno stanovnike  naše županije upoznajemo s  oldtimerima, kaže predsjednik Oldtimer kluba Zadar  Aljoša Kubaska.
Među brojnim vozilima  koji su bili parkirani na  Branimiru najveću pažnju  izazivao je “jeep” iz 1942.,  najstarije vozilo na subotnjem skupu koje su saveznici koristili u Drugom  svjetskom ratu. Nije na odmet spomenuti kako je zapovjednik savezničkih snaga i kasnije predsjednik  SAD-a Dwight David Eisenhower izjavio kako je  “jeep” jedan od tri oružja  zahvaljujući kojima su saveznici dobili rat. Nakon  zadarskog ispita spretnosti  kolona je krenula na otok  Pag. Tamo je na šest kilometarskoj stazi od Paga do  Košljuna održan ispit  točnosti. Sudionici rallyja  su posjetile i neke znamenitosti grada Paga, muzej soli i paške čipke.