Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ne želimo lagati građane i farbati ih u crno, crveno ili žuto

18.09.2011. 22:00
Ne želimo lagati građane i farbati ih u crno, crveno ili žuto


Ova, 9. izborna jedinica je najveća i najteža, ali će HSLS ostvariti rezultat koji mnogi ne očekuju. Razlog je tomu što je u ovoj izbornoj jedinici nositelj Dražen Budiša koji je sve dao Hrvatskoj, za razliku od onih koji vladaju ovom izbornom jedinicom – Darinko Kosor


Istina je da smo glavinjali, istina je da smo trgovali, ali istina je da smo imali hrabrosti krenuti novim putem. Skupili smo se ovdje kao ljudi koji za razliku od ostale dvije opcije, nude ideju građanske Hrvatske, rekla je jučer na početku predizbornog skupa HSLS-a za 9. izbornu jedinicu predsjednica Županijskog ogranka Patricija Jureško Perović.
Njezin kolega, predsjednik zadarskih liberala, Željko Predovan poručio je da se HSLS na ovim izborima sprema vratiti građanima ponos i vjeru u bolje sutra. Gospodarski oporavak Predovan vidi kroz porezno rasterećenje, kako bi se u konačnici stvorila Hrvatska iz koje mladi neće bježati i koja će biti poželjna destinacija za življenje.
Skupu je nazočio veliki broj članova stranke, pa i onih koji su posljednih 7 – 8 godina, zbog neslaganja s politikom rukovodstva HSLS-a, bili u političkoj pasivi. Primijećen je i znatan broj onih koji su se iz drugih vratili svojoj matičnoj stranci, a zadovoljstvo nije krio niti predsjednik stranke Darinko Kosor. Predsjednik HSLS-a se na početku obratio rečenicom da želi biti onaj Kosor koji umjesto u 55, može održati govor u pet minuta.
– Na ovim izborima jedni lažu da bi opstali na vlasti, a drugi lažu da bi došli na vlast. Mi ne želimo lagati građane i farbati ih u crno, crveno ili žuto jer je njima dosta laži. Ova, 9. izborna jedinica je najveća i najteža, ali će HSLS ostvariti rezultat koji mnogi ne očekuju. Razlog je tomu što je u ovoj izbornoj jedinici nositelj Dražen Budiša koji je sve dao Hrvatskoj, za razliku od onih koji vladaju ovom izbornom jedinicom, a nisu bili niti u Domovinskom ratu, govorio je Darinko Kosor napominjući da su HSLS napadali da je 2000. doveo SDP na vlast, a zapravo, je istina da je i te godine, kao i danas, loš HDZ doveo na vlast SDP.
Dražen Budiša podsjetio je da ga za Zadar vežu još “proljećarske” aktivnosti kada je 1971. govorio studentima na Filozofskom fakultetu u Zadru. Podsjetio je na svoje ratne, ministarske dane kad je bio zadužen za Zadar i Šibenik. Budiša je, također rekao da je HSLS prva stanka koja je, još kao savez u bivšem sustavu stavila svoj logo na zastavu ujedinjene Europe.
– Još 1984. smo pokazali da je put Hrvatske u zajednici s ostalim europskim narodima koji su imali više sreće u povijesti nego Hrvati. To je put liberalne demokracije, tržišnog gospodarstva i pravne države, međutim, oni koji će poptisivati ugovore s EU, bili su tada tvrdi zastupnici samoupravnog socijalizma, rekao je, između ostaloga, Budiša.
Budiša priznaje da su hrvatski liberali kao racionalni ljudi, kojima je strana svaka politička mitomanija, svjesni kako hrvatskih interesa, tako i trenutka u kome se EU ustavno niti zemljopisno nije odredila. Svjesni su trenutka da EU trese kriza eurozone. Nažalost, hrvatsko društvo se nije razvijalo na načelima liberalne demokracije pa se danas građani moraju očitovati o konceptu Jadranke Kosor i Ive Sanadera te birati između hrvatskog i profiterskog patriotizma.


Budiša: Čuvajmo Hrvatsku, ali od HDZ-a!




Čuvajmo Hrvatsku od turbo-kapitalizma, ali na drugu stranu, država mora biti jeftina. Sramotimo se što smo prije OSAM godina vikali “Ne dajmo naše generale!”, a onda ih locirali, uhitili i transferirali. Čak i montirali monstruozne optužnice protiv nekih da bismo im nedavno slali plamene pozdrave. Znamo mane liberalnog sustava, ali boljeg nema. Stoga trebamo stvoriti Hrvatsku vrijednu svih tih žrtava, završio je Dražen Budiša s pokličem: “Čuvajmo Hrvatsku, ali od HDZ-a”.