Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Peričić: Maćehinski odnos Saveza

18.09.2011. 22:00
Peričić: Maćehinski odnos Saveza


Na posljednjem  sastanku predstavnika klubova ženske A-1 lige i Hrvatskog košarkaškog saveza  posebno se žustro raspravljalo o prijedlogu HKS-a po  kojem bi se u sezoni  2011./12. povećale kotizacije sudionika. Savez je svoje  argumente pronašao u činjenici da od ove godine u A-1  ligi nastupa 12, a ne osam  klubova kao do sada te da,  sukladno tome, i troškovi  trebaju biti veći. S druge  strane, ogorčeni predstavnici klubova su naglasili da  veći broj ekipa znači i veći  priljev novca u blagajnu  HKS-a, te da bi im nova  financijska opterećenja  predstavljala novi, težak  udarac ionako skromnim  budžetima.
– Čudi me nedostatak senzibilnosti kod odgovornih  ljudi u Savezu. Posebno u  ovako teškoj situaciji, kada  se većina klubova bori s neimaštinom. Nadam se da ovaj  prijedlog neće zaživjeti – kazao je Branimir Peričić, koji  nas je upoznao da su mjesečni troškovi ŽKK Zadar  prema HKS-u u prošloj sezoni iznosili između 10 i 12  tisuća kuna, tj. više od  100.000 kuna godišnje. Od  spomenutog iznosa, Savez je  osigurao financiranje sudačkih i taksi opunomoćenika, dok su dnevnice sucima,  liječniku i zapisničkom stolu  bile dodatne stavke za koje  se na svakoj utakmici morao  pobrinuti klub domaćin.
– To nisu mali novci, a mi,  primjerice, na internetskoj  stranici HKS-a nismo mogli  pogledati kako izgleda  službena tablica ženske A-1  lige. Redoslijed smo pratili u  Zadarskom listu, što dovoljno govori o odnosu Saveza  prema ženskoj košarci – zaključio je Peričić.


U prvom kplu s Jollyjem


Službenim početkom A-1 lige označen je 15. listopad, a košarkašice Zadra u prvom kolu trebale bi  igrati sa šibenskim Jollyjem. Ova informacija još nije  potvrđena iz Saveza, isto kao i ona o sustavu natjecanja, prema kojoj bi se u prvoj fazi trebala igrati  22 kola, dok bi o prvaku odlučivalo osam najbolje  plasiranih klubova. Ekipa s najmanje bodova po istom bi prijedlogu u niži rang ispadala izravno, pretposljednja bi igrala kvalifikacije za ostanak s predstavnikom A-2 lige, a deveti i 10-plasirani sastav bi  nakon odigrane prve faze bili slobodni.