Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poskupljenje paškog sira je jedino rješenje

18.09.2011. 22:00
Poskupljenje paškog  sira je jedino rješenje


Novčana pomoć za nabavu sijena i kukuruza neće znatno ublažiti štete zbog suše. Većina ovčara smatra da se šteta može nadoknaditi jedino povećanjem cijene paškog sira. Paški sir se u obiteljskim gospodarstvima prodaje po cijeni od 150 do 180 kuna po kilogramu, međutim cijena bi se mogla povećati na 200 kuna po kilogramu


Zbog suše koja na  Pagu traje deset mjeseci  proizvodnja ovčjeg mlijeka,  kao sirovine za proizvodnju  paškog sira, smanjena je za  oko 25 posto što bi, kako  procjenjuju ovčari, moglo  dovesti do povećanja cijene  paškog sira. Posljedice suše  na Pagu su vidljive posvuda.
Izvor, potoci, bare, cisterne i bunari su presušili, a  na pašnjacima nema trave.  Zbog toga je potrebno  dohranjivati ovce. U ovčarskim udrugama navode da  se sijeno i djetelina nabavljaju u Lici i Istri, a  kukuruz u Slavoniji. Ovčar  koji ima stado od 80 ovaca  za sijeno će potrošiti između 3.000 i 7.000 kuna, a  za kukuruz od 5.000 do  21.000 kuna. Procjenjuje se  da će ovčari zbog dohranjivanja ovaca morati kupiti  oko 50.000 bala sijena, za  što će potrošiti oko milijun  kuna i 350 tona kukuruza i  koncentrata u ukupnoj vrijednosti od oko 900.000  kuna. Uz nabavu hrane,  ovčari imaju i velikih  troškova zbog napajanja  ovaca. Ovca dnevno popije  oko pet litara vode, što  znači da ovčar koji ima  stado od 100 ovaca mora  dnevno potrošiti 500 litara  vode. Zbog šteta nastalih  sušom, članovi Ovčarske  udruge “Rogujica” iz Paga  zatražili su pomoć od Zadarske županije.
– Ne tražimo previše, već  samo da nam se pomogne u  sufinanciranju nabave sijena i kukuruza jer to su veliki  izdaci za svakog ovčara,  rekao je Ante Donadić,  predsjednik udruge “Rogujica”.
No novčana pomoć za  nabavu sijena i kukuruza  neće znatno ublažiti štete  zbog suše. Većina ovčara  smatra da se šteta može  nadoknaditi jedino povećanjem cijene paškog sira.  Paški sir se u obiteljskim  gospodarstvima prodaje po  cijeni od 150 do 180 kuna  po kilogramu, međutim cijena bi se mogla povećati na  200 kuna po kilogramu. S  takvom cijenom umanjile bi  se štete nastale zbog suše.