Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sigunost rada ne jamči ni ljevica ni desnica

18.09.2011. 22:00
Sigunost rada ne jamči ni ljevica ni desnica


“Sigurnost radnika i  radničkih prava jamčit će: pravedni  zakoni, brzo pravosuđe, specijalizirani radni sudovi, neovisna i  učinkovita inspekcija rada, besplatna pravna pomoć radnicima, sindikalna potpora te strogo kažnjavanje onih koji svjesno i sustavno  krše radnička prava” – stoji u sažetku poglavlja “Rad i radništvo”, koji  je sastavni dio prošlog tjedna objavljenog izbornog programa Kukuriku koalicije. U oporbenom  “Planu 21” radničkim temama posvećeno je oko dvije kartice teksta,  koliko su dobila i sva ostala programska poglavlja. Uz dosta deklarativnih, načelnih stavova te dijagnozu i opis stanja, oporbeni plan  za radnike sadrži ipak i poneki  konkretan potez. Najavljuje se  uvođenje poticajnih mjere za zapošljavanje, posebice za mlade,  produženje trajanja naknada za nezaposlene koji su bez radnog mjesta ostali ne svojom voljom i pod  direktnim utjecajem krize, vraćanje  prava invalidima rada, osnivanje  Fonda za zaštitu zdravlja na radu,  jačanje inspekcije zaštite na radu.  Sindikati su  Kukuriku plan dočekali sa suzdržanim optimizmom. Tvrde da nije dovoljno konkretan, pa  se ne može znati hoće li oporbene   želje moći biti ostvarene.
– Mnogi dijelovi su dobri, jako mi  se sviđa što su problemi mladih  stavljeni u prvi plan. No, s obzirom  na gospodarsku situaciju, za sve što  će se provoditi netko će morati  platiti, pitanje je tko će to biti i kako  će teret biti raspodijeljen, komentira Jagoda Milidrag Šmit SSSH.
Stručnjaci nisu iznenađeni što  Kukuriku program nije fokusiran  prvenstveno na interese i potrebe  radnika. Klasičnih radničkih stranaka danas nema gotovo nigdje u  svijetu jer radnici više nisu homogena društvena skupina.
– U radnike spadaju svi oni koji  žive od rada, bilo fizičkog bilo intelektualnog. Povezuje ih činjenica  da nisu kapitalisti, ali dijele ih različite ideološke pripadnosti, objašnjava politolog dr. Anđelko Milardović. S druge strane, svijetom je  prevladala ekonomska filozofija neoliberalizma, a alternative nema.  Takva filozofija diktira određene  gospodarske politike koje mora  provoditi i ljevica i desnica.  U globaliziranom svijetu baziranom na  neoliberalnoj doktrini nema sigurnosti rada, rad mora biti fleksibilan  i tome se ne može suprotstaviti ni  jedna stranka.
Sociolog dr. Renato Matić slaže  se da Hrvatska sliči ostalim državama gdje su sve političke elite izgubile vezu s radnicima.
– Ideja radništva današnjim je  političarima potpuno strana jer oni  sami ne žive od rada nego od političkih sinekura. Stoga probleme  radnika ne razumiju, o njima govore usiljeno, naučeno, neuvjerljivo, a njihovo je zastupanje radnika  samo deklarativno, objašnjava Matić.