U Poljica Brig uloženo je duplo više nego je prihodovano

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
emil_curko
Svim svojim građanima uvijek smo na raspolaganju za sve probleme - Emil Ćurko, gradonačelnik Nina

Nakon što su se mještani Poljica Briga prošli tjedan pobunili zbog postavljanja stupova za niskonaponsku mrežu u ulici uz koju već postoje rasvjetni stupovi, postavljeni prije tri godine, te drveni putem kojih je u mjestu razvedena telekomunikacijska mreža, opsežnim priopćenjem u kojemu pojašnjavaju svrhu radova te navode izvođače i troškovnik, oglasili su se čelnici Grada Nina.

Osim navedenog, prozvani gradonačelnik Emil Ćurko očitovao se i na pritužbe jednog mještanina koji se pobunio jer je svega nekoliko dana prije početka spomenutih radova njegovo domaćinstvo spojeno na staru elektromrežu za što je platio 25.600 kuna. U tu cijenu mještaninu su uračunati svi radovi među kojima i kopanje 100-tinjak metara dugog kanala, koliko je stup već postojeće niskonaponske mreže udaljen od njegove, prije svega šest mjeseci sagrađene kuće.

Ćurko uzvratio mještaninu Poljica Briga

- Svim našim građanima i ova gradska uprava i ja kao gradonačelnik uvijek smo na raspolaganju za sve probleme, pa tako i za odgovore na sve upite ili nedoumice. Gospodinu koji je inicijator teksta poručujem kako nema razloga brinuti se za novac poreznih obveznika iz mjesta Poljica Brig, budući da se iz odnosa prihoda i rashoda savršeno vidi koliko se u mjesto u kojem prebiva ulaže, a koliko to isto mjesto doprinosi u gradski proračun. Njega osobno bih ovom prigodom zamolio da umjesto nepotrebnih briga o kojima Grad brine, počne konačno podmirivati obveze prema Gradu Ninu, a koje se odnose na dug njegovog kućanstva, budući da je jedan od onih koji ništa ne plaćaju, a itekako uživaju u komunalnoj infrastrukturi koju Grad izgrađuje - stoji u dopisu koji potpisuje Ćurko, a u kojemu se nadalje navodi kako se na području MO Poljica Brig sukladno Programu izgradnje komunalne infrastrukture za 2011. godinu izvode brojni radovi. Tako se navodi da se trenutačno radi rekonstrukcija mreže javne rasvjete na dionici uz županijsku cestu Ž6014, od križanja s cestom za Pag, do izlaska iz naselja Poljica Brig, prema Ninskom Dračevcu u ukupnoj duljini od 1.400 m. Ukupna vrijednost radova iznosi 330.000 kuna, a u I. fazi radova do kraja godine izvode se zemljani radovi, te postava kablova i izrada temelja stupova javne rasvjete u iznosu od 200.000 kuna, napominju iz gradske uprave Grada Nina te dodaju kako će se u drugoj fazi postavljati stupovi javne rasvjete tip "Dalekovod" visine osam metara, a koji koštaju 130.000,00 kuna. Ističu da radove izvodi komunalno poduzeće "Komunalije i odvodnja" d.o.o. Nin kao i radove na izgradnji nogostupa u duljini od 1.400 metara i širini od 1,5 metara ukupno vrijednih 300.000 kuna.

Svi radovi opravdani

- Na zahtjev Grada Nina, Elektra Zadar osigurala je kompletne kabelske instalacije za I. fazu rekonstrukcije nadzemne niskonaponske mreže, čime je značajno ušteđeno na izvođenju pripremnih i zemljanih radova postavom svih instalacija u jedan rov. Cilj izvođenja radova je da se uz rekonstrukciju mreže javne rasvjete izvrši i rekonstrukcija niskonaponske mreže, čime bi se osigurala kvalitetnija opskrba električnom energijom kućanstava na području cijelog naselja. Paralelno s tim radovima u glavnoj ulici uz županijsku cestu Ž6014, Elektra Zadar je pristupila rekonstrukciji postojeće niskonaponske mreže od županijske ce ste Ž6014 do naselja Dražići, Ćurjurići i Kojići u dionici više od 1.000 metara - detaljno navode u svom dopisu iz Grada Nina te pojašnjavaju kako na navedenoj dionici već dugi niz godina postoji problem opskrbe kućanstava električnom energijom jer je postojeća mreža izgrađena preko privatnih parcela. Stoga ističu da je svrha spomenutih radova ipremještanje postojećih stupova elektromreže na javnu površinu, a osvrnuli su se i na javnu rasvjetu zbog koje su prozvani.

- Sukladno Programu izgradnje komunalne infrastrukture 2009. godine izvršena je izgradnja mreže javne rasvjete na dionici od županijske ceste Ž6014 do naselja Dražići u duljini od 600 metara postavom stupova visine četiri metra s kuglom, a to je koštalo 45.495,37 kn.

U šest godina za Poljica Brig izdvojeno pet milijuna kuna

Kako su mještani Poljica Briga iznijeli sumnju u opravdanost radova te općinske vlasti prozvali za "pranje novca" upitavši ih pri tom gdje su utrošeni novci zarađeni od prodaje zemljišta u njihovu mjestu te od komunalne naknade, prozvani odgovaraju:

- Od početka 2006. pa do 9. rujna 2011. godine od prodaje zemlje na području naselja Poljica Brig prihodovano je 1.670.816,20 kuna, a od komunalnog doprinosa 211.000 kuna. U naselju Poljica Brig u vremenu od 1. siječnja 2006. godine do 31. prosinca 2010. godine uloženo je ukupno 4.173.703,20 kuna kroz programe gradnje objekata komunalne infrastrukture (1.823.892,22 kuna), održavanja objekta komunalne infrastrukture (2.154.658,35 kuna), gradnje objekta (195.152,63 kuna) - stoji u očitovanju ninskih općinara gdje se još navodi i da je za 2011. godinu planirano ulaganje od 754.500,00 kuna za gradnje objekata komunalne infrastrukture (352.500,00 kuna), održavanje objekata komunalne infrastrukture (396.00,00 kuna) i program gradnje objekata (6.000,00 kuna) što za ukupno šest godina iznosi 4.926.203,20 kuna - navode iz Grada Nina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno