Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gregov: Zaplakao sam od sreće vidjevši kralja i kraljicu

Autor: Nenad Marčina

18.09.2012. 22:00
Gregov: Zaplakao sam od sreće vidjevši kralja i kraljicu


Na jelovniku se našao pršut s bijelim tartufima, a kralj Albert je za glavno jelo odabrao tagliatelle. Dok su ostali uživali u “babiću” i malvaziji, kralj je pio samo vodu
Nakon što je  belgijski kralj Albert II. u  kolovozu iznenadio Hvarane šetajući se gradom i fotografirajući znamenitosti  poput bilo kojeg običnog  turista, jučer je iznenadio i  Zadrane kada je sa suprugom, kraljicom Paulom  došao na ručak u restoran  Foša.
Kralja i kraljicu, jednostavne ljude koji usprkos  svom statusu nisu tražili  nikakav specijalni tretman,  posluživao je Šime Gregov,  vrsni konobar koji savršeno  tečno govori flamanski jezik. 
– U trenutku kad se  kraljevski par pojavio u restoranu Foša zaplakao sam  od sreće, rekao nam je  Šime.
Jednostavnost kralja i kraljice Gregova je ostavila  bez riječi, najviše kada su ga  na flamanskom zamolili  može li im učiniti veliku čast  i posluživati njih i njihovu  svitu za vrijeme ručka, na  što je Gregov oduševljen  pristao.
– Ipak ste vi moj omiljeni  kraljevski par, jer osim hrvatskog imam i belgijsko  državljanstvo, nadodao je s  ponosom Šime, obrazlažući  kako je svoju mladost proveo u Belgiji.
– Kralj i kraljica već su tri  puta bili anonimni gosti  našeg restorana. Čak i ljudi  koji su bili smješteni u neposrednoj blizini kraljevskog stola nisu znali da se  radi o belgijskom kraljevskom paru.
– Kraljevski par je posebno fascinirala lakoća s  kojom je Gregov s njima  razgovarao na tri jezika.
– Kralj mi je rekao da se u  Foši osjeća kao kod kuće u  svojem kraljevskom dvoru.  Kada sam ih upitao kako su  se odlučili za naš restoran  Foša, rekli su da su o restoranu čuli sve najbolje od  prijatelja, a nakon što je  restoran provjerila njihova  sigurnosna služba nije bilo  razloga da ne dođu.
Ljubazni belgijski kraljevski par sa Šimom se raspričao o Zadru i njegovom  belgijskom državljanstvu:
– Pitali su me gdje sam sve  naučio strane jezike, usavršio praksu konobara i ugostitelja. Doznavši da sam se  tri puta ženio, kraljica me  upitala hoće li moja četvrta  žena napokon biti Belgijanka, kaže Gregov.
 Naručili su najjednostavnija jela, ništa zahtjevno ili  komplicirano. Tako se na  jelovniku našao pršut s bijelim tartufima, a kralj Albert je za glavno jelo odabrao tagliatelle. Dok su ostali uživali u “babiću” i malvaziji, kralj je pio samo vodu, nadodaje Gregov.
Prije povratka na jahtu  kralj Albert je za svoje  društvo naručio Maraschino  s kojim je nazdravio prije  odlaska otkrivši nam kako  se na belgijskom dvoru često nazdravlja Maraschinom.