Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na stankovački aerodrom “sletjet će” i novac američkih Židova

Autor: Ante Vidović

18.09.2012. 22:00
Na stankovački aerodrom “sletjet  će” i novac američkih Židova

Foto: Filip BRALA



Za godinu dana očekujem da će u Stankovce sletjeti prvi avioni na pistu duljine 1.400 metara i širine 30 metara. On će obuhvaćati zimsku marinu za avione, hotele sa pet zvjezdica, casina, pivovaru, starački dom, fotonaponsku elektranu snage jednog megawata pa čak i vrtić, kaže Josip Crnčević, vlasnik tvrtke Aerodrom Stankovci
Za ulaganje u stankovački aerodrom  zainteresirani su poslovni  ljudi iz Hong Konga, Njemačke, Turske i SAD-a gdje  imamo kontakte s tamošnjim Židovima. Za godinu dana očekujem da će u  Stankovce sletjeti prvi avioni na pistu duljine 1.400 metara i širine 30, a u roku od  pet godina trebao bi biti završen cijeli kompleks.
On će obuhvaćati zimsku  marinu za avione, hotele sa  pet zvjezdica, casina, pivovaru, starački dom, fotonaponsku elektranu snage jednog megawata, pa čak i vrtić. Najavljuje to investitor  Josip Crnčević, vlasnik tvrtke Aerodrom Stankovci, koji posljednjih nekoliko godina forsira ovaj megalomanski projekt vrijedan za  hrvatske prilike nevjerojatnih 300 milijuna eura.
Aerodrom Stankovci promijenit će gospodarsku sliku  zaleđa Zadarske i Šibensko-kninske županije. Cijene nekretnina drastično će  porasti, a domaće stanovništvo dobit će priliku da  posluje s bogatom klijentelom. Investitori upravo  računaju na njih da sami  povrate golemo ulaganje.
– Ako samo napravite  uzletno-sletnu stazu duljine  s upravnom zgradom, ne  možete računati na povrat  kapitala. Treba osmisliti  nešto što će ga vraćati. U  našem slučaju glavni povrat  sredstava će raditi zimska  marina za zrakoplove. Svaki  zapadni Europljanin koji  svoj mlažnjak drži u hladnijim krajevima kontinenta  smjestit će ga radije ovdje  nego da ga drži na snijegu.  Možda kada budu lijepi dani  vikendom odluči i svratiti.  Ovdje govorimo o jednom  golemom tržištu koje će se  samo razvijati u budućnosti  paralelno kako se bude razvijao zračni promet, govori  Crnčević.
Crnčević očekuje da će uskoro biti dobivena lokacijska  dozvola nakon čega Općina  Stankovci može zatražiti od  države da joj dodijeli 100  hektara državnog zemljišta  na kojem će se graditi aerodrom. Iako je u Stankovcima na vlasti HDZ, a u  Vladi koalicija na čelu sa  SDP-om ne očekuje nikakve  probleme.
– Ovaj projekt nije na razini Stankovaca, Zadra ili  Hrvatske. Za njega se zna u  Europi i svijetu. Njime se  otvaraju vrata stranim investitorima da uđu u Hrvatsku. Autocesta je infrastruktura za bogatu klijentelu  koja želi i investirati te ih  samo treba primiti i dočekati  s gotovim papirima. Vjerujem da će politika prepoznati  da je ovo prije svega interes  Hrvatske. Ako se ovo stopira, to bi bila apsurdna situacija, za to bi se čulo vani i  bila bi to jako loša reklama  za sve nas, zaključuje  Crnčević.