Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Imaju ideje za unaprjeđenje Tkona

18.09.2013. 22:00
Imaju ideje za unaprjeđenje Tkona


Moja očekivanja za dalje su velika. Ovu zimu organizirat ćemo događanja za Božić, Novu godinu, maškare. Naravno tu je i Škraping. Već sada razmišljamo i o idejama za iduće ljeto, organiziranje biciklističkih tura za turiste kako bi im približili prirodne ljepote naše općine, kaže načelnik Mušćet


U tijeku je “oluja mozgova” u općinskoj vijećnici u Tkonu. Na stol se stavljaju različite ideje i u strastvenoj raspravi izabiru najbolje. Ovdje nije riječ o visoko obrazovanim i iskusnim menadžerima, već o mladima Tkona koje je okupio tamošnji načelnik Goran Mušćet.
Bogato tkonsko ljeto
Novi tkonski načelnik kazao je odmah na početku svog četverogodišnjeg mandata kako je jedan od njegovih ciljeva da se za četiri godine stvore uvjeti da ga naslijedi netko iz mlađe garde. Kako je krenulo Mušćet je na dobrom putu za ostvarivanje svog cilja.
– Moja osnovna zadaća jest da nakon četiri godine dođe netko mlađi i preuzme sve ovo. U tom pravcu radimo. S mladima surađujem, dogovaramo događanja, dajem im punu podršku. Važno je da smo u svakodnevnom kontaktu, kaže načelnik Mušćet.
Rezultat akcije mladih jest njihov komentar da je Tkon ovo ljeto disao punim plućima kao nikada do sada. I stvarno u Tkonu se imalo što ovo ljeto vidjeti – od kulturnih, zabavnih do sportskih događaja i naravno neizostavne organizacije sajmova otočnih proizvoda na kojima su otočani dobili priliku prodati svoje proizvode. Važan detalj u cijeloj priči jest da je bogato tkonsko ljeto ostvareno s relativno skromnim financijskim sredstvima, a što ne bi bilo moguće bez uključenosti mladih u cijelu priču.
Sve je počelo s Jadranskim igrama koje su podignule mlade iz letargije u koju su upali tijekom godina. Prije su samo govorili, ali nisu djelovali. Nakon Jadranskih igara počeli su i djelovati. Tkonska ekipa Agape na igre je otišla uz pomoć Općine i došla do četvrtfinala uz kapetanicu Sonju Grdaš. Za nju su Jadranske igre bile spas.
Centar za kulturu
– Još prošlu zimu razmišljala sam što ću sa sobom tijekom ljeta, kako se izraziti, ostvariti. Jadranske igre su mi došle kao spas, kaže Grdaš dodajući kako su se na Jadranskim igrama prvi put svi skupa susreli kao jedna ekipa, klapa.
– Na nastupima smo se sve više upoznavali, počeli smo razgovarati o svojim idejama za unaprjeđenje Tkona, iznositi naše prijedloge za bolji sadržaj i promidžbu mjesta. Stvarno smo bili od srca za to, sve što smo radili, radili smo od gušta. Meni osobno najveći gušt bio je sudjelovati u natjecanju. Moja očekivanja za dalje su velika. Ovu zimu organizirat ćemo događanja za Božić, Novu godinu, maškare. Naravno tu je i Škraping. Već sada razmišljamo i o idejama za iduće ljeto, organiziranje biciklističkih tura za turiste kako bi im približili prirodne ljepote naše općine. Nastavit ćemo s organiziranjem naših dječjih Jadranskih igara koje će biti domaće.
Svi planovi idu u smjeru osnivanja jake udruge mladih koja će se vezati na Centar za kulturu koji se trenutačno uređuje. Impozantan prostor smješten je iznad općinskih prostorija i s njegovim uređenjem započelo se u mandatu prethodnog načelnika Danijela Katičina. Završavanje radova na njemu sada je prioritet jer bi time cijela priča oko aktivnosti mladih dobila svoj logični nastavak. Naime, Centar za kulturu postao bi njihovo okupljalište kao i svih onih koji imaju volju i želju za stvaranjem.