Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Popović: Došli smo do statusa da moramo proći

18.09.2013. 22:00
Popović: Došli smo do statusa da moramo proći


Ako se krene malo klimavo, može se ući u nervozu, jer Ukrajina je dobra momčad, nije bezazlena. Iako, po prikazanom do sada na prvenstvu, mislim da smo apsolutni favoriti – kaže Popović


Marko Popović ovih je dana u Turskoj, na pripremama sa svojim novim klubom Kimkijem, ali osjeća se gotovo kao da je u Sloveniji.
– Kad je drama, ne mogu ni gledati utakmicu. Imam osjećaj da će mi srce iskočiti pa prošetam do recepcije. Teško je gledati – kaže bivši kapetan Hrvatske, koji se zbog ozljede leđa ovaj put nije mogao odazvati.
Danas je četvrtfinale. Je li napokon došlo vrijeme da ga prođemo?
– Mislim da smo došli do statusa da to četvrtfinale jednostavno moramo preskočiti. Nakon prve utakmice, kada su svi digli ruke od reprezentacije i rekli: “Ajme meni, ovo je katastrofa, još jedan debakl…”, momci su se skupili. Možda im je i trebao takav poraz. Kasnije se sve odvijalo kako treba i nakon sveg onog pljucanja, sada imaju pravo guštati u ovoj situaciji u kojoj se nalaze.
Važno samopouzdanje
Netipično za Hrvatsku, četiri od sedam uzastopnih pobjeda ostvarili smo nakon dramatičnih završnica, dvije nakon produžetaka.
– Je, ali ne treba zaboraviti da su razbili Fince, a oni su bili nagazna mina i mnogo je reprezentacija na njima slomilo zube. Tu su utakmicu odigrali briljantno, baš kao i drugo poluvrijeme protiv Talijana. Glavna utakmica je bila Gruzija. Nakon te pobjede krenuo je uzlet i zasluženo su tu gdje jesu. Igraju odličnu obranu, u napadu imaju više opcija i to je kvaliteta i snaga momčadi.
S obzirom da je današnji protivnik Ukrajina, mnogi nas već vide u polufinalu.
– Ne smije se tako razmišljati. Treba ići utakmicu po utakmicu. Dobiti Ukrajinu je pod “moraš” i sada je stavljen teret na njihova leđa. Treba vidjeti kako će izgledati samopouzdanje igrača od prve minute. Ako se krene malo klimavo, može se ući u nervozu, jer Ukrajina je dobra momčad, nije bezazlena. Iako, po prikazanom do sada na prvenstvu, mislim da smo apsolutni favoriti.
Sretan zbog suigrača
Ovo prvenstvo je, izgleda, kao stvoreno za Hrvatsku. Osim što se svojim igrama i pobjedama sama prometnula u jednog od glavnih favorita, mnoge druge reprezentacije, koje su bile papirnati favoriti, ne briljiraju.
– Mnogo momčadi je oslabljeno, ali nisu li Grci došli praktički u najboljem sastavu pa ispali u drugom krugu? Nitko se neće sjećati kakvo je prvenstvo bilo. Ako se napravi dobar rezultat, bit će zapisan u povijesti i gotovo. Najvažnije je da Hrvatska igra dobro i napravi rezultat, a sve ostalo će pasti u zaborav.
Koliko je teško, nakon desetljeća u reprezentaciji, gledati sve to preko malih ekrana?
– Jako mi je krivo što nisam tamo, ali sretan sam zbog momaka, pogotovo onih koji su već dugo unutra i prolazili su frustracije zajedno sa mnom. Kad već nisam ja uspio, neka uspiju oni. Žao mi je Marka Tomasa, koji je doživio peh, kakav se rijetko događa. Drago mi je što igraju tako dobro i u krajnjem slučaju, to će pomoći svim hrvatskim igračima da lakše nađu posao u budućnosti – za kraj će Popović.