Smokva se vratila kao inspiracija, hrana i lijek

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Dječjom radionicom na temu smokva, koju su vodile Jadranka Čiklić i Sandra Babac te predavanjem o smokvi, prof. Frane Strikića s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Gordane Dragun rukovoditeljice podružnice Poljoprivredno savjetodavne službe Zadarske županije, stručnog suradnika u istoj službi Zvonimira Vlatkovića te Mira Barbarića iz Federalnog agro mediteranskog zavoda BiH, u utorak je u Gradskoj knjižnici Zadar zaključen ovogodišnji 6. Festival smokava.

Jadranka i Sandra su animirale djecu, njih dvadesetak, da se kroz igru upoznaju sa smokvom, da izrađuju igračke i nakit inspiriran smokvama, dok su spomenuti predavači obradili nekoliko tema vezanih za uzgoj i distribuciju te općenito značaj smokve.

Frane Sikirić se osvrnuo na energetski potencijal smokve, naglasivši njenu visoku hranidbenu vrijednost. Svježa smokva ima 80 kcal u 100 g, a suha 276 kcal u 100 g te je puna nutrijentima neophodnim za zdrav razvoj svakog čovjeka.

- Još u Kuranu se spominje smokva i njena ljekovitost, posebice u liječenju hemeroida. Uz to, smokva je jako dobra kod kostobolje s obzirom na neusporedivo veći udio kalcija nego što ga imaju druge voćke. Nadalje odlična je kod zatvora, pospješuje zaustavljanje krvarenja, a pomaže i kod crijevnih i menstrualnih tegoba. Dokazana je poveznica između raka i smokve, posebice raka prostate i debelog crijeva jer smokva, kao voćka s puno neprobavljivih tvari veže na sebe vodu u organizmu te neprobavljiva vlakna nabubre pa ih organizam mora češće ispražnjivati što čisti crijeva i pomaže u njihovom boljem funkcioniranju, rekao je između ostalog Sikirić.

Vlatković se u svom predavanju usredotočio na uzgoj smokava u nasadima s obzirom da je takav način uzgoja smokve do skoro desetak godina prije bio nepoznanica u ovim krajevima.

- Nekada je smokva bila tek voćka na rubovima zemljišta na koja su se sadila isplativije i za život značajnije kulture poput vinove loze i maslina. Sada je situacija promjenjena, smokva se također plantažno uzgaja pa stoga poljoprivrednici koji se bave takvim načinom uzgoja nailaze na niz problema koji nisu do sada egzistirali.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno