Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani prvi postavljaju roman Božidara Prosenjaka

18.09.2013. 22:00
Zadrani prvi postavljaju roman Božidara Prosenjaka


Ovo je prvi put da se radi velika dramska predstava o tom romanu. Imamo simboliku konjsko-ljudskog odrastanja, a znam se šaliti s glumcima kako radimo u dječjem fantasy žanru, kazao je Ivan Plazibat


Nakon tri nagrade na netom završenom PIF-u, a na samom početku nove sezone zadarski lutkari sazvali su jučer konferenciju za novinare. Tri nagrade žirija osvojilo je Kazalište lutaka Zadar za predstavu “Zvjezdica” – za glazbu (Tomislav Pehar i Davor Grzunov), za oblikovanje svjetla (Ivo Nižić i Frane Papić), te Nagradu “Tibor Sekelj” za predstavu s najhumanijom porukom.
Na jučerašnjoj konferenciji diplomu PIF-a Tomislavu Peharu uručila je Iris Pavić Tumpa, ravnateljica zadarskog Kazališta lutaka. Pehar je pritom naglasio kako je poseban doživljaj sjediti u KLZ, a prisjetio se kako je njegova suradnja sa zadarskim lutkarima počela prije 14 godina s predstavom Aladinova svjetiljka.
– Uvijek sam se osjećao da moram dati još više, jer je ovo moj grad. Imao sam čast raditi u jednom velikom izazovu, to je jedna simbioza koja se dosad pokazala uspješnom, kazao je Pehar. Prisjetio se rada na predstavi, za koji je kazao kako je bilo riječ o mjesec i pol dana mukotrpnog rada.
– Glazba je bila neuobičajena od one koju sam inače radio. Na kraju se sve stopilo u jednu pitku predstavu, kazao je Tomislav Pehar.
Nova kazališna sezona zadarskih lutkara je već u punom jeku, a pomalo se zahuktavaju pripreme za prvu ovosezonsku premijeru. Riječ je o predstavi Divlji konj, koju je po istoimenom djelu Božidara Prosenjaka dramatizirao Ivan Plazibat.
– Ovo je prvi put da se radi velika dramska predstava o tom romanu. Imamo simboliku konjsko-ljudskog odrastanja, a znam se šaliti s glumcima kako radimo u dječjem fantasy žanru, kazao je Plazibat dodavši kako mu je sam Prosenjak kazao kako mu je bilo teško napisati roman, pa vjeruje da ga je mukotrpno i postaviti na kazališne daske. Ravnateljica Pavić Tumpa je istaknula kako je riječ o izuzetno dubokom literarnom djelu koje se uz to što opisuje konja preslikava na život čovjeka.