Širo Brusina završio omotan u plastičnu foliju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Ekološka akcija

Jučer je spontano okupljena inicijativa građana, izvela ekološki performans akciju na rivi, na spomeniku čuvenom zadarskom zoologu i istraživaču morske flore i faune, Špiri Brusini koga je obložila u plastičnu foliju i okitila sakupljenim plastičnim otpadom. U sklopu inicijative, Zadranima se pridružio i rusko-njemački umjetnik Maxim Hartwig sa svojom instalacijom.

- Ovom performans akcijom želimo ukazati na stalno rastući problem zagađenja mora plastičnim otpadom i neadekvatnim rješenjima za njegovo zbrinjavanje i recikliranje.

Najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac, zato što se plastika u moru usitnjava te prelazi u mikroplastiku. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Znanstvenici procjenjuju da u Sredozemnom moru već sad pluta 1.455 tona plastike.

Plastika za jednokratnu upotrebu guši naša mora i ugrožava morske životinje. Neke plastične proizvode, poput žličice za miješanje kave, koristimo doslovno nekoliko sekundi, a u okolišu se zadržavaju stotinama godinama.

Većina plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna, čak 80%, a treba joj stotine godina da se razgradi. U svjetskim razmjerima, 60-80% morskog otpada plastika te prosječna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom bazenu iznosi 1 komad na svaka 4 m2, što je usporedivo s nakupljanjem plastičnog otpada u pet suptropskih oceanskih vrtloga. Plastični se otpad najmanje reciklira od svih ambalaža, tek 36 posto.

Sasvim izvjesno čini da će u svjetskim morima do 2050. godine biti plastike koliko su teške sve ribe, stoji u priopćenju građana koji su se potpisali kao Ekološka inicijativa.

Sav otpad sakupljen i korišten u ovoj ekološkoj akciji građani su zbrinuli i odnijeli na predviđeno mjesto za razdvajanje otpada. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)