Lozina obitelj obnovila spomen- ploču s natpisom

Slika korisnika valentinam
Nakon što su je vandali oštetili
Ovo je njihova jasna poruka kojom gradskoj vlasti žele dati do znanja da ne odustaju od sadržaja ploče koju su u petak kompletno renovirali, ali su ostavili stari sadržaj, te na ploči i dalje piše "Hrvatski viteže, ustaški sine"
Arif SITNICA
Spomen ploča Rajku Lozi obnovljena je pozlatom slova

Obitelj poginulog branitelja Rajka Loze iz Imotskog u petak je obnovila njegovu spomen-ploču ispred zgrade Ureda državne uprave u Zadru. S ploče su izbrisani grafiti, a bijela slova premazali su zlatnom bojom, pa je njezin sadržaj sada još uočljiviji. Obitelj je ujedno i uredila prostor oko ploče zamijenivši staro cvijeće novim, kao i postavivši niz novih lampiona.

Ovo je njihova jasna poruka kojom gradskoj vlasti žele dati do znanja da ne odustaju od sadržaja ploče koju su u petak kompletno renovirali, ali su ostavili stari sadržaj, te na ploči i dalje piše "Hrvatski viteže, ustaški sine".

Obitelj je ploču došla preurediti odmah nakon što je išarana grafitima očito nekog tko se ne slaže s onim "ustaškim", što samo još jednom potvrđuje da obitelj Lozo i dalje ne pristaje na kompromis s Gradom. Ne žele premjestiti ploču, niti izmijeniti sadržaj, naprotiv - sestra pokojnog branitelja Rajka Loze, Agneza Mešin, još je 2009. godine zadarskoj vlasti poručila:

- Ploča će ostati na istom mjestu gdje je moj brat poginuo i nema šanse da se miče natpis "ustaški sine". Moji su bili ustaše i ako nekom nije jasno što je ustaštvo i borba za hrvatsku državu, onda ne zna što je hrvatska povijest. Veliča se petokraka, a želi se maknuti natpis s mjesta gdje se pisala hrvatska povijest - kazala je Mešin.

Nakon njenih riječi i tadašnji zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić kazao je kako Grad neće ukloniti ploču te "moli građane za razumijevanje". Sudeći prema nedavnim grafitima, čini se kako Grad ipak sve teže nailazi na razumijevanje građana, što i nije čudno s obzirom da je i sam Vrančić tada izjavio da se ograđuje od sadržaja ploče jer ona "veliča ustaštvo i NDH".

Stavljaju u iskušenje strpljenje Lozinih suboraca

Koordinacija braniteljskih udruga Imotske krajine jučer se oglasila priopćenjem u vezi oštećenja spomen ploče Rajku Lozi. Navode kako se devastirajući grb 4. gardijske brigade ruši najsvjetliji temelj na kojem je stvorena RH.

- Šarajući po spomen obilježju na mjestu gdje je svoj život ostavio jedna od legendi 4. gardijske brigade, Rajko Lozo, stavljaju u iskušenje strpljenje njegovih suboraca. Dok se mi hrvatski branitelji ne bavimo ni masovnim ubojicom, ni zvijezdom petokrakom koja je usput rečeno ubila Rajka Lozu, oni ponovno udaraju po nama. Pitamo se što bi trebali napraviti da bi se institucije RH pokrenule, probudile i trajno zaštitili mjesta pogibije najsvetijih sinova domovine, stoji između ostalog u priopćenju kojeg uime Koordinacije potpisuje Marko Gudelj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno