Proglašenje elementarne nepogode krajem tjedna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
ŽUPAN NAJAVIO
Sredstva za obnovu tražit ćemo na svim adresama gdje možemo. Aplicirat ćemo i za sredstva iz EU. Vidjet ćemo u kojim postocima će oni moći uskočiti, je li riječ o pet ili 10 posto. Svi pročelnici su aktivni, svatko ima svoj dio općina, svi rade, govori Božidar Longin
Zvonko KUCELIN
Najveće štete pretrpio je grad Nin

Iz ove situacije ne možemo sami izaći. Štete su puno veće nego što je izgledalo u prvom trenutku. Prema izvješćima svih gradonačelnika i načelnika, koja su još uvijek nepotpuna, štete iznose više od milijarde kuna, nakon jučerašnjeg sastanka Kriznog stožera izjavio je župan Božidar Longin.

On je na sastanku Kriznog stožera okupio gradonačelnike i načelnike gradova i općina u županiji stradalih u prošlotjednoj poplavi.

- Na sastanku je odlučeno kako ćemo proglašenje elementarne nepogode ostaviti za kraj tjedna. Više je razloga za tu odluku, prvenstveno što nam prognoza ne ide u prilog jer najavljuju za danas velike količine padalina, a zemlja je poprilično već zasićena vodom pa ne znamo kakve će biti reakcije, obzirom da podzemne vode u nekoliko općina izbijaju još uvijek. Drugi razlog je da svi građani u županiji dobiju još vremena kako bi se mogli pripremiti i podnijeti zahtjeve za naknadu štete, prepričao je Longin neke od zaključaka s jučerašnjeg sastanka.

Po sadašnjim procjenama, doduše još nepotpunim, zahtjeva za nakandu štete na području Zadarske županije neće biti malo.

Do sljedeće sezone moraju se infrastrukturno obnoviti svi cestovni pravci u županiji, kao i srušeni mostovi kojih je više od 20.

- Treba se krenuti i s obnovom plaža. Konkretno u gradu Ninu više nema niti jedne plaže voda je odnijela sav pijesak, kao i u općini Ražanac i nizu drugih općina koje su stradale. Uputit ćemo odmah i pismo Vladi RH. Do kraja tjedna, kada se okvirno prikupe sve štete, zajedno s načelnicima i gradonačelnicima vidjet ćemo kako i u kojem vremenu će se pristupiti sanaciji šteta na poplavljenim područjima. Sredstva za obnovu tražit ćemo na svim adresama gdje možemo. Aplicirat ćemo i za sredstva iz EU. Vidjet ćemo u kojim postocima će oni moći uskočiti, je li riječ o pet ili 10 posto. Svi pročelnici su aktivni, svatko ima svoj dio općina, svi rade. Nakon procjena šteta, na terenu će najveći posao odraditi povjerenstvo, kazao je Longin.

Osvrnuo se i na stanje u Trgovačkom centru Supernova za kojeg je kazao kako su štete velike te kako centar neće biti u funkciji nekoliko mjeseci.

Emil Ćurko, gradonačelnik Nina, rekao je kako službe još uvijek čiste grad, a najveći problem im je na koji način pripremiti infrastrukturu za sljedeću sezonu.

- Prvo ćemo krenuti u sanaciju plaža kako bi ih pripremili za sezonu. Turista u Ninu još uvijek ima, ali ima i puno otkazivanja rezervacija. Ljudi dolaze na plaže, obilaze Nin, pogledaju štete na mostovima koje su nastale, rekao je Ćurko.

Nin je manji od Zadra, ali štete koje je ovaj kraljevski grad pretrpio povodom poplava neće biti male.

- Grube procjene šteta, ako govorimo o sanaciji mostova i plaža, kreću se u iznosima većim od 50, 60 milijuna kuna, a još nismo izračunali koliko će iznositi sanacija oštećenih cesta i infrastrukture. Teško je još uvijek procijeniti ukupan iznos štete, zaključio je Ćurko.

Zadrani podignuli 800 zahtjeva za naknadom šteta

U Uredu za prijavu šteta prouzročenih prošlotjednom poplavom, oformljenom u Gradskoj upravi, podignuto je 800 zahtjeva za podnošenje prijava štete.

Ivica Katić, gradski pročelnik, pojasnio je kako u ove brojke ne ulaze zahtjevi preuzeti putem web stranica te zahtjevi koje su građani preuzeli u svojim mjesnim odborima.

- Prošli utorak smo velik broj zahtjeva podijelili po mjesnim odborima na području grada pa još nemamo potpune informacije koliko ih je ukupno podignuto, kazao je Katić. Prema procjenama prijava šteta na području grada Zadra bit će više od tisuću.

Iako se na proglašenje elementarne nepogode još čeka, Katić navodi kako su u Gradu već zaprimili tri popunjena obrasca za prijavu šteta.

- Građane koji donose popunjene prijave ne odbijamo, iako im kažemo kako je rok za predaju osam dana od proglašenja nepogode, dodaje pročelnik.

Od proteklog petka Ured za prijavu šteta na Narodnom trgu zaprima i pozive građana za dodjelu isušivača. Katić navodi kako su dosad zaprimili 63 zahtjeva koje prosljeđuju u JVP Zadar pa volonteri uređaje raspoređuju po prioritetima.

Na pitanje mogu li građani prije izlaska povjerenstva krenuti sami sa saniranjem šteta, a da ne izgube pravo na naknade, pročelnik je pojasnio kako je najvažnije da fotografiraju nastala oštećenja.

- Fotografije su dokaz o nastaloj šteti i na zahtjev se dokumentiraju. Međutim, građani, ako su već slikali oštećenja, mogu sami krenuti sa sanacijom pa će im se utrošena sredstva vratiti putem naknade štete, rekao je Katić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno