U Polači obilježen Dan sjećanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
"Kad smo ostali i bez pješačkog streljiva, morali smo se povući"
Tih dana 17. i 18. rujna 1991. bilo je najgore. No, znali smo koliko je teška situacija pa smo 13. rujna organizirali evakuaciju staraca, žena i djece te onih nesposobnih za borbu. U Polači smo ostali samo mi vojno sposobni branitelji, prisjeća se Davor Peraić
Siniša KLARICA
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Polači

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na brdu Štrkovača te kod središnjeg križa na mjesnom groblju, Polačani su jučer obilježili tužne dane kad su 1991. morali napustiti svoje domove. Opkoljeni pobunjenim Srbima, Polačani ipak nisu dozvolili neprijatelju, uz kojeg je stala tadašnja JNA, da osvoji ovo malo ravnokotarsko mjesto. Na brdu Štrkovača poginuo je i prvi hrvatski branitelj sa zadarskog područja, Franko Lisica.

Zapovijed o povlačenju

- Tih dana 17. i 18. rujna 1991. bilo je najgore. No znali smo koliko je teška situacija pa smo 13. rujna organizirali evakuaciju staraca, žena i djece te onih nesposobnih za borbu. U Polači smo ostali samo mi vojno sposobni branitelji. U popodnevnim satima 17. rujna počeo je prvi napad koji se nastavio sutra. Tukli su nas s devet pozicija sve do 16.00 sati. Međutim, njihovi pješaci nisu ni pokušali ući. Točnije pokušali su, ali neuspješno. No već oko 14.00 sati nam je bilo jasno da nam ne može doći podrška iz Zadra i Biograda. Ispalili smo ono granata što smo imali, a kad smo ostali i bez pješačkog streljiva, morali smo se povući, priča Davor Peraić.

Na obilježavanju je bio i zapovjednik policijske ispostave Polača Zoran Kurtov koji je rekao da je policija na terenu, unatoč srpskoj pobuni, dosta dobro održavala sigurnost. Najveći problem bila je Kakma.

- Mi da bismo došli do Polače, morali smo ići od Sv. Petra preko Raštana, Tinja i Lišana Tinjskih. U Kakmi je bio blokiran put za Biograd. Polača je napuštena kad je neprijatelj zauzeo Tinj i kad smo ostali u potpunom okruženju. Tek tad smo dobili zapovijed o povlačenju, kaže Zoran Kurtov.

Potrebna nova radna mjesta

No, Polačani se nisu predali. Želja za povratkom bila je jača od svake mržnje. Uslijedila je uspješna obnova i razvoj, ali u posljednje vrijeme, Polačani dijele sudbinu, napose poljoprivrednih područja Hrvatske.

- Nemojmo zaboraviti prošlost, ali okrenimo se budućnosti. Tako su učinili i naši mještani. No, ako samo gledamo što je bilo prije, nikad zajedno nećemo napraviti neke važne stvari. Kao što svi znate, Slavonija je opustošena. Počeli su i kod nas mladi ljudi odlaziti izvan Hrvatske. Zato uvijek govorim da su potrebna nova radna mjesta. Turizam je u redu, ali on traje tri – četiri mjeseca. Što ćemo s ostatkom godine? Naš je zadatak raditi na zapošljavanju mladih i njihovoj edukaciji kako bismo pristupili EU fondovima. Zadaća nam je krenuti prema cilju, a to je bolji život u Polači, rekao je nakon obilježavanja, načelnik Općine Polača Tomislav Prtenjača.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Pizza
Što je s nestalih hrvata iz polača? Postoji li istraživanje kod vraćene Srbe u okolnim selima?