U Sukošanu ove godine Dan općine i Dan branitelja obilježen bez svečane sjednice

Slika korisnika valentinam
U zrak pušteno 150 balona u bojama općinske zastave
Osim 15.000 kuna predviđenih za proslavu, za ublažavanje dijela štete najugroženijim obiteljskim objektima Općina je proslijedila još 35.000 kuna
Velimir BRKIĆ
Učenici su na Rivi u zrak pustili žute i zelene balone

Žitelji općine Sukošan (Debeljak, Glavica, Gorica, Sukošan) prisjećanjem na poginule branitelje, svetom misom za domovinu i dodjelom općinskih javnih priznanja, te prigodnim programom učenika sukošanske osnovne škole, jučer su obilježili Dan općine i Dan obrane.

Po prvi puta, u preko 20 godina obilježavanja ovog najznačajnijeg i najvažnijeg dana u sukošanskoj povijesti, nije se održala svečana sjednica Općinskog vijeća

- Zbog velikih šteta od nezapamćene oluje i poplava koje su zahvatile ovo područje, nakon konzultacija s Tomislavom Dražićem, predsjednikom Općinskog vijeća, te uz podršku svih općinskih vijećnika, odlučeno je da se neće održati tradicionalna svečana sjednica Vijeća, kazao je načelnik Ante Martinac. Sredstva u iznosu oko 15.000 kuna predviđena za obilježavanje, pojašnjava načelnik, daju se na raspolaganje Općinskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda za ublažavanje dijela štete najugroženijim obiteljskim objektima, uz još dodatnih 35.000 kuna što ukupno iznosi 50.000 kuna.

Bez izvješća o radu

Pritom je pozvao sve općinske žitelje kojima je pričinjena materijalna šteta da u općinskom uredu ili preko općinske internet stranice preuzmu obrasce za prijavu nastalih šteta koje će sufinancirati Vlada RH. Krajnji rok za prijavu štete i dostavu obrazaca je osam dana od dana kada župan Božidar Longin proglasi elementarnu nepogodu. Proglašenje elementarne nepogode najvjerojatnije je u petak, 20. rujna, što znači da je dostava obrasca do 27. rujna, naglasio je Martinac.

Zbog ove pohvalne odluke javnost je opravdano ostala bez načelničkog izvješća o radu u protekloj godini dana, općinskim projektima i do kud se došlo po pitanju predizbornih obećanja poput nastavka izgradnje kanalizacijskog sustava, dječjih vrtića u Gorici i Sukošanu, uređenja obalnog pojasa od Marine do Punte, UPU-a obale od Tustice do Solina, tržnice, raskrižja Hajduk, vatrogasnog doma u Debeljaku, golf igrališta u Gaju itd.

Jučerašnja svečanost obilježavanja započela je prisjećanjem na poginule branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na mjesnom groblju Sukošan i kod spomen-obilježja "Za Hrvatsku" ispred općinske zgrade. Vijence su položila izaslanstva Općine i UHDDR-a.

- Dnevno se molite, budite redoviti na nedjeljnoj misi kako bi nam naša Općina procvjetala, kako bi nam u Sukošanu, Debeljku, Gorici, Glavici, Hrvatskoj bilo bolje i ljepše, poručio je župnik don Domagoj Kelava u svojoj propovijedi u župnoj crkvi sv. Kasijana.

Misno slavlje, na kojem je nazočilo općinsko čelništvo i starija djeca iz Dječjeg vrtića Zlatna lučica, uveličao je župni crkveni zbor.

Istovremeno su sukošanski učenici s tzv. Glave porta na Rivi u zrak pustili oko 150 žutih i zelenih balona, boja općinske zastave. Prethodno su zapalili svijeće na mjesnom groblju kod centralnog križa.

- Svi zajedno budimo ponosni na 24. rođendan Općine Sukošan i na svetinju Domovinskog rata kad je obranjen naš Sukošan i Lijepa Naša, poručio je Branimir Peričić, ravnatelj OŠ Sukošan.

Dan općine i Dan pobjede obilježava se u znak sjećanja i zahvale na prvu veliku, veličanstvenu obrambenu akciju hrvatskih branitelja, uglavnom branitelja iz Sukošana i Debeljaka, u Domovinskom ratu.

Goloruki protiv tenkova i zrakoplova

Prije 25 godina, 18. rujna 1991., gotovo goloruki branitelji uspješno su odbili napad znatno moćnijeg srbočetničkog agresora, koji je iz pravca zračne luke i zloglasnog brda Križ tenkovima i uz pomoć zrakoplova krenuo na Sukošan i Debeljak, podsjeća Martinac.

Bilo je ranjenih, a poginuo je Mile Torbarina iz Debeljaka, prva civilna žrtva rata na zadarskom području.

Naime, izuzetno hrabri bojovnici su nadmoćnog agresora uspjeli posramiti i zaustaviti nadomak mjesta, onemogućivši mu tako dolazak na Jadransku magistralu, a time i presijecanje Hrvatske na dva dijela, što je moglo izazvati nesagledive posljedice u daljnjem tijeku obrambenog Domovinskog rata.

Upravo zbog tog herojskog pothvata ovaj se datum obilježava kao Dan obrane i Dan općine, podsjetio je Martinac.

Grbovi općine Petru Ninčeviću i Ivanu Vitanoviću

Grb općine Sukošan dodijeljen je Peru Ninčeviću, Zadraninu iz Gorice, umirovljenom prosvjetnom djelatniku koji je u prosvjeti proveo 45 godina, od čega 35 godina kao ravnatelj OŠ Galovac i Područne škole Gorica. Grb općine dodijeljen je i Ivanu Vitanoviću iz Zadra za organizaciju Akcije Jaguar u kojoj je oslobođeno zloglasno brdo Križ te obranjeni Grad Zadar, mjesta Sukošan, Debeljak i Bibinje.

Dodijeljeno je i pet općinskih zahvalnica: Boži Bičiću i Boži Gašparoviću iz Sukošana za promicanje sportskog duha i medijske promidžbe općine tijekom utrke "Wings for life" te osnivanje tima "Đir za Zokija", za Zorana Drobnjaka, koji je brojio oko 250 članova; Sari Patriciji Pavić, za najbolju učenicu generacije u OŠ Sukošan, te za sudjelovanje na županijskim natjecanjima iz engleskog jezika, povijesti, geografije, matematike te na Vjeroučiteljskoj olimpijadi, sve uz veliko zalaganje učiteljice-mentorice Nevije Pavić; Lovri Jeraku iz Debeljaka, učeniku 7. razreda OŠ Sukošan, koji je u Plivačkom klubu Zadar na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima u plivanju osvojio čak 112 medalja, a uspješno sudjeluje i na plivačkom maratonu Zadar - Preko; Branimiru Smoliću iz Debeljaka koji na svom OPG-u uspješno uzgaja trešnje-strišnje, vinovu lozu, stolno grožđe, masline, krumpir, lubenice, dinje i drugo.

Nagrade su dodijeljene u općinskoj vijećnici, a u ime nagrađenih zahvalio se Ivan Vitanović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno