Zadarski studenti očajni zbog problema sa smještajem

Slika korisnika valentinam
BUNTOVNICI S RAZLOGOM
Početak izgradnje novog studentskog doma planiran je u 2018. godini, a budu li svi uvjeti tijekom pripreme, izgradnje i opremanja pravovremeno zadovoljeni, očekuje se kako će prvi stanari studentskih paviljona moći useliti u akademskoj godini 2020.-2021., kažu na Sveučilištu
Zadar s gotovo 10.000 studenata ima tek jedan Studentski dom za 212 studenata

 Nakon brojnih natpisa u medijima o tome kako su se zadarski studenti pobunili protiv iznajmljivača stanova koji su, prema mišljenju studenata, pretjerali s cijenama smještaja, provjerili smo na Sveučilištu zbog čega u Zadru nema dovoljno prostora za studentski smješaj. Zanimalo nas je zašto Zadar, koji se želi profilirati kao studentski sveučilišni grad, te koji iz godine u godinu otvara nove studije i studijske programe, u kojem studira gotovo 10.000 studenata ima tek jedan Studentski dom za 212 studenata. Ostali studenti, njih nekoliko tisuća moraju se snaći kako znaju i umiju.

Iznajmiš stan, a u srpnju van!

Kako bi im se pomoglo u traženju stanova na Facebooku imaju grupu u kojoj iznajmljivači mogu oglašavati oglase za stanove. Međutim, vrlo brzo nakon što su počeli oglasi, studenti su se pobunili jer su cijene bile neprimjerene, previsoke za premali ili derutan stan, ili su studenti trebali iseliti u lipnju, taman u jeku ispita.

- Posljednjih par godina bilježimo stalni rast cijena stanova i trenda da se stanovi od lipnja počinju iznajmljivati turistima, kad nam počinju ispiti. Meni se, primjerice, dogodilo da sam prošle godine u vrijeme rokova morala tražiti stan, što je gotovo nemoguće jer počinje turistička sezona, kada se većina stanova prenamjenjuje za turizam. Trebale smo cimerica i ja iseliti do 1. srpnja, što smo jedva uspjele i našle garsonjeru od 20 četvornih metara za 2.000 kuna. Budući nam je ovo bilo malo skupo, nakon samo dva tjedna našle smo bolju ponudu i kad smo rekle vlasnicima da selimo, naljutili su se i rekli da moramo do sutra iseliti, priča Valentina Kaksa, jedna od administratorica grupe na Facebooku. Istaknula je da je nova gazdarica super te da mogu ostati tijekom cijele godine, ali da su tijekom studiranja doživjeli i čuli svakakvih priča.

- Došla sam iz Slavonije, a u Zadru ostajem i tijekom ljeta kada radim. Moram istaknuti da razumijem iznajmljivače koji žele zaraditi, ali isto tako i oni moraju razumjeti da je studentima u lipnju stresno te da moraju učiti i misliti o ispitima, a ne tražiti novi stan.

Ovaj problem bi se djelomično riješio da Zadar ima više studentskih domova, gdje bi jedan dio studenata mogao živjeti. Novi studentski dom u Novom kampusu planira se već skoro deset godina, ali još uvijek se nije izgradilo ništa.

Nekoliko investicijskih krugova

Provjerili smo na Sveučilištu gdje je zapelo i što se radi po tom pitanju.

- Početak izgradnje novog studentskog doma planiran je u 2018. godini, a budu li svi uvjeti tijekom pripreme, izgradnje i opremanja pravovremeno zadovoljeni, očekuje se kako će prvi stanari studentskih paviljona moći useliti u akademskoj godini 2020.-2021., kažu na Sveučilištu, dodajući kako je u tijeku ishođenje građevinske dozvole za ovu zgradu, a prijava podprojekta Proširenje infrastrukture studentskog smještaja Sveučilišta u Zadru za studente u nepovoljnom položaju u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. bit će predana do kraja rujna ove godine.

Pojasnili su kako izgradnja Novog sveučilišnog kampusa predstavlja kompleksnu cjelinu, a očekuje se kako će se realizacija odvijati u nekoliko investicijskih krugova – prvenstveno u ovisnosti o mogućnostima za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Projekt je započeo 2008. godine, odlukom o izradi UPU-a prostora vojarne Franka Lisice/ Novi kampus. Kako pojašnajvaju na Sveučilištu, prva od zgrada definiranih UPU-om bila je zgrada Sveučilišne knjižnice, no ona se nije mogla financirati kroz prethodni, a ni sadašnji Operativni program konkurentnost i kohezija (OPKK). Kako su vrijeme raspisa Otvorenog javnog natječaja za Idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje Sveučilišne knjižnice u Zadru i Idejno rješenje UPU-a Novog kampusa Sveučilišta u Zadru 2009. g, kao i izrada UPU-a vojarne Franka Lisice/Novi kampus u Zadru 2010. godine, prethodili pridruživanju RH Europskoj Uniji, uvjeti prvog Operativnog programa još nisu bili poznati, pa se postupak izrade daljnje dokumentacije za zgradu Sveučilišne knjižnice privremeno obustavio.

Menza i paviljoni

- U travnju 2012. godine odobren je Grant putem financijskog instrumenta WBIF IPF(Western Balcans Investment Framework, Infrastructure Project Facility-Technical Assistance IPF-TA) u vrijednosti 800.000 eura za Tehničku pomoć Sveučilištu u pripremi dokumentacije za prijave na pozive na dostavu projektnih prijedloga za financiranje putem EU fondova (studije izvodljivosti, studije utjecaja na okoliš, revizije idejnog/glavnog projekta/prostornog plana, te asistencija upravi i uredu za provedbu infrastrukturnih projekata). Provedba ovog Granta je u završnoj fazi. Kako je za financiranje putem sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj potrebno izraditi projektnu dokumentaciju za one objekte koji su u datom vremenu prihvatljivi kroz Operativni program konkurentnost i kohezija (OPKK) za svako programsko razdoblje, Sveučilište je 2015. godine sukladno mogućnostima financiranja izgradnje objekata u Novom kampusu te realne potrebe Sveučilišta, pristupilo izradi projektne dokumentacije za izgradnju studentske menze sa studentskim paviljonima što predstavlja prvu fazu izgradnje projekta Novi kampus - Centar novih tehnologija, edukacije i kulturnih resursa Sveučilišta u Zadru, navode na Sveučilištu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno