Bajlo: S poda sam Suraća molio da me prestane tući, ali on to nije htio

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Počelo suđenje bivšem nogometašu Zadra za premlaćivanje i prijetnje novinaru
Znam da je desetak dana prije napada na mene Jakov Surać sudjelovao na političkom skupu i to na način da je prisustvovao svečanom obilježavanju obljetnice HDZ-a gdje je igrao nogomet s premijerom Andrejem Plenkovićem, Božidarom Kalmetom, raznim ministrima i najužim vodstvom HDZ-a, svjedočio je Hrvoje Bajlo, novinar
Vedran SITNICA
Jakov Surać tijekom istrage bio je priveden sucu istrage Županijskog suda u Zadru

 Ovo je bilo prvo ročište. Trajalo je dugo, više od tri sata, a  provedena je jedna jedina dokazna radnja, iskaz oštećenika, odnosno  žrtve, novinara Hrvoja Bajla. Izneseni podaci koji su potkrijepljeni i materijalnim dokazima te javno dostupnim podacima, upućuju na to da se  ovdje radi o jednom slučaju o kojem će hrvatska javnost dugi niz godina,  nakon što se predmet pravomoćno okonča, imati o čemu razmišljati i  pričati, izjavila je odvjetnica Dalija Orešković po izlasku iz sudnice zadarskog Općinskog suda gdje je jučer započelo suđenje bivšem nogometašu NK Zadra Jakovu Suraću zbog napada na Hrvoja Bajla, vlasnika portala ZadarNews i novinara u tjedniku Nacional kojeg Orešković zastupa.

Suraća Općinsko državno odvjetništvo tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda i prijetnju zadarskom novinaru motiviranu njegovim poslom, odnosno pisanjem te kao sankciju predlaže zatvorsku kaznu u trajanju od 11 mjeseci za nanošenje teških ozljeda, a sedam za prijetnju,  odnosno jedinstvenu kaznu u trajanju od 15 mjeseci zatvora.  

Sve više zastrašivanja novinara

Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u uvodnom je govoru među ostalim istaknula da se  uočava veliki porast različitih oblika zastrašivanja novinara, ali i drugih  osoba koje javno djeluju s ciljem sprječavanja otkrivanja istine o nezakonitim radnjama osoba na visokim političkim funkcijama ili osoba koje su  s njima povezani.

Nakon čitanja optužnice Surać je kazao kako se ne osjeća krivim, a po  završetku ročišta njegov odvjetnik Andrej Korljan istaknuo je da sam događaj nije sporan, već način na koji se on dogodio.

- Moj branjenik ne negira sukob, međutim taj sukob nije započeo moj  branjenik nego upravo gospodin Hrvoje Bajlo koji u ovom postupku ima  svojstvo oštećenika. Dakle, moj branjenik se branio, a do ozljeđivanja je  došlo na sasvim drugačiji način nego što to prikazuje gospodin Bajlo, dakle nakon što je sukob već prestao i dok se on udaljavao s mjesta, kazao  je Korljan.

Hrvoje Bajlo je jučer u sudnici pred raspravnom sutkinjom Mitrom  Meštrović ponovio svoj raniji iskaz opisujući u detalje kako ga je Surać  prvo vrijeđao i prijetio mu zbog članaka koje je objavio, spominjući  Božidara Kalmetu i Zdravka Livakovića, a nakon toga da ga je i fizički napao, udario šakom u glavu i potom, nakon što se od udarca srušio na  pod, nastavio  ga udarati nogama i rukama. Istaknuo je i kako je pri padu  slomio lakatnu kost te da je imao niz modrica i hematoma po cijeloj glavi.

"Završit ćeš kao Pukanić"

- Optuženik mi je te prigode na parkiralištu nedaleko kafića Sol-Mar,  gdje sam se trebao naći s prijateljem, glasno dovikivao da što ja to pišem  na četničkom Indexu, iako više tamo nisam radio i što to pišem u usranom Nacionalu, prijeteći da će mi odrubiti glavu, isčupati glavu. Dok  sam bio na podu molio sam ga da prestane, ali to nije učinio,  već mi je  spomenuo i pokojnog Pukanića i da ću završiti kao on, da ću biti mrtav,  ponavljajući pri tome "hoćeš li i dalje pisati", "ovo ti je samo upozorenje"..., među ostalim ispričao je Bajlo koji je potom na pitanje zastupnice optužbe o motivu napada naveo da postoje dva i to politički motivirana. Kao prvi je istaknuo to što je Surać bio u kampanji Rena Sinovčića, nezavisnog kandidata za gradonačelnika i Gradsko vijeće 2013.  godine, kada je držao i političke govore i dijelio letke po poštanskim sandučićima te vrbovao potencijalne glasače.

- Ne znam je li on i sada politički aktivan i vrši li preko mene nekakvu  gerilsku kampanju.  Znam da je desetak dana prije napada na mene sudjelovao na političkom skupu i to na način da je prisustvovao svečanom  obilježavanju obljetnice HDZ-a gdje je igrao nogomet s premijerom Andrejem Plenkovićem, Božidarom Kalmetom, raznim ministrima i  najužim vodstvom HDZ-a. Nacional je objavio ekskluzivne fotografije s  tog događaja na kojem je napadač na mene nosio plavu majicu s logotipom HDZ-a, kao i svi drugi koje sam naveo, po mojim saznanjima i tamo  je držao političke govore pa je konstatacija da se on ne bavi politikom  potpuno promašena, izjavio je Bajlo dodajući i kako je na domjenku nakon utakmice Surać bio počasni gost što govori o njegovoj vrlo aktivnoj  angažiranosti, a to je potkrijepio i tvrdnjom kako nije mogao bilo tko  igrati nogomet s premijerom i ministrima.

Odnos Suraća i Livakovića

Bajlo je kao dokaz naveo i da je Surać u jednoj nacionalnoj dnevnoj  novini u intervjuu izjavio kako surađuje s tvrtkom DnZ što prema njegovu sudu demantira Suraćev prvi iskaz u kojem navodi da s Livakovićem,  koji je vlasnik te tvrtke, nije imao nikakvih poslovnih odnosa. Suraćev  odvjetnik prvo je zatražio da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje liječnički  nalazi za oštećenog Bajla nakon sukoba kao nezakoniti, no to je sutkinja  odbila pa je on predložio medicinsko vještačenje kojim bi se utvrdio nastanak ozljeda. Njegova pitanja Bajlu bila su usmjerena upravo u tom  pravcu, no Bajlo je ostao pri svojoj priči od početka. Također, pitao ga je i  o pisanju nekih medija, pa i samom Bajlovu izvještavanju o predmetnom sukobu ističući kako je postupak tajan, na što su ga upozorili u Policijskoj postaji kad je slučaj prijavljivao, na što je Bajlo odgovorio kako je  tada bio pod stresom i traumatiziran pa da se ne sjeća jesu li ga policajci  upozorili na tajnost, a vezu s jednim lokalnim portalom i objavom Suraćeva iskaza u ODO-u decidirano je negirao. Na Korljanovo pitanje  zašto publicira događaj na svom portalu umiješala se odvjetnica Orešković.

- Stavljam prigovor na pitanje branitelja okrivljenika, budući da je sloboda izražavanja temeljno ustavno pravo svakog čovjeka, prigovorila je  Orešković nakon čega je Korljan zatražio pojašnjenje pitanja te naveo  kako Bajlo slučaj publicira posvuda, tvrdeći i kako je sam dostavio lokalnom portalu snimku Suraćeva iskaza, no Bajlo je to demantirao ustvrdivši kako nikakve veze sa snimkom nema. Naprotiv, Bajlo je kazao kako  misli da je to učinio okrivljenik  jer je njemu to bilo  više u interesu, a da je  on vlasnika portala zamolio da snimku ukloni te predložio da ga se pozove  na iduće ročište kao svjedoka da to i potvrdi.

Suđenje se nastavlja 5. prosinca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)