Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pet top Euroligaša i kineski prvak garantiraju vrhunsku košarku

20.09.2018. 05:45
Pet top  Euroligaša i  kineski prvak  garantiraju  vrhunsku  košarku


Naredna  četiri dana Zadar je domaćin najjačeg pripremnog  turnira u Europi pred nadolazeću košarkašku sezonu 2108./19. Sad već  tradicionalni, peti po redu, Zadar Dogus basketball tournament na svom  lageru ima pet top euroligaških momčadi: CSKA, Fenerbahce, Bayern,   po prvi put milansku Olimpiu i Maccabi iz Tel Aviva te šestog člana koji  je upao kao zamjena za momčad  Zadra, kineskog prvaka Liaoning Flying  Leopardse.
Predsjednica organizacijskog odbora ZDBT-a, kao i direktorica tvrtke  Sport Event, Zdenka Zrilić, zaželjela je dobrodošlicu svim sudonicima  ovog turnira u društvu dvojice eminentnih trenera: Nevena Spahije koji  predvodi Maccabi kao i trenera CSKA, Dimitriosa Itoudisa.
– Veliko nam je zadovoljstvo i čast da ponovno imamo na našem turniru ovako snažne euroligaške momčadi pojačane za kineskog prvaka  Liaoninga. Zahvalila bih im se na dolasku u naš grad i mislim da je to  najbolji dokaz da odrađujemo svoj posao kako treba.
Izravni televizijski prijenos turnira ove godine ide u čak 15 zemalja, a  prijavilo se i 15 skauta iz NBA koji će na našem turniru tražiti materijal za  najjaču svjetsku ligu. Do sada je akreditirano čak 108 novinara što samo  po sebi potvrđuje koliko je veliko zanimanje za turnir – u uvodu je kazala  Zdenka Zrilić dok su iz stručnog kuta turnir najavila velika trenerska  imena, Itoudis i Spahija.


Itoudis: Vrhunski nivo ZDBT-a
Grk na klupi CSKA istaknuo je veliku važnost ovog turnira koji za njegovu momčad ima potpunu svrhu pred skori početak sezone. Uz nesporno veliko košarkaško znanje posebno fascinira njegov tečni hrvatski  jezik koji je bolji nego u  većine Hrvata, a naučio ga je za vrijeme boravka  u Zagrebu kao student Kineziološkog fakulteta. Malo je poznato kako je  svoje prve košarkaške korake kao trener Itoudis napravio u KK Zagreb  kod legendarnog Boška Božića Pepsija. Naime, kao mladog studenta i  velikog zaljubljenika u košarku Pepsi mu je početkom 90-ih godina dao  priliku da radi u tadašnjem KK Novi Zagreb gdje mu je bio pomoćnik, a  nakon epizode u Trnskom nastavio je učiti pod mentorstvom velikog  srpskog trenera Željka Obradovića u Panathinaikosu kao njegov pomoćnik sljedećih 13 godina (1999. – 2012.).
– Kao što sam rekao na kraju prošlogodišnjeg turnira nama je bilo jako  lijepo u Zadru prije svega zbog organizacije koja je bila na vrhunskom  nivou. Vidim da je ove godine taj organizacijski dio još otišao korak  naprijed, a iz našeg kuta gledanja mi kao klub dolazimo u Zadar već drugu  godinu u nizu zbog toga što je nivo natjecanja izrazito visok. Na ovaj turnir dolaze ponajbolje europske momčadi i ta razina priprema nam je neophodna da bi se što lakše uigrali za teške ispite u nadolazećoj sezoni.  Dosta naših igrača imala je do nedavno obaveze u svojim reprezentacijama pa će tako i ovaj turnir poslužiti da se konačno svi skupimo na jednom mjestu i započnemo s procesom uigravanja – istaknuo je Itoudis  koji će u prvu utakmicu turnira ući bitno oslabljen bez pet važnih  igrača.
– Za današnju utakmicu protiv Liaoninga nažalost neću moći računati  na Nanda de Cola, Sergija Rodrigueza i Kyla Hinesa jer snimaju spot za  Euroligu, ali od drugog kola i oni će biti s nama. Malu ozljedu ima Will  Clyburn s kojim nećemo riskirati, a i u Moskvi je ostao Mikhail Kulagin.  Zadar je prelijep grad i nadam se da ta činjenica kao i to da smo smješteni u prekrasnom hotelu uz more neće nas omesti u nastojanju da se ovdje prvenstveno fokusiramo na rad i košarku – kazao je Itoudis.


Spahija: Mali Final Four predsezone
Nakon grčkog trenera priliku za najavu ZDBT-a dobio je i nažalost, jedini Hrvat u svih šest momčadi koje nastupaju u Zadru. Neven Spahija i  njegov Maccabi po prvi put sudjeluju na turniru koji je po njemu događaj svake hvale vrijedan. A i primijetio je bivši hrvatski izbornik da ga u  Zadru na klupi nekog kluba nije bilo čak 18 godina.
– Nevjerojatno je da je netko uspio napraviti ovakav turnir i to u Zadru.  Ovo je za mene mali Final Four predsezone stoga usitinu mogu samo  čestitati Zdenki Zrilić u moje osobno ime na jednom velikom uspjehu.  Ovakav turnir s ovakvim imenima dovesti u Zadar je zaista za svaku pohvalu. Pogotovo kad se nalazimo u vremenu kad hrvatska košarka jako  puno pati i kad nema ni klupskih ni reprezentativnih rezultata. Ovakva  popularizacija košarke preko ovog turnira će sigurno pomoći da se stvar  ponovno pokrene ispočetka.
A i primijetio je bivši hrvatski izbornik da ga u Zadru na klupi nekog  kluba nije bilo dugih 18 godina otkad je predvodio Cibonu, ali nikad na  Višnjiku.
– Za mene osobno je dolazak u Zadar kao trener koji će predvoditi svoju momčad u dvorani nazvanu po velikanu Krešimiru Ćosiću nevjerojatan događaj. Pomalo mi je žao što nisam to uspio dugih 18 godina, ali  opet s druge strane nikad nije kasno – pomalo nostalgično je Spahija  doživio povratak u Zadar gdje ga očekuju tri prave utakmice u kojima će  se brusiti forma za prvenstveno euroligaške ispite ove sezone.
– Na turnir smo došli iz istog razloga kao i svi. Pripreme, popravljanje  naših nedostataka kao i uigravanje za prvenstvo i Euroligu iako svih nas  pet Euroligaša ovdje u Zadru imamo vidnih problema s izostancima  ključnih igrača i to je jedan problem koji muči košarku na svim nivoima.  Sukob FIBA-e i Eurolige je nemjerljivih razmjera i vrlo štetan za sve nas.  Nadam se da će se jednog dana i to riješiti, jer ovako to neće dalje ići –  kazao je Spahija.




Najveći talent europske košarke na  Višnjiku
Zadarska publika će osim puste sile renomiranih Euroligaških igrača moći vidjeti  na Višnjiku i trenutno najveći talent europske košarke 17-godišnjeg Izraelca Denija  Avdiju kojeg pod svojom trenerskom paskom ima naš Neven Spahija u Maccabiju.  Sa jedva 17 godina na svojim leđima Avdija (203 cm) je na U-20 Europskom prvenstvu osvojio zlato za Izrael sa učinkom od 12.7 poena, 6.4 skoka, 1.1 asistencija i  1.3 ukradenih lopti po utakmici.
– On je uistinu veliki talent, a mogao bih slobodno reći najveći talent kojeg sam  dosad u karijeri vidio. Međutim od talenta do igrača je veliki put. On je sad u tim  najosjetljivijim razvojnim godinama i definitivno će dobiti priliku na ovom turniru te  će ga tako moći uživo vidjeti i Zadrana. Koliko minuta će dobiti to je nepoznanica, ali  bit će sigurno zanimljivo vidjeti njegovu reakciju protiv ovako snažnih momčadi koje  su u Zadru – kazao je Spahija.


Raspored
Danas
18:00Liaoning – CSKA
20:30Olimpia Milano – Maccabi
Petak
17:30Maccabi – Fenerbahce
20:00CSKA  – Bayern
Subota
18:00Bayern – Liaoning
20:30Fenerbahce – Olimpia Milano
Nedjelja
15:30 – za peto mjesto
18:00 – za treće mjesto
20:30 – finale


Kid’s Day, seminar i memorijalni  turnir
Zadar Dogus basketball tournament ne čini samo natjecateljski dio već i mnoge  popratne aktivnosti, a za ovu sezonu i u tom dijelu se očekuje bogati program.
– Uz sami košarkaški program vezan za utakmice bit će još mnogo popratnih događaja poput Kid’s Daya te trenerskog seminara u režiji predsjednika hrvatske trenerske udruge Andreja Tesle što ovom turniru osim natjecateljskog daje i edukativni  karakter, a i jedinstvenu priliku da svi vidimo praktički najbolje što europska košarka  može ponuditi.
Memorijalni turnir „Denis Špika” smo dogovorili da ide u isto vrijeme kao i ZDBT  iz razloga da svi mladi iz Cibone, Cedevite, Zadra, Šibenika, Splita koji tu sudjeluju  mogu doći u dvoranu i uživo pratiti najbolje europske momčadi – kazala je Zdenka  Zrilić.