Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pjevaju već 110 godina i još se nisu umorili

20.09.2018. 07:00
Pjevaju  već 110  godina i  još se nisu  umorili


Sinoć je povodom obilježavanja 110. godišnjice Hrvatskog  pjevačkog glazbenog društva "Zoranić" u Gradskoj loži svečano otvorena izložba "Zadarski glazbeni dragulj" koja donosi presjek djelovanja  Društva od osnivanja do današnjih dana. Izložba je upriličena u organizaciji HPGD Petar Zoranić i Narodnog muzeja Zadar i nastavak je cjelogodišnjeg obilježavanja ovog velikog jubileja najstarijeg zadarskog amaterskog društva duge i bogate povijesti koje je opstalo prvenstveno zahvaljujući brojnim istinskim zaljubljenicima u glazbu i pjesmu koji su u  više od pola stoljeća bili njegovi članovi.
Kako je istaknula predsjednica HPGD-a Zoranić Silvija Romić izložba  kroz fotografije, plakate, programske listiće, nagrade i druge izloške iz  bogatog arhiva Društva slavi amaterizam i sve članove koji su kroz dugu  povijest i razne sekcije Društva dali svoj doprinos i učinili da ovo Društvo  do danas ostane aktivno.
– Ovo je tek mali dio iz bogate arhive koja svjedoči o 110. godina predanog rada, a vrhunac obilježavanja velike obljetnice pripremamo u studenome velikim svečanim koncertom u Katedrali kada ćemo prezentirati svu raskoš repertoara, istaknula je Silvija Romić, zahvalivši se ravnateljici Narodnog muzeja Zadar Renati Peroš na suorganizaciji izložbe koju je konceptualno osmislila kustosica Narodnog muzeja Ivana Dražić.
Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo "Zoranić" inače djeluje od 1908.  godine, kad se iz Hrvatskog društva Sokol, osnovanoga 1885., izdvojila  pjevačka sekcija. Društvo na osnivačkoj skupštini 1908. godine uzima  ime autora prvog hrvatskog romana Petra Zoranića, u čast 400. obljetnice njegova rođenja, a u dugom periodu uspješnog djelovanja postaje nezaobilaznim dijelom zadarskog glazbenog i kulturnog života.  Zoranićevci iza sebe imaju nebrojeni niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj i svijetu,  kao i mnoge osvojene nagrade, a ovom izložbom još su jednom podsjetili Zadrane koliko su važan i nezamjenjiv dio zadarske glazbene baštine.  Izložbu je otvorila zamjenica zadarskog gradonačelnika Jagoda Surać.