Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PRESJEKLI KRIJUMČARSKI KRAK Moldavac i Talijan preko Gračaca prevozili 35 migranata nagurane u mali kombi

19.09.2018. 07:55


Zadarska policija, djelatnici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zadarske provode kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjim državljaninom Moldavije i 28-godišnjim državljaninom Italije, koje se sumnjiči za krijumčarenje ljudima. Obojica žive u Italiji, a 28-godišnjak je Indijac s talijanskim državljanstvom.
– Policijski službenici Policijske uprave zadarske su jučer ujutro kod Gračaca zatekli kombi talijanskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 28-godišnjak, a u kojem je na nehuman i nečovječan način prevozio 35 stranih državljana. Obojica stranih državljana, 23 i 28-godišnjak su nakon kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a zatečene osobe su predane Policijskoj upravi ličko-senjskoj radi daljnjeg postupanja, izvijestili su iz PU zadarske.
Krijumčarski dvojac prevozio je 35 migranata, od kojih 34 pakistanske nacionalnosti te jedan Indijac, nagurane u malom kombiju u zatvorenom furgonu. Slična situacija bila je početkom lipnja ove godine u Donjem Srbu, kada je policija spriječila još jedan krijumlarski pokušaj zaustavljajući kombi pun migranata. Tog puta krijumčar je prvo pokušao pobjeći pri čemu je kombijem nasrnuo na policijske djelatnike koji su u samoobrani uzvratili vatrenim oružjem, a ozlijeđeno je dvoje djece. On je nakratko uspio pobjeći, ali je uhićen u roku od dva-tri dana.
Ovoga puta policija je, bez ozlijeđenih, uspješno zaustavila još jedan krak međunarodne krijumčarske hobotnice.
– Zadarska policija uspješno presijeca krijumčarske krakove koji vode preko našeg područja. Ovo je samo jedna u nizu ovakvih akcija gdje se ide prvenstveno na krijumčare ljudima, a ne migrante koji su njihove žrtve, rekao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan naglašavajući kako PU zadarska budno pazi granice, ali i unutrašnjost svog područja. 
Krijumčarski dvojac i migranti predani su na daljnje postupanje PU ličko-senjskoj, s obzirom da se sumnja kako su upravo s njihovog područja i došli na područje PU zadarske, odnosno da su tamo ilegalno prešli granicu.