Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

DAN OPĆINE SUKOŠAN Gradi se vrtić, vatrogasni dom, solarna elektrana, zaobilaznica, sanira se obala

19.09.2019. 11:52


Prisjećanjem na poginule branitelje i civile iz Domovinskog rata, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, svetom misom u crkvi sv. Kasijana i jučerašnjom svečanom sjednicom Vijeća općinski žitelji (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica), njihovi prijatelji, gosti i uzvanici obilježili su Dan općine Sukošan i Dan obrane, 18. rujna.
Na svečanoj sjednici održanoj u Domu mladeži uz općinske žitelje, vijećnike, predstavnike političkih stranaka i roditelja poginulih branitelja nazočili su brojni uglednici društvenog, političkog i gospodarskog života. Sjednicu je otvorio Tomislav Dražić, predsjednik OV-a, program je vodio Đani Pavić, pjevala je ženska klapa Uzorita.


Godina demografske obnove
– Posljednja godina mogla bi se nazvati godinom demografske obnove. Izgradili smo novi dječji vrtić u Gorici, proširili i modernizirali vrtić u Debeljaku, idućeg tjedna ćemo potpisati ugovor za izvođačem radova na novom vrtiću u Sukošanu, za predškolsko obrazovanje izdvajamo 2,2 milijuna kuna, kupili smo školski pribor učenicima osnovnih škola, itd., pohvalio se Ante Martinac, načelnik.
Radovi na tržnici i ribarnici napreduju, za 5,5 milijuna kuna uredila se obali od Ruševca do Rive, dok je za sanaciju obale od Rive do Keranovog mula na Ždralovcu pri kraju ishođenje dokumentacije, investitor je Županijska lučka uprava Zadar. U tijeku je projektni zadatak za ishođenje lokacijske dozvale za projekt obrane od poplave. Obnovili su zgradu MO Debeljak gdje su uselili i ambulantu. Pri kraju je studija obrane od poplave DPU obalnog pojasa od Makarske do Solina, u pripremi je DPU Sportski centar – Punta – Barbir kao dio buduće šetnice od Marine Dalmacija do Tustice.


Nastavak kanalizacije
– Mijenja se vanjska rasvjeta, izgrađeno je novo sukošansko košarkaško igralište, nogostup u Debeljaku, gradi se 450 ceste s nogostupom i rasvjetom u Novom naselju u Gorici, pred građevinskom dozvolom smo za izgradnju 2,9 km vodovodne mrežu u Novom naselju u Debeljaku te za proširenje OŠ Sukošan. U suradnji s HEP-om pred lokacijskom smo dozvolom za solarnu elektranu u Gaju te pred izgradnjom punioce za električne automobile u Sukošanu, naglasio je Martinac te je nastavio:
– Odmakle su pripreme za zaobilaznicu od Zadra do Vranskog jezera tako da će Jadranska magistrala kroz Sukošan postati lokalna cesta. A kad je riječ o aglomeraciji, projektu milenija, u sinergiji općina Sukošan i Bibinje, Zadarske županije i Vlade RH, odnosno ministarstva, već iduće godine moglo bi se nastaviti na kanalizaciji i izmjeni vodovodnih cijevi, zaključio je Ante Marinac.




Svakog dana napreduju
Svakog dana radimo na unaprjeđenju infrastrukture Lijepe Naše. Gradi se trajekta luka u Tkonu, luka Sali, ribarske luke i lučice, kupljeni su autobusi za Liburniju, ne zaboravimo Luku Gaženica. U Sukošanu će se sanirati obala od Rive te državna cesta i izgraditi nogostup. Imate punu potporu za izgradnju cestovne zaobilaznice, poručio je Josip Bilaver, državni tajnik.
Prošle smo godine Općini Sukošan, kaže župan Božidar Longin, pomogli u sanaciji nerazvrstanih cesta, a naša Županijska uprava za ceste uložila je oko milijun i pol kuna za izgradnju nogostupa u Debeljaku i Glavici.
– Kvalitetnu suradnju s općinom ostvarile su i Županijske razvojne agencije ZADRA NOVA i AGRRA, koje su pomogle u pripremi i prijavi nekoliko projekata (vrtići Gorica i Sukošan, vatrogasni dom) za sredstva iz EU fondova vrijednih preko 16 milijuna kuna koji su i odobreni za financiranje, istaknuo je Longin.