Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Danas presuda Kalmeti i suradnicima

19.09.2019. 07:34
Danas presuda Kalmeti i suradnicima


Nakon dvije godine suđenja danas će biti objavljena nepravomoćna presuda bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima za korupciju.
Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac presudu će objaviti u 13 sati.
I dok Kalmetina obrana tijekom cijelog postupka, kao i u završnom govoru, ističe da optužbe nisu dokazane, tužitelji smatraju dokazanim da je Kalmeta izgradio kriminalnu piramidu te da je u resoru za izgradnju prometne infrastrukture imao izuzetnu moć i utjecaj nad građevinskim tvrtkama koje su zbog svojeg poslovnog opstanaka morale izvršavati njegove naloge.
Uskok u optužnici, potvrđenoj još 2016., tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga optužen je i da je narudžbom promotivnog filma »Prometna renesansa Hrvatske« ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna.
Kalmeta od početka odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, isticao je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao ‘’po nalogu Zorana Milanovića’’ a drugu ‘’kako bi se dodvorio Mostu’’, koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.
Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezel, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.
Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.
Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.