Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Donačelnik Sali od vlastite općine unajmljivao poslovni prostor!

19.09.2019. 13:53
Donačelnik Sali od vlastite općine unajmljivao poslovni prostor!


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na svojoj je zadnjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka protiv donačelnika Općine Sali, Ivana Orlića. Kako nam je kazala glasnogovornica Martina Jurišić, ovakvu su odluku donijeli iz sljedećeg razloga:
– Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv dužnosnika Ivana Orlića, zamjenika općinskog načelnika Općine Sali, zbog moguće povrede članka 17. stavka 1. ZSSI-a, koja proizlazi iz stupanja u poslovni odnos (sklapanje ugovora o zakupu javne površine koja se nalazi ispred ugostiteljskog objekta »Maritimo« u Salima) između Općine Sali i obrta Z.T.O. Orlić u kojem dužnosnik ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, navode u Povjerenstvu.


«Ne vidim gdje je tu sukob interesa«
Sada će se istražiti je li Orlić kao lokalni dužnosnik, a istodobno i suvlasnik obrta, mogao sklapati ugovore s općinom čiji je donačelnik. Orlić je suvlasnik tvrtke s kojom je Općina sklopila ugovor u dijelu koje je znatno veće od onog na koje upozorava Povjerenstvo, 0,5 posto, te ima vlasništvo nad ovom tvrtkom od čak 30 posto, kako nam je sam jučer priznao. Naime, evo što saljski donačelnik kaže o odluci Povjerenstva da se protiv njega pokrene postupak:
– Zamjenik sam načelnika Općine Sali, ali tu dužnost obavljam volonterski, odnosno ne primam nikakvu naknadu za to. Zakupio sam tu površinu kao i svi drugi ugostiteljski objekti i to svake godine uredno podmirujem. Suvlasnik sam s 30 i nešto posto, mi tu terasu imamo već 20 godina i svake godine imam isti problem, a ne vidim gdje je tu sukob interesa, kaže Orlić, koji pak ne zna tko ga je prijavio Povjerenstvu.
– Samo znam da već dulje vrijeme imam problema s ovim, naš pravnik non-stop odgovara, ali ovo je jedini predmet koji je u nekom poslovnom odnosu između mene i Općine, napominje Orlić.


Donijet će jedinstvenu odluku
Dodatnom provjerom u Povjerenstvu doznajemo da je protiv donačelnika Orlića podnesena još jedna prijava te je to razlog zašto sam Orlić kaže da »već dulje vrijeme ima problema s ovim«. Naime, u svibnju prošle godine Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa povodom vlastitih saznanja o mogućem sukobu interesa donačelnika Orlića donijelo je odluku kojom se pokreće postupak »zbog moguće povrede članka 14. stavka 1. ZSSI-a, koja proizlazi iz istovremenog obnašanja navedene dužnosti i obavljanja, poslova upravljanja u obrtu Maritimo, zajednički obrt za ugostiteljstvo i turizam, suvl. Ivan Orlić i Krešimir Dominis«.
Orlića su stoga pozvali da u roku od 15 dana od dana primitka ove odluke dostavi Povjerenstvu očitovanje na razloge pokretanja ovog postupka te na ostale navode iz obrazloženja ove odluke, stoji u njihovu rješenju. U Povjerenstvu su nam jučer pojasnili kako su oba ova slučaja stoga objedinili te će nakon okončanja postupaka biti donesena zajednička odluka: ona za donačelnikov ugovor s Općinom, te ona za istodobno obnašanje dužnosti donačelnika i suvlasnika firme koja posluje s Općinom. Naime, u rješenju Povjerenstva navodi se:




Izvršili provjeru podataka
– Povjerenstvo je izvršilo provjeru navedenih podataka uvidom u podatke obrtnog registra te je utvrdilo da je pod matičnim brojem obrta 90949643 upisan poslovni subjekt obrt Maritimo, zajednički obrt za ugostiteljstvo, turizam, suvl. Ivan Orlić i Krešimir Dominis, Sali, Sali II 74 B. Nadalje je utvrđeno da je u obrtni registar 2009. godine upisan pristup ortaka na temelju ugovora o ortakluku kojim je u obrt pristupio Krešimir Dominis, pri čemu od tada nisu upisane promjene u obrtnom registru u pogledu izvršavanja ortačkog ugovora. Člankom 14. stavkom 1. ZSSI-a propisano je da dužnosnici ne mogu obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima. Člankom 4. stavkom 3. ZSSI-a propisano je da su poslovni subjekti u smislu tog Zakona i obrtnici. Iz navedenih okolnosti proizlazi da je dužnosnik Ivan Orlić obnašanjem dužnosti zamjenika općinskog načelnika Općine Sali te istodobnim obavljanjem poslova upravljanja u obrtu Maritimo, zajednički obrt za ugostiteljstvo i turizam, suvl. Ivan Orlić i Krešimir Dominis, Sali, Sali II 74 B, počinio moguću povredu članka 14. stavka 1. ZSSI-a – stoji u zaključku Povjerenstva.
Sada će se utvrditi u kojem je razdoblju Orlić obavljao poslove upravljanja u svom obrtu te je li navedeni poslovni subjekt u razdoblju od 2013. godine do danas stupao u poslovni odnos s Općinom Sali.
Taj prošlogodišnji postupak, kako nam je kazala glasnogovornica Martina Jurišić, sada je proširen i ovim novim temeljem prijave za Orlićevo sklapanje ugovora o najmu općinskog prostora za terasu i uskoro će biti donesena jedinstvena odluka za oba predmeta.