Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

[FOTO] ZADAR BASKETBALL TOURNAMENT Tko je ovdje Euroliga? Zadar iznenadio Khimki

19.09.2019. 07:52
[FOTO] ZADAR BASKETBALL TOURNAMENT Tko je ovdje Euroliga? Zadar iznenadio Khimki


Premijeru pred svojom publikom košarkaši Zadra odradili su s ocjenom odličan. Pao je snažni Euroligaš Khimki iz Moskve u jednoj pravoj košarkaškoj predstavi koja je sigurno pokazala da će Zadar ove sezone biti potpuno drukčija momčad nego što je bila ona prethodna. S devet novih igrača u rosteru domaći sastav je praktički svih 40 minuta držao konce igre i rezultata te na kraju potpuno zasluženo slavio na otvaranju šestog Zadar Basketball Tournamenta s 90:82. Rusi se mogu tješiti da nisu na raspolaganju imali svoje najskuplje i najjače igrače. Nije bilo Alekseya Shveda, Timofeja Mozgova, Stefana Jovića kao što nije zaigrao ni Jonas Jerebko, ali i bez njih je to momčad koja je desetorstruko skuplja od Zadra i koja je trebala nametnuti svoju igru protiv hrabrog Zadra. Ipak naišli su na tvrdi orah koji je hrabrost pokazivao već od prvog podbacivanja.


Odličan ulaz u utakmicu
Zadrani krenuli jako i takav pristup im se brzo isplatio. Nakon tri minute igre na semaforu je svijetlilo 7:0 za Nazorove igrače koji su izbezumili Ruse u obrani, dok je na suprotnoj strani zabijao tek jedan igrač, Ivan Siriščević. Sedam brzih poena zadarskog šutera bilo je dovoljno za podizanje temperature u slabo ispunjenom Krešinom domu, no i ono malo njih koji su došli vidjeti premijeru nove momčadi Zadra na domaćem parketu moglo je nastaviti uživati. Iako je Khimki nakon blijedih prvih minuta počeo hvatati ritam Zadar je djelovao kao momčad koja zna što želi i to se osjetilo u svakoj kretnji i voljnom momentu Nazorovih igrača. Uz preciznog Siriščevića pokazali su djelić svog repertoara James Farr i malo kasnije u prvoj četvrtini Stefan Fundić. Zaradila su brzo obadvojica pljesak s tribina, posebno Fundić koji je u više navrata doslovno otimao lopte pod košem Khimkija i pritom vješto poentirao. Ipak rezultatski se nije mogla osjetiti ta puno bolja igra Zadra naspram renomiranog Euroligaša jer su uz problematične skakače Evansa i Bookera imali Rusi i asistenciju sudačke trojke koja je svirala doslovno sve i svašta te su na račun brojnih bacanja držali egal nakon uvodnih 10 minuta (16:19). Ušao je Nazor u drugu dionicu s jednom vrlo zanimljivom postavom u kojoj je najstariji bio Vuković dok su mu društvo pravili Palokaj, Uljarević, Gilbert i Planinić. I dobro su izgledali na parketu nekih par minuta, no ubrzo je zadarski strateg uvidio da će Khimki s puno kvalitetnijom i iskusnijom postavom poništiti odlučan otpor iz prve četvrtine te je sve ovlasti ubrzo uručio Allenu na jedinici. Pokazalo se to mudrim potezom, jer je Zadar nakon zaostatka od četiri poena (25:21) ušao u fenomenalnu seriju 19:6 u koju je Allen ugradio čak 11 poena za najvećih sedam viška (31:38). Mogla je ta prednost biti i mnogo izdašnija da nisu suci bili toliko blagonakloni prema ruskoj momčadi, a o čemu se zapravo radilo potvrđuje podatak da je Khimki u 20 minuta igre čak 28 puta bio na liniji za bacanja, a Zadar tek osam. No ni tih 20 bacanja razlike nisu omeli momke u bijelom da prvi dio utakmice zaključe vodstvom od šest poena (37:43) i sa zasluženim ovacijama domaće publike odu put svlačionica.


Junakovićev doprinos
Svidio se jako i sam ulazak u nastavak, jer je domaći sastav praktički udvostručio prednost u dvije minute igre. Siriščević i Ivanov odveli su Zadar do 11 plusa (39:50), no nešto su morali odigrati i gosti koji su morali pronaći šuterski ritam. Proradila je latvijska veza Bertans-Timma i rapidno se otopila zadarska prednost na tek dva poena (52:54). Izgledalo je da je ruska mega momčad odlučila pokazati ratobornim domaćinima, ali su se prevarili. Uslijedio je još jači uragan Zadrana s kojim je slavodobitno zaključena treća četvrtina. Allenu, Siriščeviću i Ivanovu priključio se Martin Junaković, u svom pomalo divljem stilu, ali pokazalo se i vrlo učinkovitim. Dvije trice i nekoliko asistencija Šibenčanina donijeli su bijeg na 13 prednosti (54:67) i erupciju oduševljenja u Krešinom domu što je donijelo ozbiljne naznake da bi Zadar mogao i do velike pobjede. Posebno jer Khimki nije djelovao spremnim parirati iznimno nadahnutim domaćim sastavom, a loše vijesti po rusku momčad donijelo je otvaranje četvrte četvrtine kad je Zadar imao nakon trice Allena i plus 15 (59:74). Očekivao se posljednji pokušaj Kurtinaitisa da se spasi od blamaže, ali očito mu je previše falio poker asova: Shved, Jerebko, Jović i Mozgov. Nazorovi igrači imali su spreman odgovor na svaki pokušaj povratka Rusa, te su praktički svi koji su zaigrali odigrali svoju rolu, a pogotovo kao kolektiv. Iz takvog pristupa uvijek je netko iskakao s individualnim doprinosom, pa je na svoje u završnici došao i Gilbert. S njegovih pet poena u nizu u posljednjih pet minuta se ušlo s 13 viška (68:81). Ipak 7:0 serija Khimkija donijeli su simptome umora kod Zadrana i Rusi su se primakli na dva posjeda zaostatka (75:81), tri minute do kraja, a u prilog domaćinu nisu išle ni pete osobne dva jedina centra Farra i Fundića. Minutu i 20 sekundi do kraja Khimki je stigao do tri zaostatka (82:85), no da odlična predstava Nazorove momčadi ne ode u vjetar pobrinuo se Junaković jako bitnom realizacijom za 82:88. A točku na i stavio je Ivanov košem nakon napadačkog skoka za 82:90 što je zadarska publika dočekala s ovacijama upućenima svojoj momčadi uz skandiranje: Euroliga, Euroliga.




KHIMKI – ZADAR 82:90


(16:19, 21:24, 20:24, 25:23)


ZADAR – Dvorana »Krešimir Ćosić«. Gledatelja: 1500. Suci: Uros Obrknežević, Milan Nedović i Sebastien Clivaz.
KHIMKI: Booker 15, Timma 16, Karasev 4, Desyatnikov, Jerebko, Monia 2, Yakushin, Valiev, Evans 22, Bertans 20, Volkhin, Barashov 3. Trener: Rimas Kurtinaitis.
ZADAR: Allen 22, Marić, Ivanov 12, Siriščević 12, Palokaj 2, Vuković 4, Junaković 10, Farr, 4 Fundić 6, Planinić 3, Gilbert 9, Uljarević 6. Trener: Ante Nazor.
Šut za dva: Khimki 11-25 (44%); Zadar 30-52 (58%).
Šut za tri: Khimki 8-30 (27%); Zadar 5-22 (23%).
Slobodna bacanja: Khimki 36-49 (73%); Zadar 15-21 (71%).
Skokovi: Khimki 40 (25+15); Zadar 39 (25+14).
Osobne pogreške: Khimki 23; Zadar 35.
 


Allen s 22 poena najbolji kod Zadra


U pričama o individualnom učinku u redovima Zadra izgleda će ove sezone često glavnu ulogu imati Bryon Allen. I protiv Khimkija bio je prva violina Nazorove momčadi te je u pobjedu ugradio 22 poena u 32 minute igre dok je imao vjernu pratnju u svim ostalim suigračima koji su svaki po nešto dodali za trijumf nad Euroligašem. Ivanov je kao i Siriščević ubacio 12 poena, a pravu partiju je pružio i Martin Junaković s 10 ubačaja i čak 6 asistencija i tri ukradene lopte. Treba istaknuti i 7 skokova Fundića dok su ugodne bile role Gilberta (9p) i Uljarevića (6p, 3sk, 2as). Kod Khimkija istaknuli su se Evans sa 22 i Bertans sa 20 ubačaja.