USUSRET CROIMASU 2020. Parada Krila Oluje i Patrouille de France iznad Zadarskog kanala

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Francuska akro grupa u prvom posjetu Hrvatskoj
Krila Oluje su Francuze dočekala u blizini Zadra, a prelet su upriličili s ukupno 16 aviona. Formaciju je predvodio vođa Krila Oluje, satnik Darko Belančić. Potom su sletjeli u bazu u Zemuniku
Vedran SITNICA
Zajednička fotografija za uspomenu

Puštajući dim u bojama francuske trobojnice, akrobatska grupa francuskog ratnog zrakoplovstva Patrouille de France (Francuska patrola) započela je posjet 93. ZB Zemunik i kolegama iz hrvatske akro-grupe Krila Oluje. Iako se hrvatski i francuski piloti poznaju godinama te nastupaju na istim aeromitinzima, ovo je prva posjeta Patrouille de France Hrvatskoj. Krila Oluje su ih dočekala u blizini Zadra, a prelet iznad Zadarskog kanala upriličilo je ukupno 16 aviona. Formaciju je predvodio vođa Krila Oluje, satnik Darko Belančić, a pozdravni prelet dvaju nacionalnih akrobatskih grupa u Zadru pratio je veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gael Veyssiere.

Priprema za miting u Ostravi

Posjet Zadru dio je pripreme za nastup na skorom velikom aeromitingu u češkoj Ostravi. Nakon slijetanja u bazu u Zemuniku, hrvatski piloti ugostili su francuske kolege u kabinama svojih Pilatusa PC-9M, prezentirajući im cijeli program Krila Oluje. Piloti Patrouille de France, uzvratili su gostoprimstvo, pa su hrvatski piloti prvi put poletjeli u avionima Alpha Jet. Avion na kojem lete Patrouille de France, Dassault Alpha Jet, postiže maksimalnu brzinu od oko 1.000 km na sat, dok je maksimalna visina leta oko 14.000 metara. Zanimljivo je da je i Alfa Jet školski avion. Međutim, ovi na kojima lete Francuzi stariji su od hrvatskih MiG-ova. Iako se radi o avionima iz 70-tih godina prošlog stoljeća, Patrouille de France leti na Alpha Jetovima proizvedenim 1981. godine.
Akrobatska grupa francuskog ratnog zrakoplovstva Patrouille de France je osnovana 1953., a matična zrakoplovna baza im je Salon-de-Provence. Lete u sastavu od osam aviona Dassault Alpha Jet i jedina su akrobatska grupa u svijetu koja je imala pilotkinju na poziciji vode grupe (2009. - 2010., bojnica Virginie Guyot).

Druženje od Kecskemeta 2007.

Sadašnji vođa grupe, bojnik Clement Racine rekao nam je kako je njegovim pilotima velika želja nastupiti na CROIMASU 2020. sljedeće godine u Zadru. No, dodao je, tu odluku će donijeti francuski stožer. Problem je što je Francuska patrola akro-grupa koja pripada u sam svjetski vrh te godišnje imaju veliki broj poziva za nastupanje na aeromitinzima diljem svijeta. Uglavnom, pozivnice za CROIMAS su već odaslane, a krajem ožujka će se znati tko će nastupiti. Zbog ograničenih mogućnosti 93. ZB Zemunik, Krila Oluje će moći ugostiti šest svjetskih akro-grupa.
Krila Oluje su dosad jednom nastupila u Francuskoj (2017.) na zrakoplovnom mitingu u Zrakoplovnoj bazi St. Dizier, a uz suradnju s Patrouille de France imaju odličnu povezanost i s jednim od najboljih svjetskih pojedinačnih nastupa »Rafale Solo Display«.
Prvi zrakoplovni miting na kojem su Krila Oluje i Patrouille de France nastupali zajedno bio je Kecskemet Airshow 2007. u Zrakoplovnoj bazi Kecskemet u Mađarskoj i od tada do danas praktično nije bilo sezone u kojoj se Krila Oluje i Patrouille de France nisu susreli na barem jednom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu, te su grupe razvile profesionalnu i prijateljsku povezanost i suradnju.
Medu najpoznatijim patronima Patrouille de France na godišnjoj razini mogu se istaknuti Alain Delon (1988.), Princ Albert II (1993.) i Carla Bruni Sarkozy (2010.).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno