TROSATNA SJEDNICA Općina za izgradnju crkve u Turnju darovala zemljište vrijedno 500.000 eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Sve točke dnevnog reda jednoglasno prihvaćene
Nakon drugog pisma namjere Zadarske nadbiskupije, jednoglasnom odlukom vijećnika Općina je turanjskoj Župi Gospe od Karmela u bivšem autokampu u centru Turnja darovala zemljište vrijedno oko 500.000 eura ili preko 3,5 milijuna kuna za izgradnju crkve, odmah do budućeg dječjeg vrtića za čiju je izgradnju i opremanje najniža ponuda oko 8 milijuna kuna
Velimir BRKIĆ
Na sjednici je nazočilo 12 od 13 općinskih vijećnika

Sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića, predsjednika Vijeća, trajala je tri sata. Obilježile su je odluke o darivanju zemljišta u bivšem autokampu u centru Turnja vrijednog oko 500.000 eura ili preko 3,5 milijuna kuna za izgradnju crkve, odmah do dječjeg vrtića za čiju je izgradnju i opremanje najniža ponuda oko 8 milijuna kuna, božićnice za 708 umirovljenika te veliki optimizam Zorana Pelicarića Pece, načelnika, koji je sasvim »omađijao« vijećnike, sve 22 točke dnevnog reda donesene su jednoglasno.

Ovršeno tri, uloženo 14 milijuna kuna

- Nema više uzmicanja, igramo prvu ligu. A sve ovo dosad je mačji kašalj dok Komunalac ne započne našu aglomeraciju vrijednu 160 milijuna kuna, tada ćemo igrati Ligu prvaka ili nas neće biti, kazao je Pelicarić.
Općinski pogon broji 31 čovjeka. Imaju čak 22 objekta, na filipjanskom Trgu na vr’ sela kupljena je i zgrada za muzej.
- Radimo i subotom, nedostaje nam ljudi za fondove EU, natječaje ministarstva, svašta nešto. U šest proteklih mjeseci od pojedinaca i pravnih subjekata naplatili smo tri milijuna kuna duga, sve to košta. Igramo prvu ligu, u istom vremenskom razdoblju u komunalnu infrastrukturu uložili smo vlastitih 14 milijuna kuna, pohvalio se Pelicarić.
Za širokopojasnu mrežu ušlo se u drugi od tri kruga, kreće izgradnja biciklističke staze od Sv. Petra do Turnja, nastavlja se socijalni projekt Zaželi – Sv. Filip i Jakov, i drugo.

Otok Babac, nova Vrgada

- Želimo četiri mjeseca turizma. Ilirija u hotelu Donat gradi podzemnu garažu, treći bazen, vile, treću cestu. Sve više investitora želi ulagati u turizam. Podsjećam, i otočna smo općina i otok Planac je naš, dok će se na otoku Bapcu podignuti trafostanica. Babac će najkasnije do 2050. godine biti nova Vrgada, proročanski će načelnik Pelicarić.
Od 13 vijećnika nedostajao je tek Tomislav Demo iz Sikova koji na sjednice ne dolazi od tzv. proračunske sjednice održane krajem protekle godine. A došlo je i do promjene jednog od četiri vijećnika MODES-a, umjesto Dalibora Katuše nova vijećnica je Snježana Raspović.
- Osim gradnje nove crkve u Turnju, novu crkvu treba i Sv. Petar jer imamo brojne turiste vjernike, sezona će se produljiti, a imamo i sve više doseljenih obitelji, navodi Pelicarić.
Nakon najnovijeg pisma namjere mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa, jednoglasnom odlukom vijećnika Općina kao vlasnik, za izgradnju nove crkve u bivšem autokampu u centru Turnja daruje Zadarskoj nadbiskupiji, Župi Gospe od Karmela Turanj, zemljište površine 1.556 metara četvornih.
- Prema procjembenom elaboratu izrađenom po ovlaštenom inženjeru građevinske struke riječ je o zemljištu vrijednom oko 500.000 eura ili preko 3,5 milijuna kuna, kazao je Pelicarić dodavši da se turanjska Župa Gospe od Karmel kao daroprimatelj obvezuje darovanu nekretninu privesti namjeni u roku od 10 godina od dana sklapanja Ugovora o darovanju.

Za božićnice umirovljenicima osigurano 200 tisuća kuna

- Crkva će se graditi tik uz novi dječji vrtić za koji se na javnu nabavu ili natječaj za izgradnju, javilo dva ponuditelja, a za opremanje jedan ponuditelj. Kako je najniža ponuda za izgradnju oko 7,2 milijuna kuna, a za opremanje 800.000 kuna, vrtić će koštati oko 8 milijuna kuna, istaknuo je Pelicarić.
Općinski vijećnici jednoglasnom odlukom prihvatili su prijedlog za isplatu božićnice za umirovljenike Općine Sv. Filip i Jakov (Babac, Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj), svima kojima iznos mjesečne mirovine ne prelazi 3.000 kuna.
Općina ima 4.606 stanovnika, od čega 1.021 umirovljenika. Čak 708 umirovljenika ispunjava uvjete za božićnicu, međutim jedan podatak je u sferi znanstvene fantastike, 120 umirovljenika ima mizernu mirovinu od 500 kuna, kažu, uglavnom radnici bivšeg poljoprivrednog dobra Nova zora i poljoprivrednici.
Umirovljenici koji imaju mirovinu do 500 kuna dobit će 500 kuna božićnice, umirovljenici od 500 do 1.000 kuna dobit će 400 kuna, umirovljenici od 1.000 do 2.000 kuna dobit će 300 kuna, a umirovljenici od 2.000 do 3.000 kuna dobit će 200 kuna. Općina će za božićnice odvojiti oko 200.000 kuna, obrazlagala je Anamarija Matešić.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno