Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U SRCU GRADA Uzaludna borba s vandalima u Perivoju kraljice Jelene Madijevke

19.09.2019. 13:46
U SRCU GRADA Uzaludna borba s vandalima u Perivoju kraljice Jelene Madijevke


Nedopustivo je da perivoj u centru grada, kojim se Zadrani mogu ponositi i koji nosi pečat povijesti, bude na udaru neodgovornih građana koji narušavaju njegovu ljepotu, čistoću i urednost. Premda zasigurno odgovorni čine sve da ne bude ružnih prizora u perivoju to se, izgleda, ne može izbjeći. Sramota u dugom, dugom životu perivoja.


Perivoj podignuo barun Franz Ludwig von Welden
Naime, prije 190 godina, točnije 16. rujna 1829. godine otvoren je prvi javni gradski perivoj, danas poznat pod nazivom Perivoj kraljice Jelene Madijevke.
»Perivoj je otvoren dana 16. rujna 1829. godine, a podigao ga je po vlastitim zamislima tadašnji vojni upravitelj grada barun Franz Ludwig von Welden – pasionirani botaničar, koji je oduševljen dalmatinskom florom i osmislio perivoj. Dao mu je ime Gradski perivoj i predao ga je na ugodu i njegu građanima. A u tom je trenutku takvu odluku mogao donijeti samo on, jer je perivoj podignut na najvećem bastionu zadarske utvrde, iako su bastioni bili vojni objekti. Perivoj je imao sva obilježja romantizma. Vrlo je zanimljiv zbog objekata smještenih u njemu: maurske kavane, kineske pagode, grčkog hrama, eksedre, ledane, obeliska, umjetne špilje i sl. O otvorenju perivoja svjedoči kameni uklesani natpis sačuvan do danas (Willkommen den 16. sept 1829.), te knjižica prigodnih pjesama na različitim jezicima između kojih i na hrvatskom. Kako do tada u gradu nije bilo javnog perivoja, građani su se okupljali na »ledini kraj Pinellija«. Novi gradski perivoj nudio je mnogo više od običnog okupljališta. Imao je kavanu u maurskom stilu u kojoj su se služila rashlađena pića i nudio napitak »od arapske leće« – kava, kao veliki novitet toga doba. Mogao se naručiti i sorbet – voćni sladoled napravljen od leda iz ledane. Subotom i nedjeljom u perivoju je svirala glazba, izvodili su se igrokazi i razne sportske egzibicije. Gradski perivoj je, također, bio i muzej na otvorenom, jer su po njemu bile razmještene biste i kipovi, a stolovi i klupe u perivoju bili su složeni od kapitela, stupova i drugih ulomaka. Razni natpisi iz rimskog doba, pa čak i jedan veliki fosil ribe smješteni su u eksedru – polukružno zdanje s kamenom klupom i dva kipa satira na ulazu, te zatvoreno rešetkom. Na istočnom vrhu bastiona sagrađena je mala kineska pagoda koja je služila kao glazbeni paviljon. U perivoju je postojao i obelisk, te Venerin hramić – polukružna kolonada s kipom u sredini. Građani Zadra su iz zahvalnosti Weldenu 1844. godine sagradili malu umjetnu špilju sa spomenikom od mramora na kojem je uklesan i pozlaćen natpis na latinskom jeziku – akrostih, čija početna slova daju Weldenovo ime.«, ovako je opisala otvorenje i prvotno korištenje perivoja Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi za stranice TZ-a Grada Zadra.


Turisti šokirani
Perivoj je u međuvremenu promijenio nekoliko imena, sve u skladu sa željema onih na vlasti, a danas se zove Perivoj kraljice Jelene Madijevke. Mnogi Zadrani zasigurno će se složiti kako je ovo jedan od ljepših i neobičnijih gradskih parkova u kojima se može skloniti od gradske vreve te uživati u šetnji zelenilom i iznova otkriti neke skrivene detalje. Zadnjih nekoliko godina dio perivoja dan je u koncesiju jednom caffe baru te se koristi kao kafić i noćni klub.
Međutim, ima onih koji imaju neku neobjašnjivu potrebu uništavati javnu imovinu i prostor, pa je tako upravo polukružno zdanje s kamenom klupom i kipovima išarano raznim grafitima, porukama mržnje i ostalim neprimjerenim sadržajem što nagrđuje ovaj spomenik.
Naime, gledajući stare fotografije ovog prostora vidljivo je kako su ovo neki noviji grafiti. Dakle i bez obzira što službe održavaju ovaj prostor te ga prebojaju, očito se uvijek nađe netko tko smatra kako mu je zid spomenika idealno »platno« za našarati neku budalaštinu, prostotu ili govor mržnje.
Perivoj je mjesto koje redovito razgledavaju i brojni turisti, koji ga posjećuju te ostaju šokirani kad ugledaju koliko je spomenuti zid naružen i devastiran te se pitaju zašto nitko ovo ne sanira. O samom perivoju brigu vodi gradska tvrtka Nasadi, koji se do trenutka završetka ovoga teksta nije očitovala na pitanja koja smo uputili.
Iz policije nam javljaju kako njihovi policijski službenici redovito provode kontrole te patroliraju ovim parkom, ali ni to ne sprječava vandale da uzmu sprej u ruke i pošaraju kulturno-povijesne spomenike.