Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uskok najavio žalbu na oslobađajuću presudu Kalmeti i ostalima

19.09.2019. 14:28
Uskok najavio žalbu na oslobađajuću presudu Kalmeti i ostalima


Uskokov tužitelj Saša Manojlović najavio je u četvrtak žalbu na oslobađajući dio presude bivšem HDZ-ovu ministru Božidaru Kalmeti i njegovim suoptuženicima.
Manojlović je kazao i da je zadovoljan osuđujućom presudom za trojicu Kalmetinih suoptuženika, jer je sud nedvojbeno utvrdio "da je novac zaista bio izvlačen iz projekata izgradnje prometne infrastrukture".
"Ono s čime nismo zadovoljni je oslobađajući dio presude pri čemu je iz iznesenog u pogledu razloga za takvu odluku razvidno da je sud prilikom ocjene dokaza donio pogrešan zaključak o odlučnim činjenicama.
Sasvim je sigurno da ćemo protiv takve presude ustati žalbom. Međutim po primitku pisanog otpravka presude bit ćemo u mogućnosti da utvrdimo gdje je došlo do pogreške u zaključivanju na što ćemo onda u žalbi ukazati i još jednom ćemo argumentirano iznijet svoj stav", kazao je tužitelj.
Dodao je da "kraj rezultata ovako provedenog dokaznog postupka za Uskok nema dvojbe da su kaznena djela počinjena i to na način kako je optužbom i argumentirano".
Kalmeta je u četvrtak oslobođen optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta te oštetio Ministarstvo prometa, no krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.
Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim predsjeda Gordana Mihela Grahovac, nepravomoćno je osudilo nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine.
Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i pol godine, a sva trojica će morati vratiti nezakonitu imovinsku korist.
Postane li presuda pravomoćna Mikulić državi treba vratiti 2,6 milijuna kuna, Kezele 730 tisuća kuna te 95 tisuća eura s računa u banci, a Boban će ostati bez kuće u Vižinadi.
Sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao grupu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.
Kalmeta je oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske", od marketinške agencije Fimi media kojoj se, u drugom postupku, sudi za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.