Ne volim ona rotirajuća vrata po hotelima i dućanima. Uvijek mislim da ću završiti kao u crtićima. Vrata polude, zavrte se kao centrifuga, ja unutra u panici trčim ko’ hrčak i u jednom trenu s nepristojnim udarcem u pozadinu izlijećem kao čep i to naravno na krivu stranu. Koji stres!!! No ta kružna vrata postoje i u prirodi. Ciklus smjene godišnjih doba, ciklus branja biljaka… Tih me vrata nije strah. Dapače, utješno je i zabavno. Znam da u svakom trenutku priroda nešto nudi, pogotovo tu kod nas u Dalmaciji… Sada se mogu pripremiti lopate i motike, pomiriti sa zaradom dva-tri žulja i navaliti na niz korijenja, koja su lijekovi nenadmašne kvalitete. Kopriva, srčanik, zečji trn, anđelika, sljez, čičak, čičoka, maslačak… Podzemna riznica se otvara ovih dana. Naravno, počinje i berba plodova, a ni tu priroda ne škrtari. Grožđe, jabuke, šljive, orasi, pinjoli, drenjine… Svakako, kad se toliko toga nudi na izbor ili se besramno zaposliš u berbama ili biraš što ti je najvrjednije…
E pa ja ne želim preskočiti drenjine!!! Drijen, Cornus mas, pripada u porodicu Cornaceae ili drijenovke. Poznat je još pod nazivima drenina, bila svibovina, crveni drijenak, drenak, drenić, drenjula, drinika, drinovina, rumeni dren, šupaljka… Koliko imena, toliko i lijepih strana samog grma-stabalca. U proljeće dok je sve još sivo ono sunčano-žutim cvjetovima razveseli i najavi novo godišnje doba. Sada, na vratima jeseni, krošnje su pune crvenih plodova… I baš kao i izgledom drijenovke u svako vrijeme tako svestrano nude i ljekovitost. List, kora, plod, ulje koštica ili koštice kao takve, sve je iskoristivo. Od plodova se rade sokovi, likeri, rakija, tinkture, čajevi, pekmezi… A pekmez na primjer, osim što je nenadmašan na palačinkama ili u kolačima, ne mora se kuhati. Iz jednostavnog razloga zbog kojeg se i kaže – zdrav ko dren. U narodnom vjerovanju to stablo se treba zasaditi kraj svake kuće jer nosi zdravlje i blagostanje. Samo stablo ne obolijeva i dugovječno je. Pekmez i sok se ne kvare ni bez konzervansa, niti bez kuhanja, toliko su jaki antiseptički spojevi u njemu. Nije teško povezati da je tu na djelu neka vrlo zdrava biokemijska sinergija.
Sadrže prirodne voćne šećere, tanine, sluz, smolu, pektin, organske kiseline, glikosalna kiselina koja je zadužena za obnovu i pomlađivanje kože te sadrži veliku količinu od 50-100 mg vitamina C.
Vitamin C i tanini su ti koji služe kao konzervansi. Nije ni čudo da su biljka i plod otporni na kvarenje! A to je upravo ono što nudi i našem organizmu. Tanini su gorki polifenoli, oštrog okusa koji skupljaju usta, a u biljci uglavnom služe za otpornost na bolesti i neke funkcije rasta samih biljaka. U našem organizmu imaju također antiseptička svojstva, stišću krvne žile i tkiva i talože kolesterol. U praksi to znači da je drenjina savršena kod dugotrajne dijareje, crijevne viroze, oporavak nakon iscrpljujućeg maratona kod trovanja i slično. Osim što čisti cijeli organizam, povoljno djeluje na jetru i bubrege, čisti također i naša crijeva. A to je izuzetno važno za zdravlje cijelog organizma, jer se upravo u crijevima vrši najviše apsorpcije vitamina, minerala i hranjivih tvari. Pektini iz drenjine u tijelu upravo tome i pomažu, osim što ujedno, vrlo praktično prilikom izrade pekmeza i sirupa vrlo zgodno zgušnjavaju naše delicije. Vitamin C općepoznati antioksidans protiv slobodnih radikala, a time i tumora i starenja, učvršćuje krvne žile i kapilare i u sinergiji pomaže kod apsorpcije izuzetno važnih elemenata kao na primjer neorgansko željezo, igra i neophodnu ulogu u stvaranju kolagena, a to pak znači ljepša koža, zdraviji zglobovi i kosti. A tko bi se pobunio kad bi koljena i kičma malo za promjenu prestali boljeti?!
Kako je drenjina izrazito bogata baš vitaminom C, malo ću se razmahati i napisati čemu to čudo prirode služi u našem organizmu – zacjeljuje rane, opekotine i krvarenje zubnog mesa. Povećava djelotvornost lijekova za infekcije mokraćnih putova. Ubrzava zacjeljivanje rana nakon operacija. Snižava kolesterol u krvi. Sprječava virusne i bakterijske infekcije i općenito jača obrambeni sustav, a to znači manje prehlada, gripa, tumora. Smanjuje stvaranje ugrušaka u venama, snižava visoki tlak, alergije… I već spomenute kostobolje…
Drenjina je sa kemijskog jezika prevedeno savršeni plod jeseni za zdravlje organizma, a u sebi nosi i upakirano sve što nam treba da napravimo savršene slastice za zimu, bez kuhanja ili dodatka sintetskih konzervansa… A zauzvrat nudi pomoć kod: bolesti grla, bolesti bubrega, slabokrvnosti, proljeva, groznice, rana, hemoroida, menstrualnih bolova, povišenog šećera, viška vode u organizmu, čišćenje cijelog organizma. Osim što je i beskrajno ukusna.
Sa mnom drenjine besramno bere moja mala predivna petogodišnja nećakinja, a svaka boba koju ona skupi je zlata vrijedna. Doduše i zato što sam potpuno zaljubljena teta…
najnovije
najčitanije
Zadar
Dubravka Oraić Tolić
U zadarskom ogranku Matice hrvatske predavanje„Zašto je Matoš aktualan i danas?”
Nogomet
KAPETAN VATRENIH
Još se ne zna gdje će i kako Modrić nastaviti karijeru iduće sezone
Nogomet
Mlađe generacije
Pioniri Abecede pobijedili Hajduk, niz mlađih pionira Zadra
Hrvatska
Nova istraživanja
Cjepivo protiv covida smanjuje rizik od zatajenja srca i ugrušaka
Crna Kronika
dojava policiji
Građanin na zadarskom području pronašao veću količinu eksplozivnih sredstava!
Crna Kronika
više ozlijeđenih
Dovršen očevid prometne nesreće kod Zelenog hrasta
Zadar
ZLATNI PIR
Ljubav na prvi pogled Marije i Ivice Masnića traje već pola stoljeća
Županija
HEP JAVLJA
Brojne ulice u Zadru i okolici u utorak ostaju bez struje, evo popisa
Zadar
(NE)ZAINTERESIRANI ZA POLITIKU
Razgovarali smo sa zadarskim maturantima koji dobivaju pravo glasa, evo što kažu o izborima
Crna Kronika
51-godišnjak