Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najavljeni projekti vrijedni preko 400 milijuna kuna

19.09.2020. 09:21


Prisjećanjem na poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, svetom misom u crkvi sv. Kasijana koju je predvodio don Tomislav Končurart, župnik Gorice i Raštana, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježeni su Dan općine Sukošan i Dan obrane.
– Ovaj četverogodišnji mandat započeli smo s katastrofalnom poplavom, a završavamo u pandemiji koronavirusa. Međutim, kako su prije točno 29 godina, 18. rujna 1991. godine, gotovo goloruki mještani, hrvatski branitelji i redarstvenici na prilazima Sukošana i Debeljaka uspješno odbili napad znatno moćnijega srbočetničkog agresora, tako će se u konačnici pobijediti i ova zarazna bolest, kazao je općinski načelnik Ante Martinac, istaknuvši kako je poginulim hrvatskim braniteljima i civilima počast odalo i 320 učenika OŠ Sukošan i Područne škole Debeljak.


Bez prekriženih ruku
Sjednicu je vodila prof. Stipana Banić iz Gorice, dopredsjednica Općinskog vijeća. Nije bilo kulturno-zabavnog programa osim što je predvečer u sukošanskom zaselku Makarska započeo turnir u boćanju.
– Ova pandemija je zasigurno ostavila trag na sve društvene događaje, pa tako i udar na gospodarstvo, koje znatno utječe i na naše redovne aktivnosti, posebno na infrastrukturna ulaganja, rekao je Martinac te dodao kako u Općini snisu stajali prekriženih ruku pa će tako do kraja godine završiti izgradnju novog vatrogasnog doma u Debeljaku vrijednog 6,4 milijuna kuna koji se gradi u suradnji s Općinom Galovac.
Izgrađen je dječji vrtić u Gorici, kaže Martinac, proširen i uređen vrtić u Debeljaku, dok su u tijeku radovi na novom vrtiću s jaslicama u Sukošana, kojeg EU sufinancira sa 7,5 milijuna kuna. Izgrađena je i tržnica u Sukošanu, a očekuje se ishođenje uporabne dozvole.
– Izgrađena je obala od Ruševca do Rive, a najkasnije početkom iduće godine očekujemo da će ŽLU objaviti javnu nabavu za izvođača radova na obali od Rive do Keranovog mula, projekta vrijednog 10 milijuna kuna, istaknuo je Martinac.
Podsjetio je kako je u ŠC Sukošan izgrađeno novo košarkaško igralište dok je putem LAG Laura iz EU fondova za ŠC Šaraj u Debeljaku, konkretno gumiranu podnu podlogu, sprave, tribinu s 250 sjedala ukupne vrijednosti od 887.950 kuna odobrena potpora od 630,405 kuna, a radovi započinju uskoro.


Sukošanski potok
– Izgrađeni su nogostupi s rasvjetom u Gorici, Glavici i Debeljaku, dok se očekuju radovi na rekonstrukciji kolnika i izgradnji nogostupa s obje strane Jadranske magistrale u Sukošanu od Interspara do Hajduka, navodi Martinac.
U tijeku su završne radnje za glavni projekt proširenja škole u Sukošanu. Slijedi izgradnja manje športske školske dvorane u Gorici, dok je u suradnji sa Zadarskom županijom u tijeku obnova školske zgrade u Debeljaku u vrijednosti od 600 tisuća kuna.
Kod ŠC Sukošan u suradnji s HEP-om postavljena je punionica za električne automobile. Na javnoj rasvjeti postavljeno je oko 1.200 novih LED svjetiljka.
– Započeo je 51,3 milijuna vrijedan projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta na području Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja koji EU financira sa 35,8 milijuna. Umjesto mrežnih operatera navedene općine su vlasnici mreže, a Sukošan će umjesto 150 tisuća kuna imati godišnji prihod od oko dva milijuna kuna, naglasio je Martinac.
Izrađena je Studija obrane od poplave na slivu sukošanskog potoka. U tijeku je postupak dobivanje lokacijske dozvole za potok u dužini od oko tri kilometara sliva i 1,5 kilometara pritoka u Debeljaku.




Glavni cilj demografska obnova
– U vrijednosti od oko 3,7 milijuna kuna, koje u 100-postotnom iznosu financira EU, izgradit će se pet vidikovca, iznad marine i sukošanskog igrališta Dešenj, na Tustici i na brdu iznad Debeljaka te na brdu Vrčevo u Glavici, najavio je Martinac, te nastavlja:
– U projekt Odvodnje Bibinje-Sukošan osim županije i resornih ministarstva uključio se i premijer Plenković. U novom financijskoj omotnici očekujemo potpisivanje ugovora za 300 milijuna kuna kako bi završili ovaj projekt stoljeća, zaključio je Ante Martinac.
– Demografska obnova jedan od naših glavnih ciljeva. Zadarska županija je isplatila 40 naknada za novorođenu djecu u Općinu Sukošan, ovo Bogom dano područje moralo bi znatno više, istaknuo je zamjenik zadarskog župana Šime Vickovića, izaslanik premijera Plenkovića i zadarskog župana Longin, koji je pritom biranim riječima pohvalio rad općinske Turističke zajednice.
ŽUC je za sanaciju ceste kroz Gorici uložio 1,2 milijuna kuna, dok ŽLU priprema natječaj za mjesnu lučicu u Sukošanu. Pod ingerencijom Hrvatskih voda odabran je izvođač projektne dokumentacije idejnog projekta Sukošanski potok.
– Zadarska županija sa 300 tisuća kuna sufinancira adaptaciju škole u Debeljaku, dok je za vrtić u Gorici uložila 100 tisuća kuna, rekao Vicković te je izrazio uvjerenje da će se uskoro potpisati ugovori za strateške projekte aglomeracije Bibinje-Sukošan, te Biograd-Pašman i Preko-Kali.