Koncert ruskog orguljaša Alekseja Vilegžanina i austrijskog ansambla Oberton String Octet

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika gsimunov
VELIČANSTVENIH DEVET ZATVARA 3. ZADAR ORGAN FESTIVAL
Mnogobrojnu publiku u petak su na koncertu u Pagu oduševili svojom muzikalnošću i virtuozitetom, te su se nekoliko puta vraćali na pozornicu dok prisutni konačno upornim pljeskom nisu izmamili dodatak
Žorži Paro
Ruski orguljaš Aleksej Vilegžanin i austrijski ansambl Oberton String Octet nastupaju večeras

Treće izdanje Zadar Organ Festivala svečano će večeras zatvoriti koncert nagrađivanog ruskog orguljaša Alekseja Vilegžanina i austrijskog ansambla Oberton String Octet, koji počinje u 20 sati. Nakon čak sedam uspješno ostvarenih koncerta na atraktivnim lokacijama u Zadru, Bibinjama i na Pagu, zadnji će se koncert održati u crkvi sv. Krševana u Zadru.

Ovaj je sastav već nastupio u ovogodišnjem programu u petak, 17. rujna, kada su zasvirali u Kneževom dvoru u Pagu. Mnogobrojnu publiku oduševili su svojom muzikalnošću i virtuozitetom, te su se nekoliko puta vraćali na pozornicu dok prisutni konačno upornim pljeskom nisu izmamili dodatak. Veliki entuzijazam publike ne čudi jer suradnja ruskog orguljaša i austrijskog gudačkog okteta predstavlja prilični odmak od ustaljene glazbene tradicije gdje orgulje najčešće igraju ulogu pratnje ili baroknog „bassa continua“. U ovom se slučaju radi o ravnopravnom dijalogu dvije zasebne zvučne sile, o koketiranju gudačkog s bogatim zvukom orgulja, te o reinterpretaciji djela A. Vivaldija, J. S. Bacha, T. Albinonija i A. Piazzolle na posve neuobičajen način.

Zadarskoj je publici orguljaš Aleksej Vilegžanin poznat po svojem nastupu u dvorani Kazališta lutaka u 2019. godini, kada je ostvario koncert s jazz ansamblom Flipside Tale. Već je tada svojom prvoklasnom vještinom i izrazitom muzikalnošću snažno osvojio simpatije slušatelja, te svoju kvalitetu još jednom potvrdio lani u zadarskoj katedrali gdje je nastupio s glumcem Enesom Vejzovićem. Pokazao je i dokazao kako je riječ o izvanserijskom orguljašu koji ne preže pred granicama tradicije, već namjerno izlazi iz okvira ostavljajući još snažniji umjetnički dojam.

S druge strane, austrijski Oberton String Octet naveliko je hvaljen u kritikama diljem Europe. Sastavljen je od osam mladih glazbenika koji potječu iz različitih dijelova svijeta. S obzirom na to da je oktet poprilično neuobičajen broj za gudački sastav, ti mladi glazbenici tim više uživaju u izazovima i mogućnostima svog ansambla zamjetnih kulturoloških razlika. Ipak, mlade glazbenike ujedinjuje zajednički cilj: izvoditi koncerte najviše umjetničke razine na lokalnim i međunarodnim pozornicama, te promicati ideju zajedništva kroz glazbu. Najvišu umjetničku razinu i zajedništvo dokazali su u paškom nastupu s Aleksejem Vilegžaninom, a večeras će ponoviti za zadarsku publiku.

Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost dobrovoljne donacije. Broj mjesta je ograničen.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno