Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Moramo u Zadru igrati agresivno kao Partizan u Beogradu

Autor: Roman Morović

18.10.2008. 22:00
Moramo u Zadru igrati agresivno kao Partizan u Beogradu

Foto: Filip BRALA



Možda smo se u tom stizanju rezultata malo i umorili tako da su oni u završnici imali više snage i koncentracije od nas. Utakmicu je riješila jedna lopta i to je bilo pitanje sreće. Ovoga se puta ona okrenula na njihovu stranu, a sljedeći put će se na našu – mišljenja je Stipčević


Zadar je izgubio, ali nije razočarao. Možda tek u prvom dijelu kada se Partizan vrlo agresivnom igrom uspio odvojiti na desetak pogodaka razlike i nešto kasnije, početkom treće četvrtine, kada su domaći otišli na +18. Upravo su tada Zadrani pokazali da imaju karakteristike velike momčadi jer vratiti se sa -18 protiv Partizana u Pioniru ne može baš svatko. Zadar je u tome uspio i pao je tek u produžetku. Jednim manjim dijelom zbog vlastite nesmotrenosti i dekoncentracije, a većim dijelom zbog nekoliko apsurdnih sudačkih odluka. Rok Stičević ovako je vidio utakmicu.
Jedna lopta
– Utakmica je bila dosta tvrda, teška, suci su dopuštali dosta kontakta što je Partizan u jednom dijelu utakmice dobro iskoristio jer je bio puno agresivniji od nas. U prvom poluvremenu nismo bili dovoljno agresivni u obrani i zato se Partizan lako odvojio na desetak razlike. U drugom poluvremenu smo i mi zaigrali malo agresivnije i polako smo počeli dostizati prednost Partizana. Možda smo se u tom stizanju rezultata malo i umorili tako da su oni u završnici imali više snage i koncentracije od nas. Utakmicu je riješila jedna lopta i to je bilo pitanje sreće. Ovoga se puta ona okrenula na njihovu stranu, a sljedeći put će se na našu – mišljenja je Stipčević.
Iako su svjesni da ovaj poraz nema neku posebnu težinu igrači Zadra dosta su razočarani upravo zbog načina na koji su izgubili utakmicu.
– Mislim da je velika stvar izvući -18 protiv Partizana u Pioniru, preokrenuti utakmicu na taj način, imati čak i šut za pobjedu, pa onda i vodstvo u produžetku. S jedne strane bi trebali biti zadovoljni iako meni osobno to ne pričinjava nikakvo zadovoljstvo. Izgubili smo i u ovom trenutku mi je sasvim svejedno da li smo izgubili sa tri ili trideset razlike. Imali smo šansu za pobjedu, no jedan sudac nas je nekoliko puta zakinuo i jednostavno nismo imali snage za još jedan povratak. Vjerojatno će mi za par dana biti drago što smo izgubili samo tri razlike jer to u konačnici može nešto značiti ako se budu gledali međusobni susreti ali u ovom trenutku mi to nije toliko bitno.
Istina je da su Zadrani u završnici bili malo umorni i dekoncentrirani što je rezultiralo nekim izgubljenim loptama, no priču o suđenju nikako ne možemo zaobići. Posebno kada je u pitanju dosuđeno zadnje polje Todoru Gečevskom u posljednjoj minuti regularnog dijela i u trenutku kada je Zadar mogao otići na plus četiri i riješiti utakmicu.
– Prije ove sezone su uvedena nova pravila koja kažu da igrač može skočiti iz protivničkog polja u naše polje i uhvatiti loptu u zraku, te da u tom slučaju to nije prekršaj. Mi smo kasnije u autobusu gledali snimku utakmice i vidjelo se da Gečevski niti po starim pravilima nije napravio prekršaj za zadnje polje. To nije jedina odluka na našu štetu, bila je tu i peta osobna Ivanovu, zatim Lasmeovo mahanje laktovima zbog kojega je trebao dobiti tehničku i još nekoliko čudnih odluka o kojima ne bih htio previše pričati – kaže Stipčević.
Što se Partizana tiče mora se priznati da je odigrao dobru utakmicu. Mogli su Beograđani, da su bili malo pametniji, i prije riješiti utakmicu bez sudačke pomoći, no nije to niti blizu onoj igri Partizana iz prošle sezone.
Agresivnost Partizana
– Partizan dominira regionalnom ligom već nekoliko sezona, bili su vrlo dobri lani i u Euroligi i ove sezone također imaju kvalitetnu momčad. Otkad im je trener Vujošević oni pokazuju uvijek istu igru, a to je agresivnost na rubu faula i tako dignu kriterij suđenja. Svih pet igrača igra vrlo agresivno i sudac jednostavno ne može pratiti sve igrače. Mislim da bismo i mi trebali tako igrati na Višnjiku, vrlo agresivno od prve minute. Mi smo im se dobro se suprotstavili, ostavili smo srce na parketu ali nažalost na koncu smo izgubili. Mislim da moramo što prije zaboraviti ovaj poraz i okrenuti se utakmici protiv Heliosa.
U subotu protiv momčadi iz Domžala Zadar ima imperativ pobjede.
– Meni je svaka utakmica jednako bitna, od prve do posljednje, jer svaka nosi dva boda. Moramo se maksimalno fokusirati na svaku utakmicu jer se pobjednički mentalitet dobiva kako kroz trenige tako i kroz utakmice. Sigurno je da protiv Heliosa imamo imperativ pobjede i ja ne bježim od uloge favorita. Ipak, oni su nas pobijedili posljednje dvije sezone u Jazinama i sama ta činjenica poziva na oprez. Imamo cijeli tjedan da se dobro pripremimo za tu utakmicu tako da mislim da pobjeda ne bi smjela doći u pitanje – zaključio je Stipčević.


 PETROVIĆ: Je li Rutešić bio na seminaru?




– Imam puno dojmova, ali sad ne znam o čemu treba ili ne treba govoriti. Momčad koja igra u Euroligi kao Partizan teško je dobiti na njezinu terenu. Partizan posebno jer on 80 ili 90 posto svojih domaćih utakmica pobjeđuje na silinu, na agresivnost čime ne dopušta suparniku da uđe u nizove svojih poena. U ovoj utakmici Partizanu je dodatno dopuštena previsoka razina agresivnosti na koju u prvom dijelu nismo znali odgovoriti. U drugom poluvremenu kad smo odustali od napada preko visokoga picka igrali smo dobro. Obrana nam je bila odlična nekih 17 minuta i u svemu uspjeli smo se vratiti na vrijeme u prigodu da dobijemo utakmicu. Nažalost, dvije odluke sudca Rutešića puno su utjecale na rasplet. Gečevski nije bio u centru kad mu je dosuđeno nepravilno vraćanje po loptu. Možda momak (misli na Rutešića, pr. a.) nije bio na seminaru jer danas se to ne sudi, to više nije prijestup. Druga je odluka u korist Partizana kad nije dosuđen prekršaj Lasmeu u napadu nego Ivanovu u obrani. Umjesto da mi odemo na plus četiri, Partizan je iz toga izjednačio. Općenito, odlučila je ta jedna trica, ona koju je pogodio Tepić, mi neke svoje nismo, a možda poslije svega mogu biti zadovoljan činjenicom da se nismo predali, da smo se vratili i da smo, ipak, imali utakmicu u svojim rukama.


 GARNETT I JUBY BEZ KOŠA I BEZ ŠUTA


Čudna je to utakmica bila. Glavnu riječ kod Zadra vodili su razigravači Dixon i Stipčević, te centri Gečevski i Ivanov, dok su oni od koji se inače očekuje dvocifren broj poena uputili tek nekoliko šuteva na koš. “Nula” je ostala u rurici “poeni” kod Garnetta i Johnsona.
– Nije ovo ni prva ni zadnja utakmica u kojoj će se dogoditi da će jedan igrač biti tako limitiran od protivničke momčadi. Kada je utakmica tako tvrda kao što je bila ova subotnja, ako se ne snađeš u prvih nekoliko minuta kad uđeš u igru teško je kasnije pronaći svoj ritam. Partizan stalno nameće jednu agresivnost, brzinu, prljavu igru i tu je jako važno dobro ući u utakmicu. Mislim da se ne treba previše zamarati statistikom tko je opalio koliko šuteva. Imali smo naše šanse, nismo ih iskoristili i možemo žaliti za ova dva izgubljena boda – kazao je Stipčević.